Man kan fråga sig varför det blivit så här. Naturligtvis finns det säkerligen många orsaker om man börjar analysera hur vi lever idag jämfört med för några årtionden sedan. Mycket har hänt, inte minst i utvecklingen av digital teknik, internet, utbudet av tv-kanaler etcetera, och dessa fenomen kan vara konkurrenter till bokläsning.
![]() |
Underbar konst för boknördar, se mer hos Society6. |
Jag funderar också på att samhället i sig ställer betydligt högre krav på läskunskap och läsförståelse idag jämfört med för en fyrtio, femtio år sedan. Då fanns det möjlighet att skaffa sig en lärlingsutbildning inom olika hantverk för den som hade det handlaget. Inte behövde man läsa sig till denna utbildning så som man måste idag. Skulle man utföra bank- eller postärenden gick man helt enkelt till det lokala kontoret och fick hjälp via kassan. Valmöjligheterna var definitivt färre. Man behövde inte lusläsa och jämföra finstilta villkor och annat, eftersom det till exempel bara fanns Televerket att tillgå i fråga om telefoni.
Jag tror helt enkelt att det även förr fanns många, som inte läste så bra. Men dåförtiden behövde nog detta inte nödvändigtvis leda till att man hade svårare att klara sig i samhället. Numera lever vi i ett informationssamhälle med åtskilliga valmöjligheter. Det åligger varje individ att själv ta reda på fakta och information, vilket ställer ökade krav på läskunnighet och inte minst förmåga att förstå och kritiskt förhålla sig till det man läser. Självklart blir detta ett problem för den som inte läser så bra.
![]() |
Klicka på bilden för tydligare bild. Bild via Get Smart Oregon. |
Desto viktigare är det då att föräldrar, släktingar och andra som kommer i kontakt med barn försöker finna en stund varje dag att ägna åt att läsa för och tillsammans med de små. Och att man när barnen växer upp, fortsätter att uppmuntra läsning genom att till exempel prata om de böcker barnet och tonåringen läst, ge tillfällen till möten med böcker etcetera. Inte minst viktigt är just samtalet om det lästa. Syftet är inte bara att kontrollera att barnet förstått texten, utan också för att gemensam reflektion kring innehållet är utvecklande för båda parter. En god vana, grundlagd redan i barndomen, har stor chans att följa med in i vuxen ålder.
Men hur ska man uppmuntra oläsande vuxna att börja läsa mer regelbundet? För det är trots allt så att man behöver vidmakthålla sin förmåga och utveckla den, vilket man bara kan göra genom regelbundet läsande. Jämför med inlärning av främmande språk - hur mycket av högstadiets språkkunskaper har du kvar om du inte regelbundet använder språket?
En utmärkt idé skriver Linda om i Kulturkollo. Likaväl som man kan få FaR, Fysisk aktivitet på Recept, skulle man kunna få BlR, Bokläsning på Recept. Jag tycker det är lysande!
![]() |
Bild via Gosiar. |
I det här sammanhanget är det också glädjande att se att Kulturrådet lämnar bidrag till produktion av äldre titlar i ePub-format. Tack vare detta kan vi få tillgång till böcker, som numera inte går att få tag på som pappersböcker. Ett villkor för att få bidraget är att eböckerna kommer till biblioteken utan karenstid.
Jag lånar ett citat ur det inlägg hos Good Ereader, som jag hänvisar till i inledningen av denna text, eftersom det är ett viktigt och klokt råd:
Jonathan Douglas, director of the National Literacy Trust, said the research highlighted the vital role parents and carers played in reading with children, even for short periods. “They don’t need to find big chunks of time,” he said. “Parents, carers, grandparents and anyone with a child in their life can make a huge difference by reading for just 10 minutes a day.”
Jag bara måste uppdatera detta inlägg med en länk till den danska tidningen Politiken. De skriver om vad man gör i Hillerød. Som ett led i den stora satsningen Danmark læser går en grupp människor runt och puffar för böcker helt enkelt genom att ringa på hemma hos andra och prata om böcker, läsning och ge förslag på böcker som de också genast får låna om de vill. Vilken fin idé! :-)
Vilket bra inlägg! Gillar verkligen upplägget, både innehållsmässigt och visuellt, och ämnet kan man ju bara inte prata för mycket om :)
SvaraRaderaTusen tack! Så roligt att du gillar det! Det är verkligen viktigt att framhålla alla fördelar som läsningen ger. :-)
Radera