onsdag 29 oktober 2014

Politiskt positivt ...

... om eböcker kan man läsa i Upsala Nya Tidning. Det är Miljöpartiets Niclas Malmberg som uttalar sig om kultur i allmänhet och eböcker i synnerhet.


Roligt fodral till Kindle läsplatta.
Skapat av Funky Chic Designs.


Niclas skriver bland annat så här ...

"E-boken har oförtjänt dåligt rykte. Men precis som digitala musikdistributionstjänster bidragit till att underlätta för musikartister att sprida sin musik på ett sätt som tidigare varit helt omöjligt, kan e-boken ge författare möjlighet att nå läsare långt bortom vad den tryckta boken medger."

 ... och så här ...

"Självklart kommer den tryckta bokens läsupplevelse även fortsättningsvis vara central, men e-bokens multimediaupplevelser ger en ny ingång till barns läsande som inte ska underskattas."

Ett mycket bra erkännande av ebokens möjligheter att locka nya läsare till böckernas värld! Nu skulle jag förstås också gärna se en kraftfull satsning på sänkt ebokmoms.


tisdag 28 oktober 2014

Goda nobelnyheter ...

... för den som, i likhet med mig, vill läsa litteraturpristagaren Patrick Modianos böcker i ePubformat! Titlarna De dunkla butikernas gata och De yttre boulevarderna är nyligen utkomna på Norstedts Förlag, varifrån jag hämtat innehållsbeskrivningen."Privatdetektiven Guy Roland plågas av minnesförlust efter en mystisk olycka för femton år sedan. När hans chef går i pension beslutar sig Roland för att finna sin rätta identitet. Spåren leder honom till andra världskriget och till en man, möjligen han själv, som arbetat på den dominikanska legationen i Paris under det tagna namnet Pedro McEvoy. Denne man hade en stor vänkrets: mannekängen Denise Coudreuse, den engelske jockeyn Dédé Wildmer, den ryska balettdansösen Gay Orloff och andra som tillsammans flydde Paris 1940 i samband med tyskarnas invasion av staden.
Ju längre efterforskningarna fortskrider och allt fler drag hos Pedro McEvoy avlöjas börjar Guy Roland alltmer känna igen sig själv. Till sist vet han inte om det är sig själv eller Pedro McEvoy han efterspanar.""En ung man bektraktar ett foto av sin far och hans vänner. Han beslutar sig för att söka sanningen om fadern och detta sökande leder honom tillbaka i tiden - till ockupationsåren. I en by i utkanten av Fontainebleauskogen brukade en skara män med tvivelaktigt uppsåt mötas för att göra affärer. Bland dem återfanns den malariesjuke "greve" de Marcheret och tidningsredaktören Jean Murraille. Där återfanns också en ung blond skådespelerska i päls och så fadern: "baron" Deyckecaire.
Berättaren tränger djupare in i den värld som var faderns, vem var han egentligen - en svartabörshaj, en förföljd jude, eller bådadera? Varför umgicks han med dessa män? Sökandet efter den undflyende fadersgestalten fortsätter och till slut smälter berättaren samman med fadern för att kunna dela det mörka förflutna som överskuggar hans eget liv."

Jag tycker de låter väldigt spännande båda två, så jag sätter upp dem på min lista över böcker att läsa. :-)

*
Vill du veta vad andra bokbloggare har på sina "att-läsa"-listor? Besök Beathes bokhylle och se vad hon har för bok på vent. Sedan kan du följa länkarna till andra och läsa vad de tipsar om.

Uppdatering:

Ännu en titel av den franske pristagaren finns som ebok, nämligen Bröllopsresa.
Bonniers Förlag beskriver den så här:
"Patrick Modianos Bröllopsresa utkom för första gången på svenska 1992 i översättning av Katja Waldén och skildrar dokumentärfilmaren Jean som avbryter sin resa till Brasilien för att återvända till Frankrike och Paris där han börjar söka i sitt förflutna. Jean minns Ingrid, en judisk kvinna som han kände i sin ungdom och som senare begick självmord. Sökandet efter spåren efter Ingrid blir lika mycket en jakt på Jeans eget liv. Bröllopsresa är en noirdoftande berättelse som letar sig tillbaka till Frankrike under den tyska ockupationen, och boken anknyter med sitt tema om en ung judisk kvinnas öde till den senare dokumentärromanen Dora Bruder."

måndag 27 oktober 2014

Novellveckan är slut ...

