måndag 15 september 2014

Ryskt bläck

Ryskt bläck är ännu en väldigt bra berättelse, skriven av Tatiana de Rosnay. Jag har läst ett par av hennes böcker tidigare. De är alla olika, men intressanta och spännande var och en på sitt sätt. Ryskt bläck är kanske den bästa av dessa tre, som jag har läst. Elisabet Fredholm har gjort översättningen till svenska.


Bild: Andrew Quested/Getty Images
Omslag: Magnus Petersson

Nicolas har skrivit en roman, Brevet, som blivit en riktig succé över hela världen. Den är översatt till en mängd språk och har till och med blivit filmatiserad. Nu väntar alla hans trogna läsare och fans på nästa bok. Nicolas har förblivit sin ursprungliga förläggare trogen, trots erbjudanden från många stora förlag. Hans egen förläggare har betalat honom en astronomisk summa pengar i förskott för den kommande boken. När Nicolas får frågor om uppföljaren, svarar han givetvis att han är i full gång med den. I själva verket har han drabbats av en "writer's block" som han inte lyckas övervinna på minsta vis. Varje gång han sätter sig ner för att försöka tycks det bara bli värre och värre. Till sist sitter han och låtsas arbeta med boken, fastän han inte lyckas få ner en rad. I stället ägnar han åtskillig tid åt sociala medier - att kolla vad som skrivs om honom, uppdatera sina konton samt besvara fansens kontaktförsök. Nicolas tycker också om att sola sig i glansen av den rikedom han vunnit på debutboken. Han lever lyxliv. Sådan är situationen då han tar med sin flickvän till ett lyxhotell på en ö vid den toskanska kusten för att fira hennes födelsedag.

Under dygnen på hotellet kämpar Nicolas vidare med sin skrivkramp. Flickvännen är väldigt trött och ägnar mycket tid åt att sova, så Nicolas kan ganska obekymrat roa sig på egen hand. Varvat med händelserna på hotellet får man som läsare ta del av hans tidigare liv och vad det var som fick honom att skriva succéromanen. Det visar sig att inspirationen kommit från en väl förborgad hemlighet i hans egen släkt. Saker och ting drivs till sin spets då en gigantisk kryssare förliser precis utanför ön. Dessutom får Nicolas och hans flickvän veta något som för alltid förändrar deras relation.*

Jag tycker att detta var en synnerligen intressant bok att läsa utifrån skribentperspektiv. Den är dessutom spännande, eftersom familjehemligheten inte går av för hackor. Utöver detta får man en tankeställare (om man inte redan funderat i sådana banor) kring fenomenet sociala medier och vad dessa har inneburit och fortfarande innebär i människors liv. Många lever som om de inte kan klara sig utan att statusuppdatera eller fotografera och visa upp allt som händer omkring dem. Även sådant beteende ställs på sin spets och Nicolas tycks få sig åtskilliga tankeställare. Jag tyckte verkligen om Ryskt bläck och vill varmt rekommendera den.*Bakom markeringen döljer sig en spoiler. Om du vill veta vad det står där - markera texten, så framträder den. Men du gör detta på egen risk. ;-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...