onsdag 24 september 2014

Expeditionen: Min kärlekshistoria

Bea Uusma har skrivit en mycket gripande bok om Andrée-expeditionen. Eftersom hon själv är så starkt intresserad av just denna upptäcktsfärd har hon gett boken titeln Expeditionen: Min kärlekshistoria.


Omslag: Lotta Kühlhorn

Detta är en bok som handlar om ...


Salomon August Andrée


Nils Strindberg


Knut Frænkel

... och deras polarexpedition, som var tänkt att gå till Nordpolen med start den 11 juli 1897. Expeditionen är på sätt och vis väldigt väl planerad och de tre medlemmarna har med sig all tänkbar utrustning i sin stora, specialluftballong Örnen. En sak tycks de dock inte räknat med - att expeditionen kan misslyckas så gravt som den gjorde. De var heller inte särskilt väl förberedda på de umbäranden det innebär att tillbringa tid i så stark kyla och ett så kargt klimat.


Örnen har landat i förtid. Bild: Nils Strindberg.

Det är en riktigt sorglig historia, kan man tycka så här i efterhand, eftersom Andrée faktiskt är så ivrig att ge sig iväg så att han ignorerar att ballongen inte är helt lufttät. Detta faktum och en del andra omständigheter gör att ballongfararna inte kommer så långt på sin färd. De kommer emellertid så långt att de är utom all möjlighet att bli funna inom rimlig tid. De tvingas gå ned med ballongen långt före själva Nordpolen, redan den 14 juli, och de måste ta sig fram till fots i 87 dagar över den karga isen och med så mycket utrustning som möjligt i tunga slädar. Under nästan hela tiden skriver de dagbok.


Anna Charlier och Nils Strindberg som nyförlovade.

De människor de lämnat bakom sig i Sverige - 24-årige Nils var nyförlovad - väntar och väntar på att höra något ifrån expeditionsmedlemmarna. Det skall komma att dröja trettiotre år innan omvärlden uppdagar den hemska sanningen. 1930 återfinns resterna av Andrée-expeditionen och dess medlemmar på Vitön, en öde ö i Arktis. Dagböckerna och filmrullar går att ta vara på, så man kan få en uppfattning om vad expeditionen varit utsatt för. Men en gåta kvarstår. Dagböckerna tar slut då de når Vitön. Ingen vet med säkerhet varför de tre dog.


Karta: Johan Elisson. Via Wikimedia Commons.

Bea Uusma varierar berättelsen om expeditionen med berättelsen om sitt eget sökande efter svar på vad som hände de tre medlemmarna i gruppen. På sätt och vis kanske detta upplägg gör att spänningen stegras inför varje avsnitt om Andrée och hans medhjälpare. Men jag hade hellre velat läsa en mer sammanhängande historia om de tre männen och deras färd över isen. Självklart är det mycket intressant att få veta hur Bea jobbade med sin forskning om detta, men jag hade nog velat läsa detta separat.

Milla på Millas hälsoblogg, Boktokig och jag hade bokcirkelchatt om denna bok igår kväll. Vi var alla tre väldigt fascinerade över hur intressant den är. Den väckte verkligen vår nyfikenhet och vårt intresse för en händelse som vi sedan innan visste inget eller mycket litet om. Ett besök på Andrée-museet i Gränna skulle vara mycket intressant, tyckte vi.

Den unge Nils Strindbergs öde är otroligt gripande. Jag fastnade väldigt mycket för denna ödesmättade beskrivning av Nils och hans Anna:
"Det är sju veckor sedan de lämnade varandra. Innan han reste från Stockholm testamenterade han allt han äger till henne. Nils Strindberg är 24 år gammal. Han har tre månader kvar att leva."
Bea Uusma sommarpratade i somras och Milla kunde intyga att det var ett program väl värt att lyssna till. Det finns kvar att höra på - gå till Sveriges Radios hemsida. Beas arbete med att lära sig mer om Andrées polarexpedition är oerhört imponerande. Hon är väl värd det Augustpris hon fick för sin bok. Läs den! tycker jag.


3 kommentarer:

 1. Bra skrivet som alltid:) Ska skriva om denna bok till helgen. Tänk om vi skulle åka till Museet tillsammans? Ha en riktigt bra helg bland äventyren

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varmt tack ska du ha. Där har du en riktigt trevlig idé. Hade varit skoj att åka tillsammans. Eller kanske ses där, för jag kommer ju söderifrån. :-)

   Radera
  2. Ja träffas där vore kul. Vi bor på så olika ställen i landet. Ha det gott

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...