... men hav förtröstan. Noveller är så kul och det finns så många välskrivna, spännande, roliga och romantiska. Det räcker inte med bara en Novellvecka per år. Jag tänker återkomma med flera.
Varför läsa noveller?


Om du vill bekanta dig med en ny genre.

Om du vill prova en för dig okänd författare.

Om du inte har tid för en hel bok.

Om du inte har lust att läsa en tjock roman.

Om du är "mellan två böcker" och inte vet vad du ska läsa.

Om du vill ha något att läsa på lunchrasten.

Om du vill läsa en berättelse på bussen till jobbet.

...

...


Vilka är dina argument för att läsa en novell?


söndag 26 oktober 2014

Gott och blandat

Novellveckans sjunde dag tänker jag dedikera åt novellpärlor jag tidigare läst med behållning och recenserat. De förtjänar alla att omnämnas igen.
Klicka på den titel du vill veta mer om!
Och här är ett par läsvärda novellsamlingar.


lördag 25 oktober 2014

Pussel

Novellveckans näst sista dag vill jag tipsa om en riktigt spännande och tänkvärd novell. Det är den välskrivna Pussel, och författaren heter Christian Johansson.


Omslag: okänt.

Michael är en ung man, som har svikit en kvinna. Detta leder till att kvinnan begår självmord. Vid ett senare tillfälle träffar Michael kvinnans far på en bar. Denne erbjuder honom en gåva och Michael får till och med chansen att välja mellan två olika gåvor. Den ena är att han kan välja att gå vidare i sitt liv som om han aldrig träffat den avlidna kvinnan eller hennes far. Den andra gåvan är att han kan bli ekonomiskt oberoende. Pengarna lockar och blir det val Michael gör. Men i stället för kontanter, en check eller något liknande får han se den äldre mannen klottra ner ett antal siffror på en servett. Detta är gåvan, som ska göra Michael rik. När han tar emot den hävdar den äldre mannen dessutom att de båda är kvitt och lämnar en förbryllad Michael bakom sig.

Michael fortsätter sitt liv och träffar en annan kvinna som han bildar familj med. Av en händelse hamnar han vid ett roulettebord i samband med ett kundmöte. Servetten med den mystiska siffrorna ligger i fickan och han väljer några av siffrorna då han satsar. Det blir, till hans häpnad, vinst varje gång. Rusig av denna framgång drabbas han av speldjävulen. Michael kammar hem stora vinster med hjälp av servetten med siffror var han än är och spelar. Tack vare rikedomen kan han och familjen leva ett betydligt mer luxuöst liv. Men allting har ett pris.

Jag tycker att Christian har skrivit en väldigt spännande novell. Jag vet inte riktigt vilken genre det handlar om, men det gör inget. Berättelsen fångade mig och jag kunde inte släppa den förrän jag hade läst klart. Christian skriver mycket bra och det är lätt att bli engagerad av Michael och hans öde. Huvudpersonen hamnar i hårda miljöer och då blir också språket åt det något hårdkokta hållet, dock utan överdrifter. Jag gillade verkligen denna novell och jag kan varmt rekommendera den!

Gillar du spänning, fantasy, steampunk, och skräck? Besök Fantastikportalen!fredag 24 oktober 2014

Klassiska noveller

Idag, på Novellveckans femte dag, blir det noveller skrivna av gamla välkända författare. Klassiska noveller, med andra ord.


Omslagsdesign: efter koncept
av Filip Rensfelt.

Först ut bland klassikerna har vi Kyrkogårdsdamen, skriven av Guy de Maupassant. Hjalmar Söderberg har översatt den till svenska. Guy de Maupassant räknas av många som "novellens fader" och skrev åtskilliga pärlor under sitt liv på 1800-talets senare hälft. Just denna är hämtad från en samling vid namn Huset Tellier. Den handlar om vad som kan hända då en man träffar en stackars sörjande änka på kyrkogården och inleder en relation med henne. En novell med humoristisk knorr på slutet! Mycket läsvärd!


Omslag: okänt.

