tisdag 9 september 2014

Så många böcker - så lite tid

Det kommer nya boktitlar i en aldrig sinande ström. Med den teknik som numera finns i form av till exempel ePub blir möjligheterna oändliga för såväl etablerade författare som blivande dito. Små förlag dyker upp och berikar bokbranschen, som fylls av mångfald. Med hjälp av den digitala tekniken kan man ge ut pappersböcker genom "print-on-demand" utan att behöva ta risker med stora, dyrbara och eventuellt osäljbara lager. I det här sammanhanget är eboken som format tacksamt att jobba med. Att använda dessa tekniker vid bokproduktion är dessutom gynnsamt för miljön. Den traditionella arbetsgången då man framställer en bok genererar stora lager av pappersböcker. Blir dessa osålda i bokhandeln, vilket otroligt många blir, går de i retur och hamnar i papperskvarnen. Visst är det bra att de återvinns, men tänk vilka resurser de kostat på vägen dit.

Ett förlag som tagit fasta på sådana saker är det alldeles nystartade Bucket List Books*. Det är Helén Enqvist, tidigare en av eldsjälarna på [sekwa], som nu provar vingarna med ett nytt koncept. Tanken är att endast ge ut böcker som "måste ges ut", eftersom livet är kort och antalet titlar så stort. Valet av namn på förlaget är lysande, tycker jag. Det ska bli spännande att se vad som ges ut framöver.


Bild och citat via Bucket List Books.

En av de första böckerna som kommer ut på detta förlag är skriven av Conny Palmkvist. Lagom till bokmässan är det premiär för hans Håll inte tillbaka kärleken, William Holden. Jag funderar starkt på att denna titel skulle kunna platsa på min egen personliga bucket list för böcker - helt enkelt en bok att ha på vent.

*

Vill du se vilka böcker, som andra har på vent? Besök Beathes bokhylle och se de fem böcker hon vill läsa under hösten. Sedan kan du följa länkarna och besöka andra bokbloggar och skaffa dig ännu fler boktips. Det är bara att konstatera att det finns så många bra böcker och tiden att läsa dem alla är så knapp. Trevlig tisdagskväll! :-)
*En Bucket List innehåller saker som man bara "måste" göra innan man dör. Begreppet härstammar från det engelska uttrycket "kick the bucket", som betyder att dö.


Bild via MySendoff.

Det finns till och med en film med namnet The Bucket List. Den handlar om två svårt sjuka män, som bestämmer sig för att genomföra saker som de drömt om. Jack Nicholson och Morgan Freeman spelar huvudrollerna.Det verkar vara en rätt sorglig och stark film, och den är säkert sevärd. Eftersom jag ännu inte sett den, sätter jag upp den på min bucket list för filmer. ;-)

2 kommentarer:

  1. Vad kul att det poppar upp lite nya förlag! Men jag håller med, det är en kamp att hinna läsa allt man vill läsa :)

    SvaraRadera
  2. Ja, den filmen tror jeg også jeg skal sette på min liste :-) Jeg har en bucket list i hodet, men har tenkt på om jeg skulle skrive den ned. Kanskje :-)
    Ønsker deg en fin dag!

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...