tisdag 30 september 2014

En bok att se fram emot

Jag har Författaren i familjen på vent. Det är en bok som Grégoire Delacourt har skrivit. Jag läste hans tänkvärda Allt jag önskar mig med stor behållning, och därför är det inte konstigt att Författaren i familjen gör mig nyfiken. Den sistnämnda är egentligen Grégoires debutbok. [sekwa] har dock gett ut dem i omvänd ordning. Eftersom det är fristående böcker gör det förstås ingenting.
Så här beskriver förlaget boken:

"Édouard skriver sin första dikt vid sju års ålder. Några små rader som får hans föräldrar att jubla och utnämna honom till författaren i familjen. Åren går och Édouard försöker förgäves återskapa ögonblicket av kärlek och beundran som hans första dikt framkallade. Febrilt kämpar han för att skriva en stor roman men lyckas inte leva upp till sin familjs förväntningar och det livsöde de valt åt honom. Istället för att ges ut på fint förlag får Édouard jobb i reklamvärlden. Trots framgångarna fortsätter han att känna sig misslyckad, och ser maktlös på när hans familj bit för bit faller samman. Skrivandet har en läkande kraft brukade hans far säga - kan Édouard till slut hitta orden och skriva berättelsen som förmår läka honom själv och dem han älskar?"

Det låter väldigt tragiskt och jobbigt att vid så ung ålder skriva något uppskattat och sedan drabbas av skrivkramp. Familjen verkar också ha förväntningar på Édouard, som tycks vara svåra att uppfylla. Jag funderar på vad det är för livsöde de valt åt honom. Bara tanken att ens familj väljer ens livsöde - så främmande! Jag ser verkligen fram emot att lära känna Édouard och se hur hela denna berättelse slutar.

*

Vill du veta vad andra bokbloggare har för böcker på vent? Besök Beathes bokhylle och läs vad hon tipsar om. Sedan kan du följa länkarna till fler bokbloggare.


måndag 29 september 2014

De dödas samtal

När Reginald Hills böcker först kom till Sverige slukade jag dem med hull och hår. Jag tyckte (och tycker fortfarande) att de är så bra. Hills sätt att hantera språket är imponerande, men kan också upplevas som krävande för läsaren. Det tar ett tag att ta sig igenom en deckare, skriven av Reginald. Hans berättelser är långa. Meningsbyggnaden är lång och slingrig. Men det är ändå en njutning att läsa hans böcker.


Omslagsdesign: Imperiet
Fotografi: Fredrik Stjernfeldt

I De dödas samtal (i översättning av Ulf Gyllenhak och vissa delar av Lars Forsell och Åke Runnquist) jagar Andy Dalziel och Peter Pascoe en mördare, som kommer att visa sig vara en seriemördare. Denne driver verkligen gäck med de båda kriminalarna och deras medhjälpare Edgar Wield och Hat Bowler. 

En novelltävling arrangeras och får oväntat många tävlingsbidrag. Ungefär samtidigt sker de första dödsfallen, som inte ser ut att vara mord. Men då novelltävlingens bidrag gås igenom upptäcker man märkligt formulerade dokument, som vittnar om någons närvaro vid de aktuella dödsfallen. Någon som indirekt medverkande till att två människor dog. Då fler personer dör under omständigheter som enbart kan vara mord, kopplas Andy och hans kollegor in. Mördaren är en ordintresserad och skrivande person. Polisen har flera tänkbara kandidater i bygdens kulturhus, som även inrymmer bibliotek. Trots att novelltävlingen är slut, sker fler mord och fler brev med märkliga skriftliga dialoger sänds till biblioteket. Lösningen på dessa mord tycks vara långt borta och kriminalarna kämpar på i jakten på "Ordmannen". Plötsligt uppenbarar sig dock en ledtråd, som pekar i rätt riktning. Allting tycks vara frid och fröjd ... eller?

Det var ett bra tag sedan jag senast läste en deckare av Reginald Hill. Därför kan man tala om ett kärt återseende med de väldigt speciella huvudpersonerna, nu då jag återigen mötte dem i De dödas samtal. Precis som med de övriga böckerna i serien, slukade jag även denna. Extra roligt är det att Reginalds titlar numera kommer som eböcker. Nu återstår bara att även övriga titlar i serien om Andy Dalziel och Peter Pascoe publiceras i detta format. Har du inte läst någon av Reginald Hills böcker är det dags nu, föreslår jag. Här kan du se i vilken ordning de bör läsas.


söndag 28 september 2014

Mässans minus

Ganska snart, då jag gått runt lite på årets bokmässa, insåg jag att eböckerna i stort sett lyste med sin frånvaro. Visst pratade man om dem på seminarier och även på vissa monterscener. Men på Digitala Torget fanns inga eböcker till salu. Inte heller fanns de till försäljning bland pappersböckerna i förlagens montrar. I de flesta fall fanns ingen information om förlagens utgivning av eböcker över huvudtaget.