Spöket på Canterville är skriven av Oscar Wilde och översatt till svenska av Vera Silverstolpe. Detta är en riktig spökhistoria, i vilken läsaren också får lära känna spöket och hans känslor. På Canterville har det spökat i hundratals år, men det avskräcker inte den amerikanska ministerfamiljen från att köpa egendomen och bosätta sig där. De får mycket riktigt uppleva spöket, men särskilt rädda blir de inte, trots spökets alla konster för att få blodet att isa i deras ådror. Spöket blir förtvivlad av detta. Till sist är det dottern i familjen som träder in som räddaren av hela situationen. Om man bortser från att britterna framställs som vidskepliga och räddhågsna våp som tror på spöken, medan familjen från USA är de som är moderna och fördomsfria, så är detta en läsvärd och spännande novell.


Omslag: okänt.

Igår utlovade jag ett omdöme om Albert Engströms Dödskyssen, eftersom jag läst novellserien med samma namn. Men dessvärre kan jag säga att denna novell är ungefär lika intetsägande som sitt omslag. Avstå från den och läs i stället Sofia Fritzsons Dödskyssen.


Omslagsbild: John Bauer.

Sist men inte minst vill jag nämna Bortbytingen, som Selma Lagerlöf skrivit. Det är en berättelse om hur det kan vara att få sitt lilla barn utbytt mot en trollunge. Bondmoran, som råkar ut för detta, får allehanda råd från omgivningen angående hur hon ska behandla det främmande barnet för att få tillbaka sitt eget. Som tur är följer hon i stället sitt hjärta. Men konsekvensen blir att hon får utstå spott och spe. Hon förlorar nästan sin make på kuppen. Detta är en mycket läsvärd och sedelärande novell.
torsdag 23 oktober 2014

Dödskyssen

Novellveckans fjärde dag vill jag gärna berätta om en väldigt spännande novellserie, som rör sig inom fantasy och romance på en gång. Jag tänker på Dödskyssen*, del 1-7, skriven av Sofia Fritzson.


Omslag: Carl Torstensson
Fotograf: Sergio Fabara Muñoz

Iza är en dödsängel, vars uppdrag är att hämta döda människors själar. Simon är en ung man, som borde ha hela livet framför sig. Men så är det inte. Han finns på den ödesdigra "listan" över människor som ska hämtas från livet. När Iza ska hämta Simons själ misslyckas hon. Bilen som skulle ha kört ihjäl Simon kör av någon anledning på henne i stället. Detta leder till att hon och Simon får kontakt med varandra. Iza vet att hela systemet nu har rubbats och att seraferna kommer att vilja återställa ordningen. Listan måste helt enkelt följas till punkt och pricka. Trots att hon borde inordna sig efter reglerna utan vidare, gör hon precis tvärtom. Simon är en attraktiv man, men det är inte hela sanningen. Något från Izas förflutna har ett samröre med Simon. Någonting hos Simon påminner Iza om hennes tidigare liv, den tid då hon var en vanlig människa och inte hade blivit dödsängel än. Iza inser att hon vill göra allt som står i hennes makt för att rädda Simon till livet. Kommer hon att lyckas? 

Dödskyssen har utgivits del för del under en period. Nu har till sist alla delarna kommit ut. Eftersom detta är en mycket spännande berättelse, var det med spänd förväntan jag inväntade varje avsnitt. Jag har inte läst något av Sofia Fritzson tidigare. Denna serie gav emellertid mersmak. Sofia skriver mycket bra. För varje del jag läst om Iza och Simon, stiger spänningen och jag vill bara veta mer. Slutet är på sätt och vis frustrerande. Men det är också ett mycket bra slut. Det ger funderingar på vad som skulle kunna hända sedan. Och kanske, kanske skulle det kunna leda till fler noveller, eller rentav en hel roman, om dödsänglar, skyddsänglar, Iza och Simon.
Du finner Dödskyssen hos Bokus: del 1, del 2, del 3, del 4, del 5, del 6, del 7

*Även Albert Engström har skrivit en novell, som heter Dödskyssen. Men den återkommer jag till i morgon, då det är dags för klassiska noveller.


onsdag 22 oktober 2014

Den nya arbetsplatsen

Jag tänkte att jag ville läsa en humornovell. Alltså googlade jag begreppet. Ett svar jag fick visade sig vara Den nya arbetsplatsen. Kristoffer Svensson heter författaren, och han är tydligen mera känd som namnet på ett bakverk.


