tisdag 28 oktober 2014

Goda nobelnyheter ...

... för den som, i likhet med mig, vill läsa litteraturpristagaren Patrick Modianos böcker i ePubformat! Titlarna De dunkla butikernas gata och De yttre boulevarderna är nyligen utkomna på Norstedts Förlag, varifrån jag hämtat innehållsbeskrivningen."Privatdetektiven Guy Roland plågas av minnesförlust efter en mystisk olycka för femton år sedan. När hans chef går i pension beslutar sig Roland för att finna sin rätta identitet. Spåren leder honom till andra världskriget och till en man, möjligen han själv, som arbetat på den dominikanska legationen i Paris under det tagna namnet Pedro McEvoy. Denne man hade en stor vänkrets: mannekängen Denise Coudreuse, den engelske jockeyn Dédé Wildmer, den ryska balettdansösen Gay Orloff och andra som tillsammans flydde Paris 1940 i samband med tyskarnas invasion av staden.
Ju längre efterforskningarna fortskrider och allt fler drag hos Pedro McEvoy avlöjas börjar Guy Roland alltmer känna igen sig själv. Till sist vet han inte om det är sig själv eller Pedro McEvoy han efterspanar.""En ung man bektraktar ett foto av sin far och hans vänner. Han beslutar sig för att söka sanningen om fadern och detta sökande leder honom tillbaka i tiden - till ockupationsåren. I en by i utkanten av Fontainebleauskogen brukade en skara män med tvivelaktigt uppsåt mötas för att göra affärer. Bland dem återfanns den malariesjuke "greve" de Marcheret och tidningsredaktören Jean Murraille. Där återfanns också en ung blond skådespelerska i päls och så fadern: "baron" Deyckecaire.
Berättaren tränger djupare in i den värld som var faderns, vem var han egentligen - en svartabörshaj, en förföljd jude, eller bådadera? Varför umgicks han med dessa män? Sökandet efter den undflyende fadersgestalten fortsätter och till slut smälter berättaren samman med fadern för att kunna dela det mörka förflutna som överskuggar hans eget liv."

Jag tycker de låter väldigt spännande båda två, så jag sätter upp dem på min lista över böcker att läsa. :-)

*
Vill du veta vad andra bokbloggare har på sina "att-läsa"-listor? Besök Beathes bokhylle och se vad hon har för bok på vent. Sedan kan du följa länkarna till andra och läsa vad de tipsar om.

Uppdatering:

Ännu en titel av den franske pristagaren finns som ebok, nämligen Bröllopsresa.
Bonniers Förlag beskriver den så här:
"Patrick Modianos Bröllopsresa utkom för första gången på svenska 1992 i översättning av Katja Waldén och skildrar dokumentärfilmaren Jean som avbryter sin resa till Brasilien för att återvända till Frankrike och Paris där han börjar söka i sitt förflutna. Jean minns Ingrid, en judisk kvinna som han kände i sin ungdom och som senare begick självmord. Sökandet efter spåren efter Ingrid blir lika mycket en jakt på Jeans eget liv. Bröllopsresa är en noirdoftande berättelse som letar sig tillbaka till Frankrike under den tyska ockupationen, och boken anknyter med sitt tema om en ung judisk kvinnas öde till den senare dokumentärromanen Dora Bruder."

2 kommentarer:

  1. Hei, og beklager seint svar fra meg. Dette er en forfatter som jeg er veldig nysgjerrig på og heldigvis så skal forlaget som har gitt ut bøkene her i Norge gi bøkene hans ut på nytt i neste måned.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det låter bra för er i Norge - vi läsare blir väl alltid nyfikna på årets nobelpristagare och dennes böcker. :-)

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...