Jag fann sex titlar som såldes som eböcker till mässpris. Utöver det hittade jag ett par erbjudanden som gick ut på att om jag köpte pappersböcker, så kunde jag få en ebok gratis. Men jag vill inte köpa några pappersböcker alls. Och jag vill definitivt ha betydligt fler än sex titlar att välja på. Hur många fantastiska titlar har inte pappersboknördarna att välja på under mässan? Dessutom kan de göra finfina fynd med tanke på de låga mässpriserna.


Bild via American Libraries Magazine

Jag började fråga i montrarna. Pekade på en spännande och lockande pappersbok och undrade "finns den som ebok?". I vissa fall var det så, men för köp blev jag hänvisad till de vanliga nätbokhandlarna. Då ställde jag frågan "kan jag köpa den till mässpris där?". Denna fråga väckte tankar hos dem jag pratade med. De fick förstås medge att något mässpris fanns det inte på deras eböcker. Men jag hörde på dem att de fick nya idéer för kommande år.

I brist på eböcker att köpa på mässan, började jag fundera på hur jag skulle vilja ha det. Jag skulle först och främst vilja se tydlig och bra information om eböckerna. Exempelvis på eller vid pappersboken kunde det finnas en skylt eller dekal som talade om att den aktuella titeln även finns som ebok (och varför inte, i förekommande fall, att den finns som ljudbok). Man skulle kunna använda sig av QR-koder (som Saxo gjorde på den danska mässan Bogforum 2013) för att erbjuda eboken till mässpris. Eller varför inte så enkelt som ett system med en kod, som ger rabatt vid köp av eboken under mässdagarna.


QR-koder på Bogforum.

Det påstås i branschen att ingen är intresserad av eböcker, att det knappt säljs några sådana. Men det beror på hur man tittar på statistiken, tycks det som. Genom Elib fick jag höra talas om siffror som motsäger det som brukar stå i tidningarna. Dessutom blir det ett moment 22. Om eböcker knappt får synas alls på en bokmässa - hur ska då intresset och försäljningen öka? Nu hoppas jag på att eböckerna redan nästa år kan få betydligt mer utrymme.

Även om jag tycker det var väldigt trist att inte kunna köpa eböcker till mässpris i år, så var det mycket intressant att få prata om eböcker och visa att "här står jag - en livs levande eboknörd, som inget annat önskar än att få köpa eböcker".

Tack alla ni glada förlagsrepresentanter som tog er tid att lyssna på mina tankar och synpunkter om eböcker. :-)


lördag 27 september 2014

Min mässa

Jag åker på bokmässor utan att planera. Då finns utrymme till spontana infall eller att samtala med intressanta människor utan stress. Man kan också strosa runt i lugn och ro och njuta av alla böcker man ser.

Mässans mysigasteJag besökte Helen Enqvist i hennes monter för nystartade Bucket List Books.
Vi som vad där fick höra Conny Palmkvist läsa ur den rykande nytryckta boken Håll inte tillbaka kärleken, William Holden. Dessutom fick man veta mer om bakgrunden till den kommande boken med arbetsnamnet Brace Before Impact, som Wiveka Wachtmeister är i full gång att färdigställa. Mycket trevligt att få vara med och fira och mingla.


Mässans mest minnesvärdaÄntligen har jag fått tillfälle att se och höra min favoritförfattare Ann Rosman berätta. Hon visade verkligen hur engagerad hon är. Vi åhörare fick höra hur det gick till då Ann fann inspiration till den senaste boken, Havskatten, och hur en sann, nutida händelse i Marstrand fick en betydande roll även i boken. Dessutom blev det tillfälle för mig att få hälsa på Ann och prata några ord med henne. Gissa om denna eboknörd var lycklig sedan!


