torsdag 18 september 2014

Hipp hipp hurraaa för eboken idag!

Idag är det ebokens egen dag. Den internationella Read an eBook Day firas överallt av den som vill och på det sätt som man själv önskar.

Firandet kan vara att läsa en ebok. Eller göra slag i saken och ta reda på mer om eböcker och läsplattor, om man är nyfiken på elektronisk läsning. Har man möjlighet kanske man rentav samlar några eboknördar och har en ebokcirkel. Man kan också "gå på ebokrea" som pågår hos Bokon just idag.

Har du firat eboken idag? Hur gjorde du?

Så här firade jag. Min ebok är De dödas samtal, som Reginald Hill skrivit och Ulf Gyllenhak översatt till svenska.Klockan 02.30 inleddes dagens första ebokläsning. Att läsa vid frukosten är mysigt men också lite farligt. Det gäller att hålla ett öga på tiden och inte låta sig uppslukas av berättelsens spänning.

Strax efter 04 fortsatte min läsning. Det var nämligen dags att pendla till jobbet. Jag har bytt arbetsgivare och har längre väg till jobbet numera. Det är ingen nackdel, för det ger mer möjlighet att avnjuta lite ebokläsning, eftersom jag såklart åker tåg till arbetsplatsen.

Under dagens lopp gavs kortare tillfällen till ännu mer läsning. Dessvärre träffade jag ingen kollega att prata böcker med idag. Människor reagerar så olika när de ser att någon annan läser. En del frågar om boken och vill kanske också prata eböcker och läsplattor. Det är kul! Andra kanske inte vågar störa i bokläsandet. När jag pendlade hem igen blev det förstås mer läsning.

Väl hemma firade jag ordentligt med en för den celebra dagen speciellt inköpt päronbakelse med vaniljmousse på en botten av mandel och pistasch. Riktigt mumsigt kan jag intyga! På bilden ovanför syns bakverket i förgrunden på finporslinet - dagen i ära. Till höger om dagens huvudperson - eboken! - står min favoritkaffemugg. Såklart är det ett gammalt välkänt lok på den! ;-) Och sist men inte minst ... en favoritförfattare i ePubformat på favoritläsplattan.

Reginald Hill är en riktig favorit. När hans böcker kom på svenska slukade jag dem med hull och hår. Hans språk och de miljöer och intriger han skapade har alltid fängslat mig. Tyvärr finns endast ett fåtal av alla hans titlar som eböcker på svenska. Det är verkligen synd. En samlingsvolym, likt Jan Mårtensons Homan hittills, hade varit jättekul tycker jag. Sådana samlingsvolymer är perfekta i ePub. Det blir varken tungt eller skrymmande.

Så idag blev det en del ebokläsning, mycket tågkörning och funderingar på en önske-ebok. Nu är det hög tid att sova igen, för i morgon är det ännu tidigare revelj än idag. Annars hade jag nog avnjutit en riktigt "ebokmaratonläsning" nu. :-)


2 kommentarer:

  1. Jag har tyvärr varken läst eller köpt nån e-bok idag, får se om jag hinner göra nåt åt det ikväll. För tillfället har jag lässvacka, annars ser jag gärna varje dag som e-bokens dag :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du har ju alldeles rätt - varje dag är ebokens dag! :-) Trist att du är i en lässvacka. Hoppas att det känns roligare snart igen.

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...