Bild: Anna Holm Moss

Novellen inleds väldigt vardagligt med att en ung man, Kristian, ska byta arbetsplats. Detta kommer att bli en nystart för honom, inser han. Utanförskapet han hamnat i på sin hittillsvarande plats skulle han kunna bryta. Men då krävs förstås att han är lite aktiv. Alltså köper han med sig kakor redan första dagen. Dessutom ser han till att fälla en och annan humoristisk kommentar under det tillfälle då han presenteras för övriga kollegor.

Kristians tillvaro på den nya arbetsplatsen ser ut att förlöpa väl till en början. Det faktum att han inte protesterade då man förväxlade hans namn och att han låter en kvinnlig kollega tro att han bor åt samma håll som hon spelar säkert ingen roll. Tror Kristian. I själva verket leder dessa bagateller till en om möjligt ännu värre situation än han hade på sin gamla arbetsplats. Jag tänker inte avslöja vad Kristian råkar ut för.

Humorn i denna novell skulle jag vilja klassa som absurd. Riktigt absurd, faktiskt. Gillar du den typen av humor, så är detta helt klart en novell för dig. Då får du dessutom åtnjuta en välskriven berättelse. Själv avslutade jag dock läsningen med en känsla av tragedi inför Kristians öde. Antagligen roas jag av en annan sorts humor och får söka vidare efter denna i andra noveller.

Har du något bra tips till mig?
tisdag 21 oktober 2014

Bländverk

Andra dagen i Novellveckan och här kommer ett tips om flera noveller, samlade i antologin Bländverk av redaktören Jonny Berg. Genren är skräck, men under läsningens gång insåg jag att skräck kan ta sig ut på flera olika sätt.


Omslag: Ila Örtlund och Johan Örtlund.

Här finner du femton välskrivna skräckberättelser och de är alla väldigt olika. Det är femton duktiga författare, som bjuder på skräckfyllda upplevelser av skilda slag. Någon inleder rakt på sak med mycket blod och köttslamsor. Andra bygger upp en subtil stämning som ändå till sist gastkramar en. En del av novellerna handlar om levande döda och åter andra är mycket verklighetsanknutna.

Caroline L Jensen: Söker sig hem
Finn Cederberg: Under isen
Kristoffer Leandoer: Sådana som jag
Mattias Lönnebo: Tulu
Susanne Samuelsson: Döddagar
Johannes Pinter: Den där saken hon brukade kalla ring
Oskar Källner: Byssan lull
Stewe Sundin: Bländverk
Anna Kerubi: Efter stängningsdags
Jason Meredith: Sakaraja 14:12
Johan Lindbäck: Solvisaren
Sofie Trinh Johansson: Barnvakten
Malin Rydén: Att stapla döda
Susanne Samuelsson: Stugfeber
Malin Rydén: Flygrakan

Den novell jag fastnade allra mest för var Sådana som jag, skriven av Kristoffer Leandoer. Utan några större åthävor eller fantasifulla monster, levande döda eller andra skräckfigurer skildrar Kristoffer något som på sätt och vis skulle kunna hända vem som helst. Visst är omständigheterna, som huvudpersonen råkar ut för, väldigt fulla av otur. Men Kristoffer visar att de små och till synes bagatellartade händelserna kan utlösa en kedja av konsekvenser, som till sist försätter den drabbade i en mycket märklig och svår situation. Detta är en riktigt tänkvärd novell och jag tyckte mycket om den.

Är du det minsta intresserad av skräck, tycker jag absolut att du ska läsa denna samling skrämmande berättelser. Du kan just nu ladda ner eboken alldeles gratis direkt hos Epok Förlag.

Gillar du fantasy, steampunk, skräck och liknande genrer? Besök Fantastikportalen!


måndag 20 oktober 2014

Hon vandrar om natten

Först ut i Novellveckan blir en ganska kuslig berättelse som rör sig inom både steampunk* och spökhistorier. Det är Hon vandrar om natten, skriven av Lupina Ojala.


Omslag: cinna form & produktion.

Viktoria, en ung Stockholmsfröken, blir skickad från storstan till sin excentriske farbror i Örebro över sommaren. Det är med tvekan som hon företar sig denna resa och vistelse, men accepterar eftersom hon ännu inte är myndig.