Mässans utmaningMassolit hade många intressanta framträdanden på scenen i sin monter. Vid några av dessa satt jag i publiken. Och vid ett tillfälle satt jag på scenen. Då var det Digitala kvarten med underrubrik Den utökade eboken. Lars André, som jobbar med digitala frågor i förlags- och utbildningsbranschen, var moderator. I panelen satt Agnes Leijon, e-boksproducent, Petra Jankov Picha, digital strateg och bokbloggare och jag. Under Lars ledning berättade vi vad vi tycker och tänker om denna interaktiva variant av ebok. Det var mycket spännande och roligt.


Mässans minusEgentligen skulle man kunna döpa om mässan till Pappersbokmässan. Eller möjligen till det tungvrickande Samla-boktips-mässan. För som eboknörd kammar man i stort sett noll. Jag fann sex eboktitlar att köpa. Utöver det fann jag ett par andra erbjudanden, men dessa var i form av "köp pappersböcker, så får du en ebok gratis". Tja, detta kändes oerhört begränsande måste jag säga. Jag kommer inom kort att skriva mer om detta i ett annat inlägg.


Även om det uppenbarligen fanns ett "minus" med årets bokmässa i Göteborg, så är min totala upplevelse ändå positiv såklart. Jag har fått förmånen att prata med så många trevliga och intressanta människor. Dessutom har jag skaffat mig en hel drös med boktips. Min virtuella hög med eböcker att läsa växer ständigt. Jag borde nog ha lite mer semester nu genast så att jag hinner läsa lite mer. :-)


fredag 26 september 2014

Britt-Marie var här ...

... är redan här. ;-)

Stora lass av Fredrik Backmans nyaste bok, Britt-Marie var här, finns till försäljning på mässan. Det är givetvis mässpris på den. Fast bara på pappersboken.Eboken kommer först om en vecka. Den kan man inte köpa till mässpris - jag har frågat. Synd att man inte synkat utgivningen av pappersboken och eboken bättre. Och ganska trist att man inte kan få köpa eboken till mässpris. Sånt är livet för eboken i största allmänhet just nu. Lite bortglömd på mässan. Som eboknörd gör jag inga fynd på denna pappersbokmässa. Så Britt-Marie var här får jag skaffa mig hemifrån senare. 


torsdag 25 september 2014

Interaktiva eböcker

Eböckerna kan numera göras alltmer interaktiva. Här är ett exempel.Jag kommer att skriva mer utförligt om detta senare. 


Bucket List Books

Mysig monter hos Bucket List Books.


Författaruppläsning som verkligen väcker nyfikenheten på premiärboken från detta förlag. Det handlar om Conny Palmkvists Håll inte tillbaka kärleken, William Holden. Pappersboken är mycket vacker! Och snart kommer nog eboken. :-)


Boktips i långa banor ...

... kan man verkligen få här på mässan. Här är några glimtar.


De här titlarna intresserar mig mycket. Men frågan är ... var finns eböckerna?


Här!

Här kan man faktiskt köpa några eböcker till mässpris!
Strålande! Men var kan jag köpa alla de andra eböckerna till mässpris?


onsdag 24 september 2014

På plats i Göteborg ...

Nu är jag på plats för att kunna besöka bokmässan i Göteborg. Givetvis blir mitt huvudsakliga fokus eböcker och den digitala delen av bokvärlden.

Här ovanför är utsikten från min bostad under de här dagarna. Jag kommer att blogga så gott det går från mässan. Det kommer företrädesvis att ske genom snillefonen, så det är möjligt att inläggen kommer att se lite annorlunda ut och att det blir många korta inlägg i stället för enstaka långa.Expeditionen: Min kärlekshistoria

Bea Uusma har skrivit en mycket gripande bok om Andrée-expeditionen. Eftersom hon själv är så starkt intresserad av just denna upptäcktsfärd har hon gett boken titeln Expeditionen: Min kärlekshistoria.


Omslag: Lotta Kühlhorn

Detta är en bok som handlar om ...


Salomon August Andrée


Nils Strindberg


Knut Frænkel

... och deras polarexpedition, som var tänkt att gå till Nordpolen med start den 11 juli 1897. Expeditionen är på sätt och vis väldigt väl planerad och de tre medlemmarna har med sig all tänkbar utrustning i sin stora, specialluftballong Örnen. En sak tycks de dock inte räknat med - att expeditionen kan misslyckas så gravt som den gjorde. De var heller inte särskilt väl förberedda på de umbäranden det innebär att tillbringa tid i så stark kyla och ett så kargt klimat.


