tisdag 2 september 2014

Bokskorpionen undersöker: Eböckerna i valet 2014

Man ser och hör inte särskilt mycket om eböckerna i de olika politiska utspelen som just nu görs i jakten på väljare. Men i gårdagens Eskilstuna-Kuriren kunde man läsa ett par rader om ett uttalande från en moderat.

"Vi vill också ta bort begränsningen för att låna e-böcker, säger Göran Gredfors (M) med ansvar för kultur- och fritidsfrågor.
Begränsningen går i dag vid tre e-böcker per låntagare och vecka eftersom förlagen ska ha en summa pengar vid varje utlån. Denna gräns vill Moderaterna alltså slopa."


Bild via Vallabackens Ord & Bild.

Man kan verkligen undra hur denne moderat tänker sig att gränsen ska slopas. Kommer han att ge biblioteken en rejäl extra andel av skattepengarna så att de har råd att låta låntagarna få låna fler, eller ett obegränsat antal, eböcker? Eller tänker han komma med någon tvingande lag? Det låter verkligen jättebra om en sådan gräns kunde slopas - men hur ska det gå till? Hur som helst frågar jag mig om denne politiker har klart för sig hur systemet för ebokutlåning ser ut i lite mer detalj. Uttalandet känns faktiskt ganska valfläskigt. Men det kan bli kul att se om Eskilstuna-Kuriren följer upp det hela lite mer noggrant. Gärna med fler frågor kring detaljerna i hur förslaget ska finanseras och genomföras, och inte minst hur det sedan går; en uppföljande artikel som visar om detta genomförs i verkligheten skulle vara mycket uppskattat.

När man söker efter eböcker i samband med politik finner man en del uttalanden kring den höga ebokmomsen. Men oftast är dessa uttalanden inte pinfärska. I min undersökande verksamhet i våras kunde man inför EU-valet se att vissa politiker uttalade sig i momsfrågan. Inför höstens val är det dock tämligen tyst.

Vad gäller momsen på eböcker får man dessvärre intrycket av att ett beslut om sänkning av densamma i EU inte är något som kommer att ske inom kort. Åtminstone om man läser vad Dagens Nyheters kolumnist skrivit i frågan. EU-länderna har motstridiga åsikter, eftersom somliga länder snarare vill höja momsen på pappersböcker. För att täppa till kryphålen i form av att Amazon, Kobo och Nook etablerar sig i lågmomsländerna Luxemburg eller Frankrike kommer ett nytt direktiv; köpare av eböcker ska betala den moms som finns i deras respektive hemland, oavsett var de inhandlar eboken, från och med januari 2015. Ytterligare ett problem uppstår tydligen i samband med detta; man kommer inte att kunna köpa eböcker via nätet om man befinner sig utanför sitt hemland.





Det är så man storknar! På detta vis kommer många av de fördelar som eböckerna har (exempelvis möjligheten till köp och nedladdning var man än befinner sig) att strypas. Som eboknörd tycker man att ebokfrågorna får väldigt lite plats i politiken. Men det är kanske så att politiken just nu måste syssla med grundläggande frågor i enlighet med Maslows behovspyramid*.




*Eller är det möjligen så här den där pyramiden ser ut ...




... eller så här ...



;-)

2 kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...