Inledningsvis tycks allt vara som det ska i farbroderns hus, möjligen med undantag av att han har det ganska stökigt överallt och inte heller har kvar några tjänare. Men, som sagt, han är excentrisk och tillika uppfinnare, så Viktoria har ett visst överseende med detta. Men snart börjar hon uppleva mystiska saker. En främmande kvinna vandrar genom huset på natten. De moderna värmerören beter sig mycket märkligt. Konstiga ljud hörs och märkliga dofter känns. Viktoria vet inte vad hon ska tro. När hon frågar sin farbror och dennes österrikiske bekant, som också är på besök, får hon inget bra svar. De förnekar snarare att det skulle vara något särskilt som händer i huset. Men Viktoria fortsätter att uppleva märkliga saker. Till sist dras allt till sin spets och som tur är får hon hjälp av stadsbudet Melker, som hon blivit bekant med. Det är en riktigt makaber hemlighet, som huset dolt.

Hon vandrar om natten är en väldigt välskriven och lättläst novell. Inslagen av steampunkkaraktär är kanske inte så jättemånga, men de apparater och maskiner som presenteras är desto mer spännande. Jag gillar starkt Lupina Ojalas raka och trevliga sätt att skriva och berätta. Slutet på denna berättelse var verkligen oväntat.


Omslag: C L Ojala.

Lupina Ojala har skrivit ännu en novell, där Viktoria spelar huvudrollen. Den heter En hemlighet i öknen dold. Även den tyckte jag väldigt bra om. I den får de spännande steampunkmaskinerna lite mer plats och Viktoria ger sig ut på äventyr utanför Sveriges gränser. Jag hoppas nu på fler noveller eller kanske rentav en roman om Viktoria.

Gillar du fantasy, steampunk, skräck och liknande genrer? Besök Fantastikportalen!

*Vad är steampunk? Kort sagt en blandning av ångdrivna, spännande maskiner och viktorianskt 1800-tal. Läs mer här.


Novellveckan

För ett tag sedan var det Nobelveckan. Då presenterades årets pristagare i de olika kategorierna för årets Nobelpris. På den här bloggen blir det nu Novellvecka. Varje dag kommer jag att presentera minst en läsvärd novell, som finns utgiven i ePubformat.
Noveller är ett kul sätt att bekanta sig med en ny genre eller en okänd författare. När man har lunchpaus, åker till jobbet, väntar på att komma in till tandläkaren eller är "mellan två böcker" kan man med fördel avnjuta en novell. Eller helt enkelt läsa en sådan för dess egen skull - bara för att den är så rolig, skrämmande, intressant eller lockande. Noveller är briljanta små pärlor!

Vilka noveller gillar du?


söndag 19 oktober 2014

Två besvikelser ...

... på raken har jag upplevt nu. Det handlar om två eböcker jag sett fram emot att läsa, eftersom jag tyckte om vad de båda författarna skrivit tidigare. Men tänk som det kan gå.


Omslagen är gjorda av Elsa Wohlfahrt Larsson resp. Magnus Petersson.

Jag tyckte mycket om Tom Rachmans De imperfekta. Därför såg jag såklart fram emot att få läsa Stora makters uppgång och fall. Bokens huvudperson, Tooly, är en trettioårig kvinna med ett minst sagt brokigt förflutet. Läsaren får lära känna henne genom omväxlande glimtar ur hennes liv under tre olika tidsepoker. Dels skildras den nutida Tooly, dels barnet och dels Tooly i tjugoårsåldern. Dessa tre olika tider i Toolys liv vävs samman och till sist har man som läsare fått en bild av hur hennes tillvaro sett ut. Hon har levt ett liv med otroligt många och täta flyttningar från land till land. Inledningsvis sker detta nomadliv tillsammans med pappan och senare tillsammans med olika andra kufiska personer. När man läser förstår man att det finns en orsak bakom detta eviga flyttande och visst blir man väldigt nyfiken på att få veta vad som en gång hänt. Men vägen till den vetskapen är alldeles för lång och seg. Alla de olika människor, som Tooly träffat på genom årens lopp, är visserligen mycket udda personligheter som lever sina liv efter eget huvud, men ingen av dem engagerar egentligen. Kanske är det därför jag upplevde berättelsen som väldigt trög att ta sig igenom. Som ebok är den 373 sidor lång, och med en bok som känns så seg, är det kämpigt att ta sig till "the bitter end" för att få veta varför Toolys liv sett ut som det gjort. Inte ens det faktum att hon skaffat sig ett litet antikvariat i Wales lyfter berättelsen, eftersom endast några få scener utspelar sig där. Detta är tyvärr ingen bok jag kan rekommendera. Läs hellre De imperfekta, tycker jag! För övrigt är det Niclas Hval som står för översättningen, med undantag för några citat.

