söndag 28 september 2014

Mässans minus

Ganska snart, då jag gått runt lite på årets bokmässa, insåg jag att eböckerna i stort sett lyste med sin frånvaro. Visst pratade man om dem på seminarier och även på vissa monterscener. Men på Digitala Torget fanns inga eböcker till salu. Inte heller fanns de till försäljning bland pappersböckerna i förlagens montrar. I de flesta fall fanns ingen information om förlagens utgivning av eböcker över huvudtaget.

Jag fann sex titlar som såldes som eböcker till mässpris. Utöver det hittade jag ett par erbjudanden som gick ut på att om jag köpte pappersböcker, så kunde jag få en ebok gratis. Men jag vill inte köpa några pappersböcker alls. Och jag vill definitivt ha betydligt fler än sex titlar att välja på. Hur många fantastiska titlar har inte pappersboknördarna att välja på under mässan? Dessutom kan de göra finfina fynd med tanke på de låga mässpriserna.


Bild via American Libraries Magazine

Jag började fråga i montrarna. Pekade på en spännande och lockande pappersbok och undrade "finns den som ebok?". I vissa fall var det så, men för köp blev jag hänvisad till de vanliga nätbokhandlarna. Då ställde jag frågan "kan jag köpa den till mässpris där?". Denna fråga väckte tankar hos dem jag pratade med. De fick förstås medge att något mässpris fanns det inte på deras eböcker. Men jag hörde på dem att de fick nya idéer för kommande år.

I brist på eböcker att köpa på mässan, började jag fundera på hur jag skulle vilja ha det. Jag skulle först och främst vilja se tydlig och bra information om eböckerna. Exempelvis på eller vid pappersboken kunde det finnas en skylt eller dekal som talade om att den aktuella titeln även finns som ebok (och varför inte, i förekommande fall, att den finns som ljudbok). Man skulle kunna använda sig av QR-koder (som Saxo gjorde på den danska mässan Bogforum 2013) för att erbjuda eboken till mässpris. Eller varför inte så enkelt som ett system med en kod, som ger rabatt vid köp av eboken under mässdagarna.


QR-koder på Bogforum.

Det påstås i branschen att ingen är intresserad av eböcker, att det knappt säljs några sådana. Men det beror på hur man tittar på statistiken, tycks det som. Genom Elib fick jag höra talas om siffror som motsäger det som brukar stå i tidningarna. Dessutom blir det ett moment 22. Om eböcker knappt får synas alls på en bokmässa - hur ska då intresset och försäljningen öka? Nu hoppas jag på att eböckerna redan nästa år kan få betydligt mer utrymme.

Även om jag tycker det var väldigt trist att inte kunna köpa eböcker till mässpris i år, så var det mycket intressant att få prata om eböcker och visa att "här står jag - en livs levande eboknörd, som inget annat önskar än att få köpa eböcker".

Tack alla ni glada förlagsrepresentanter som tog er tid att lyssna på mina tankar och synpunkter om eböcker. :-)


6 kommentarer:

 1. Synd att vi missade varandra i år, men nästa år hoppas jag att vi får gå runt och frossa i e-bokserbjudanden :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det hoppas jag också! :-) Och då får vi se till att ses. Jag har redan börjat klura på hur jag ska göra mig synlig - utan att för den skull publicera ett fotografi här på bloggen. ;-)

   Radera
 2. Konstigt att de inte marknadsför Eböcker när det ligger i tiden. Ska ha som mål att åka till Bokmässan nästa år, om vi inte ses på Andree museet så kanske vi ses där:)
  Ha det gott

  SvaraRadera
 3. Bra skrivet!
  Hade precis samma tankar som dig, om man tittar på de internationella bokmässorna får e-böcker väldigt stort utrymme men inte i Sverige. Alla tekniska lösningar finns för att kunna göra det så bra till läsaren. Jag hade velat sälja min e-bok på mässan men det skulle bli för dyrt att få den installerad på en usb och sälja till ett bra mässpris. Jag hoppas kunna hitta på något till nästa år för det här måste det bli en ändring på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Så glad jag blir att du uppskattar mina synpunkter! Och ännu gladare blir jag av att höra att du strävar efter en lösning. Roligt att vi är flera som reagerar. Nästa års mässa kan bli riktigt spännande! :-)

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...