tisdag 21 oktober 2014

Bländverk

Andra dagen i Novellveckan och här kommer ett tips om flera noveller, samlade i antologin Bländverk av redaktören Jonny Berg. Genren är skräck, men under läsningens gång insåg jag att skräck kan ta sig ut på flera olika sätt.


Omslag: Ila Örtlund och Johan Örtlund.

Här finner du femton välskrivna skräckberättelser och de är alla väldigt olika. Det är femton duktiga författare, som bjuder på skräckfyllda upplevelser av skilda slag. Någon inleder rakt på sak med mycket blod och köttslamsor. Andra bygger upp en subtil stämning som ändå till sist gastkramar en. En del av novellerna handlar om levande döda och åter andra är mycket verklighetsanknutna.

Caroline L Jensen: Söker sig hem
Finn Cederberg: Under isen
Kristoffer Leandoer: Sådana som jag
Mattias Lönnebo: Tulu
Susanne Samuelsson: Döddagar
Johannes Pinter: Den där saken hon brukade kalla ring
Oskar Källner: Byssan lull
Stewe Sundin: Bländverk
Anna Kerubi: Efter stängningsdags
Jason Meredith: Sakaraja 14:12
Johan Lindbäck: Solvisaren
Sofie Trinh Johansson: Barnvakten
Malin Rydén: Att stapla döda
Susanne Samuelsson: Stugfeber
Malin Rydén: Flygrakan

Den novell jag fastnade allra mest för var Sådana som jag, skriven av Kristoffer Leandoer. Utan några större åthävor eller fantasifulla monster, levande döda eller andra skräckfigurer skildrar Kristoffer något som på sätt och vis skulle kunna hända vem som helst. Visst är omständigheterna, som huvudpersonen råkar ut för, väldigt fulla av otur. Men Kristoffer visar att de små och till synes bagatellartade händelserna kan utlösa en kedja av konsekvenser, som till sist försätter den drabbade i en mycket märklig och svår situation. Detta är en riktigt tänkvärd novell och jag tyckte mycket om den.

Är du det minsta intresserad av skräck, tycker jag absolut att du ska läsa denna samling skrämmande berättelser. Du kan just nu ladda ner eboken alldeles gratis direkt hos Epok Förlag.

Gillar du fantasy, steampunk, skräck och liknande genrer? Besök Fantastikportalen!


2 kommentarer:

  1. Sådana som jag är min favorit också, den var så enkel men skrämmande :)

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...