Grégoire Delacourt har skrivit Allt jag önskar mig och den tyckte jag bra om. Det var en berättelse med ett tänkvärt innehåll. Författaren i familjen verkade också vara en bra bok, tänkte jag när jag gav mig på den. Visst kan det vara intressant att få en inblick i en familj, där man har stora ambitioner för den poetiske lille sonen. Men dessvärre visar det sig vara en familj i stadigt sönderfall och dessa bekymmer tycks bara accelerera. Även när Édouard blivit vuxen kämpar han med sin familjs trasighet och dessutom tycks han ta med sig likartade relationsproblem då han själv bildar familj. Till sist blev det bara för mycket elände, och eländet varken grep tag eller engagerade. Sofia Strängberg har översatt denna bok, som är Grégoires debut, till svenska. Läs Allt jag önskar mig i stället, föreslår jag.


onsdag 15 oktober 2014

"When Canada reads, Canada grows."

Så härligt att finna en organisation som denna! I Kanada satsar man mycket på läsning genom National Reading Campaign. På deras hemsida finner man allt möjligt om läsning, från fakta till "toolkits" för föräldrar, bibliotekarier och lärare.
Jag fann denna mycket informativa och intressanta bild, som National Reading Campaign och CBC Books gjort tillsammans. Faktaunderlaget för det som visas i bilden finner du här.

Jag gillar verkligen kanadensarnas slogan "When Canada reads, Canada grows." - de har träffat mitt i prick med den!


söndag 12 oktober 2014

Brittsommar

Författarinnan Laura Fitinghoff förknippar nog många med boken Barnen ifrån Frostmofjället. Men Laura hade många fler strängar än så på sin lyra. Hon skrev åtskilliga böcker. Den lilla fina pärlan Brittsommar är en av dem.


Omslag: Annika Carlsson

Brittsommar publicerades första gången 1917. Detta skedde postumt, eftersom Laura dog redan 1908. När man läser Brittsommar och sedan sätter sig in i Lauras egen historia, känns det som att hon hämtat en hel del inspiration ur sitt eget liv till berättelsen.

Berättelsens huvudperson, Lajsa, lever sedan många år i ett äktenskap som ser ut att vara olyckligt. Lajsa och hennes make gifte sig på resonemangsgrunder. Hon ville göra sin döende mor till viljes genom att säga ja till en ekonomiskt trygg framtid. Åren gick och barnen blev flera. När vi läsare möter Lajsa ska hon för första gången få träffa sitt barnbarn. Men i sällskap med dottern och hennes lilla familj kommer också en främmande man. Han är dock inte så obekant för Lajsa - det visar sig vara hennes ungdomskärlek.

Både maken och äldsta dottern är snara att påpeka för Lajsa att hon är gammal - hon har ju både gråa hår och ett barnbarn! - medan ungdomskärleken ser Lajsa som den person hon innerst inne är. Lajsa blommar upp och det gör ungdomskärleken också. De båda funderar på varsitt håll över situationen. De vill gärna mötas igen. De drömmer om vad som kunnat vara. Även hennes ungdoms kärlek har gift sig och bildat familj, men inte heller han är lycklig. Allting drivs fram till en punkt då ett avgörande måste ske. Har de en gemensam framtid eller inte?

Laura inleder sin bok med ett förord, i vilket hon beskriver höstens brittsommar på ett mycket vackert sätt. Det börjar så här:

"Sommaren må ha varit hurdan som helst, regnig, mulen av dimma eller av solrök, vilken dygnet runt undanskymt solen, så kommer dock en tid vid senhöstens början, då sommaren på nytt visar sig. Det är vid S:ta Birgittas helg, den sjunde oktober. Hos oss, i Sverige, kallas denna eftersommar till följd där av för Brittsommar. I Frankrike benämns den »le second été»; på andra sidan Atlanten »indiansommar»."

