tisdag 23 september 2014

Nyfiken på Sara Paborn

Jag har under en tid njutit av Sara Paborns dikter i den coola lilla appen Poesi på G. Självklart blev jag även nyfiken på Saras övriga produktion. Hon debuterade med Släktfeber 2009 och sedan kom Tuppen och havet 2011. Dessa båda romaner kan läsas fristående, men har ändå en liten koppling genom att några av personerna från Släktfeber återfinns i Tuppen och havet.Släktfeber är dessvärre slutsåld och finns inte heller som ebok. Tuppen och havet finns både som pappersbok och som ebok. Med tanke på att just formatet ePub är perfekt för redan slutsålda pappersböcker, så kallade backlist-titlar, kunde jag inte låta bli att framföra ett önskemål till Brombergs Förlag.

"Hej Brombergs, 
Får man önska en ebok? Jag skulle i så fall vilja att ni ger ut Sara Paborns Släktfeber i detta format. Jag kanske rentav har stor tur - den kanske är "på G"? Jag har nämligen just upptäckt Saras dikter genom appen Poesi på G och nu skulle jag vilja bekanta mig med hennes romaner också. Eftersom jag tycker att ePub är det optimala formatet för böcker av så många skäl, skulle jag verkligen önska att även Släktfeber kommer som ebok. (Jag gläder mig åt att Tuppen och havet redan är utgiven i formatet.) Jag håller tummarna och hoppas på tur."

Till min stora glädje fick jag redan samma dag ett positivt svar. Förlaget kommer att undersöka möjligheten att konvertera pappersboken Släktfeber till ePub. Nu gäller det att hålla tummarna att det verkligen blir så! :-)

Men nu är ni väl allt bra nyfikna på vad dessa båda böcker handlar om? Så här beskriver förlaget dem.

Släktfeber:
"Vid den aktningsvärda åldern av 107 år dör Faster och de närmast sörjande samlas för begravning och delning av dödsboet. Nu när släktens starka och dominerande kvinna är borta ändras styrkeförhållandena i familjen och under några heta sommarveckor ställs allt på sin spets. Från en gammal hammock i sprucken vinyl sker fördelningen av Fasters saker, från minsta lilla virkade karottunderlägg till hennes fina guldring. Upp till ytan stiger gamla minnen, men också oförrätter. Försmådda och förbisedda slickar man sina oläkta sår. Men långsamt växer något annat fram. En känsla av samhörighet och tillhörighet. Kanske är en försoning och en familjegemenskap ändå möjlig... Släktfeber är en kvick, dråplig och absurd berättelse om en familj och den gamla devisen att blod trots allt är tjockare än vatten."

Tuppen och havet:
"På en karg ö utanför sydsvenska kusten, känd för ett par rostiga kanoner och en vit fyr, har lugnet fått ett abrupt slut. Allt beror på mexikansk stridstupp som väcker grannarna i gryningen. Sara Paborns roman är en insiktsfull och komisk berättelse. För att få stopp på oljudet bestämmer de sig för att försöka fånga en mystisk vit mink som lever vilt på ön. Minkar äter nämligen fjäderfä. Trots att alla sökt sig till ön för att få vara ifred, tätnar snart intrigerna och får alla att involvera sig med varandra på olika plan. Tuppen och havet är en poetisk, suggestiv och komisk berättelse om sökandet efter frihet och om vem man egentligen är. Frågan är om människorna i berättelsen kan frigöra sig genom att stänga omvärlden ute, eller om de behöver andra för att kunna återupptäcka sig själva?"

Jag kan inte annat än bli väldigt nyfiken på de här båda berättelserna! Sara har dessutom ytterligare en bok på gång. Den kommer under våren 2015.

*

Vill du ha fler boktips? Eller undrar du vad andra bokläsare har i sina högar av böcker "på vent", som de ännu inte hunnit läsa? Kika in hos Beathe och se vad hon och andra tipsar om.


8 kommentarer:

 1. Dette var ukjente bøker for meg. Ha en fin tirsdag!

  SvaraRadera
 2. Så hyggelig svar du fikk fra forlaget! Ønsker deg en fin dag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, detsamma till dig. Ja, det var roligt att de svarade så snabbt och med positivt besked.

   Radera
 3. Hittar inget chattrum visst var det i dag vi skulle ha bokcirkel?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var skönt att det löste sig med chatten till sist. Tack för ett trevligt boksamtal. :-)

   Radera
 4. Helt ukjente bøker for meg også dette, må sjekke om de finnes på norsk. Ønsker deg en fin onsdag :-)

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...