onsdag 3 september 2014

Tills tiden skiljer oss åt

Här kommer ett tips om en väldigt intressant liten berättelse: Oskar Källners novell Tills tiden skiljer oss åt. Det är en historia som verkligen rör sig i tid och rum på ett både fantasifullt och spännande sätt.


Omslagsdesign:
Filip Rensfelt, Finntorp Grafisk Form,
och Victoria Widmark

Sofia mister sin man, Teo, eftersom han dör av cancer. Han var hennes allt och hon är fast besluten att få honom tillbaka. Genom diverse lyckade satsningar på finansmarknaden samlar Sofia på sig tillräckligt med pengar för att sätta sina planer i verket. Hon låter bygga ett skyddsrum i fjällvärlden och där installerar hon en kryobädd åt sig. Som medhjälpare har hon en mänsklig robot, som hon också kallar Teo. Många år har gått, men minnet av hennes make är mycket levande för henne.

Kryobädden gör att Sofia kan sova sig igenom väldigt lång tid. Åren går. När ett nödläge uppstår väcker roboten Teo henne. Han har stått för övervakning av såväl kryobädd som skyddsrum och omvärld medan Sofia sovit. Hennes egentliga plan är att sova sig fram till den tidpunkt då mänskligheten lyckats uppfinna en tidsmaskin. Med hjälp av den ska hon resa bakåt i tiden, till den tid då maken Teo fortfarande levde. Väl där planerar Sofia att bota Teo från cancer med hjälp av medicin från framtiden. På så sätt ska hon få tillbaka sin älskade make, tänker hon. Men nödläget gör att planerna förändras något. Mänskligheten har råkat illa ut och Sofia bestämmer sig för att hjälpa dem.

Efter en del farofyllda händelser kan Sofia dock återvända till sin kryobädd. Hon sover och är vaken med jämna mellanrum. Jorden och universum genomgår såväl tragiska som fantastiska tidsperioder. Tillsammans upplever Sofia och roboten Teo väldigt mycket. Känslorna växer mellan dem. Men Sofia kan trots allt inte glömma sin döde make. När de långt om länge når den tid då en tidsresa blir möjlig - vad ska Sofia då välja? Ska hon resa tillbaka till den cancersjuke Teo eller ska hon stanna hos sin nya kärlek?

Oskar Källner skriver lättläst och med mycket fantasi om de många tidsperioder som jorden och universum genomgår. Det är väldigt fascinerande att läsa, och många av miljöbeskrivningarna målar upp vackra inre bilder åt mig. Parallellt med detta är det spännande att följa Sofia, hennes besatthet av den döde maken och hennes relation till roboten. Jag ska inte avslöja hur det går, för jag tycker att du ska läsa denna intressanta berättelse. Som en spännande överraskning, kan jag dock avslöja, upptäckte jag en sorts "epilog" i form av att man får ta del av roboten Teos logg* av händelserna i novellen. Detta ger ytterligare dimension åt det som skett.

Oskar Källner har också skrivit skräcknovellen Mannerskiölds herrgård. Tills tiden skiljer oss åt är dock av en annan kaliber. Här finns inga läskiga monster. Det som möjligen kan förskräcka är i stället hur framtiden för mänskligheten ser ut, tecknad genom Oskar Källners penna. Jag gillar Oskars språk och stil. Novellen Tills tiden skiljer sig åt gillar jag riktigt mycket!*Nu (i efterhand) har jag fått lära mig, direkt från Oskar själv, att jag ska klicka på länkarna som finns då och då i novellen. Gör man det kommer man direkt till Teos logg och man kan ta del av robotens erfarenheter under berättelsens lopp. När man läst klart det aktuella loggavsnittet klickar man bara på "stäng logg" eller "tillbaka", så kommer man tillbaka till det ställe man var på i novellen. På så sätt får man den ytterligare dimensionen direkt i samband med läsandet av Sofias del i novellen. Supersmart! Jag såg länkarna medan jag läste, men insåg inte att jag borde klicka på dem. Tack för att du öppnade ögonen åt mig, Oskar! Detta är ett mycket intressant sätt att använda hela konceptet "ebok". Nu ser jag än mer fram emot att läsa fler texter av Oskar Källner och hans idérika skapande. :-)

2 kommentarer:

  1. Jag har läst om den tidigare och bara titeln är lockande, men efter din beskrivning måste jag nog läsa den snarast.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Roligt att höra! Ja, jag tycker absolut att du ska läsa den. :-)

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...