Sedan följer en beskrivning som var en ren fröjd att läsa, eftersom det är så vackert och poetiskt skrivet. De avslutande orden leder vidare till berättelsens grund - den brittsommar, som Lajsa upplevde i sitt hjärta.

"Läsare! Människohjärtat har också sin Brittsommar!"

Jag tycker att Brittsommar är en tidlös bok. Det som inträffar i Lajsas känsloliv kan många människor även i våra dagar känna igen sig i. Laura har ett vackert språk och hon kan med få ord beskriva en känsla eller en miljö och ändå träffa mitt i prick så att läsaren har allting klart för sig. Detta är en bok som jag verkligen vill rekommendera och jag är mycket glad över att jag fann den på bokmässan.

*

Söker du fler boktips? Gör ett besök hos Mari, som har bokbloggen Flukten fra virkeligheten. Där kan du, genom länkarna, finna fler smakebitar ur läsvärda böcker! Hoppas du har en skön söndag!

fredag 10 oktober 2014

Olika format ...

... kan existera parallellt! Jag menar med andra ord att berättelsen, som ju är vad vi i grund och botten eftersöker och vill låta oss roas av, fungerar fint i olika skepnader. Somliga av oss vill vända blad i en pappersbok. Andra trivs av olika skäl bäst med att lyssna till berättelsen. Ytterligare andra läsare lockas av eböcker. Eller så är man en "allätare" och använder sig av det format som för stunden passar bäst.


Berättelsen genom tiderna. Collage sammanställt av Bokskorpionen.

Jag lever i övertygelsen att om berättelsen ges ut i så många format som möjligt, så har den också chans att nå fler olika människor. Kanske kan något av de nyare formaten locka även den som hittills inte betraktat sig som läsintresserad. Förutsättningen för detta är förstås att det syns ordentligt att det finns fler alternativ än bara pappersböcker - att ljudböcker och eböcker får vara med "i leken" på något så när samma villkor som pappersböckerna.

Pappersboken har länge varit synonymt med "berättelse" och därmed varit det allenarådande formatet för berättelsen. En pappersbok har sin charm. Men den har också begränsningar. Sidorna i den är statiska. Visserligen finns det i viss mån tryckta böcker med extra stor stil för den som behöver det. Men även dessa varianter är och förblir statiska. Du kan inte förändra den efter dina egna önskemål.


Villa Bonita (Karin Brunk Holmqvist) tryckt med extra stor och tydlig stil.

Beroende på vad du väljer för läsplatta eller läsapp, så kan du med en ebok ställa in texten efter dina behov. Större eller mindre text. Ett särskilt typsnitt som du föredrar. Dyslexianpassat typsnitt om du vill. Bredare marginaler. Utöver det finns det i apparna ofta möjlighet att ställa in olika stilar för "bläddring". (Till och med "pergamentrulle-rullning" finns i vissa appar!) Apparna erbjuder ofta också olika färgtoner för bakgrunden. Alla dessa möjligheter är en lyx för den vanlige läsaren att kunna använda sig av. För den som har problem med synen eller lässvårigheter betyder det att man äntligen kan anpassa texten efter de egna behoven och därmed också få chansen att uppleva läsningens fröjder på ett bekvämt sätt.


Fonten Open Dyslexic i Kobo Aura HD.

Ljudboken erbjuder även den möjligheten att njuta av en berättelse. Både den som är en erfaren läsare av text och den som av olika skäl inte kan läsa med ögonen kan använda detta format för att sluka böcker. Jag lyssnar ofta på ljudböcker. De förgyller städningen och de är underhållning då jag promenerar. Jag kan helt enkelt avnjuta berättelser i situationer då jag måste använda ögon och händer till annat. Den som drabbats av grava synsvårigheter eller har riktigt svår dyslexi behöver inte avstå från böckernas magi. Att läsa med öronen är ett minst lika bra alternativ som att läsa med ögonen.

Sedan ett par år finns också den så kallade utökade eboken*. Det handlar om en ny version av formatet ePub. Ibland kallas detta även ePub3. Den utökade eboken ger många tekniska möjligheter för att på olika sätt skapa en extraordinär upplevelse av berättelsen. Dessvärre är hittills endast ett fåtal berättelser producerade i detta format. Skälet har varit avsaknad av appar som klarar att hantera ePub3. (De nuvarande läsplattorna av e-ink-typ klarar det inte alls.) Numera finns sådana appar och därmed ökar förhoppningsvis framställningen av utökade eböcker. Jag hoppas verkligen på detta, för med den här typen av format kan man göra mycket - inte minst för de som tycker att läsning är jobbigt.


Sverige - "late adopter" vad gäller eböcker?
Bild via Terrierman's Daily Dose.

För att locka fler läsare till berättelsens olika format krävs förstås att dessa alternativ syns. Tänk efter! Vad ser du för inre bild då jag säger "bokhandel"? Är det inte så att du ser en lokal full av pappersböcker framför dig? Så är det nog för de allra flesta - oavsett om man är en läsintresserad eller inte. Men en bokhandel borde lika gärna associeras med ljudböcker och eböcker. De båda formaten förmedlar också berättelser. Visst finns det cd-skivor med berättelser att köpa i bokhandeln, men hur väl exponeras de i butiken? Är de ofta inte hänvisade till ett undanskymt hörn? Men eböcker, protesterar du säkert nu, hur sjutton ska man kunna sälja dem i en bokhandel? Tja, inget är omöjligt för den som är kreativ, skulle jag vilja påstå. För några år sedan kunde man faktiskt köpa eböcker över disk i den lilla skånska orten Höör. Billingska Bokhandelns förre ägare var av den innovativa sorten.

Samma resonemang skulle man kunna överföra till såväl bibliotek och skolor. Hur väl syns och presenteras ljudboken och eboken på dessa ställen? Biblioteken är ofta duktiga på att förmedla att dessa alternativ finns och hur man hanterar dem. Men hur är det på skolorna? En elev med dyslexi behöver sin anpassade teknikträning för att bli så bra han eller hon kan på att avkoda text. Men vid sidan om det är det mycket viktigt att också visa på att det finns alternativ för nöjesläsningen. Även dyslektikern ska få lov att njuta av berättelser utan att det blir en enorm ansträngning som tar död på intresset. Här skulle eböcker och ljudböcker kunna spela en viktig roll. Att läsa med öronen är lika bra som att läsa med ögonen vad gäller såväl upplevelse som emotionell och kreativ utveckling. Pedagoger har en viktig roll i sammanhanget.


Alla borde få chansen att njuta av en god berättelse.
Bild via Geeky Book Snob.

Förlagens roll när det gäller att synliggöra till exempel eboken har jag skrivit om tidigare. Självfallet har de, i egenskap av länk mellan berättaren (författaren) och åhörarna (läsarna) en mycket viktig uppgift då det gäller att publicera och marknadsföra olika alternativ till den traditionella kanalen för berättelser, nämligen pappersboken. Jag funderar fortfarande mycket på det faktum att landets största bokmässa fortfarande är en pappersbokmässa.

Så visst har alla berättelsens format sitt existensberättigande! Därför är det riktigt viktigt att också politikerna tar sitt ansvar och ser till att eböcker och ljudböcker beskattas med samma moms som pappersböcker. Något annat är inte rättvist. Jag har skrivit mer om ebokmomsen i ett flertal andra texter.

Själv är jag oändligt tacksam över att jag har förmånen att kunna välja om jag vill läsa med ögonen eller öronen.
*Jag återkommer med mer information om utökade eböcker i ett särskilt inlägg.


PS För den som möjligen undrar över TV's roll som förmedlare av berättelser vill jag bara visa nedanstående bild. Den säger mer än alla ord vad TV-tittande gör för fantasin och den emotionella och kreativa utvecklingen. DS


Bild via Ha! Tea 'n' Danger.

torsdag 9 oktober 2014

Patrick Modiano ...

... heter årets litteraturpristagare. Denne franske författare finns utgiven av Elisabeth Grate Bokförlag.


Bild via France Today.

Tyvärr, måste man ju konstatera, finns Patricks böcker inte utgivna som eböcker på svenska. Det är bara att hoppas att förlaget ser till att ändra på detta faktum. Jag kommer i sedvanlig ordning att skicka ett ebrev till förlaget och fråga när ebokutgivningen kommer att ske.

Den som vill läsa eböcker, skrivna av Patrick, får göra det på till exempel engelska, spanska, italienska eller franska. Amazon har hans eböcker på dessa språk. Enstaka titlar finns också till salu på Kobo Books och Bokus.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...