Örnen har landat i förtid. Bild: Nils Strindberg.

Det är en riktigt sorglig historia, kan man tycka så här i efterhand, eftersom Andrée faktiskt är så ivrig att ge sig iväg så att han ignorerar att ballongen inte är helt lufttät. Detta faktum och en del andra omständigheter gör att ballongfararna inte kommer så långt på sin färd. De kommer emellertid så långt att de är utom all möjlighet att bli funna inom rimlig tid. De tvingas gå ned med ballongen långt före själva Nordpolen, redan den 14 juli, och de måste ta sig fram till fots i 87 dagar över den karga isen och med så mycket utrustning som möjligt i tunga slädar. Under nästan hela tiden skriver de dagbok.


Anna Charlier och Nils Strindberg som nyförlovade.

De människor de lämnat bakom sig i Sverige - 24-årige Nils var nyförlovad - väntar och väntar på att höra något ifrån expeditionsmedlemmarna. Det skall komma att dröja trettiotre år innan omvärlden uppdagar den hemska sanningen. 1930 återfinns resterna av Andrée-expeditionen och dess medlemmar på Vitön, en öde ö i Arktis. Dagböckerna och filmrullar går att ta vara på, så man kan få en uppfattning om vad expeditionen varit utsatt för. Men en gåta kvarstår. Dagböckerna tar slut då de når Vitön. Ingen vet med säkerhet varför de tre dog.


Karta: Johan Elisson. Via Wikimedia Commons.

Bea Uusma varierar berättelsen om expeditionen med berättelsen om sitt eget sökande efter svar på vad som hände de tre medlemmarna i gruppen. På sätt och vis kanske detta upplägg gör att spänningen stegras inför varje avsnitt om Andrée och hans medhjälpare. Men jag hade hellre velat läsa en mer sammanhängande historia om de tre männen och deras färd över isen. Självklart är det mycket intressant att få veta hur Bea jobbade med sin forskning om detta, men jag hade nog velat läsa detta separat.

Milla på Millas hälsoblogg, Boktokig och jag hade bokcirkelchatt om denna bok igår kväll. Vi var alla tre väldigt fascinerade över hur intressant den är. Den väckte verkligen vår nyfikenhet och vårt intresse för en händelse som vi sedan innan visste inget eller mycket litet om. Ett besök på Andrée-museet i Gränna skulle vara mycket intressant, tyckte vi.

Den unge Nils Strindbergs öde är otroligt gripande. Jag fastnade väldigt mycket för denna ödesmättade beskrivning av Nils och hans Anna:
"Det är sju veckor sedan de lämnade varandra. Innan han reste från Stockholm testamenterade han allt han äger till henne. Nils Strindberg är 24 år gammal. Han har tre månader kvar att leva."
Bea Uusma sommarpratade i somras och Milla kunde intyga att det var ett program väl värt att lyssna till. Det finns kvar att höra på - gå till Sveriges Radios hemsida. Beas arbete med att lära sig mer om Andrées polarexpedition är oerhört imponerande. Hon är väl värd det Augustpris hon fick för sin bok. Läs den! tycker jag.


tisdag 23 september 2014

Nyfiken på Sara Paborn

Jag har under en tid njutit av Sara Paborns dikter i den coola lilla appen Poesi på G. Självklart blev jag även nyfiken på Saras övriga produktion. Hon debuterade med Släktfeber 2009 och sedan kom Tuppen och havet 2011. Dessa båda romaner kan läsas fristående, men har ändå en liten koppling genom att några av personerna från Släktfeber återfinns i Tuppen och havet.Släktfeber är dessvärre slutsåld och finns inte heller som ebok. Tuppen och havet finns både som pappersbok och som ebok. Med tanke på att just formatet ePub är perfekt för redan slutsålda pappersböcker, så kallade backlist-titlar, kunde jag inte låta bli att framföra ett önskemål till Brombergs Förlag.

"Hej Brombergs, 
Får man önska en ebok? Jag skulle i så fall vilja att ni ger ut Sara Paborns Släktfeber i detta format. Jag kanske rentav har stor tur - den kanske är "på G"? Jag har nämligen just upptäckt Saras dikter genom appen Poesi på G och nu skulle jag vilja bekanta mig med hennes romaner också. Eftersom jag tycker att ePub är det optimala formatet för böcker av så många skäl, skulle jag verkligen önska att även Släktfeber kommer som ebok. (Jag gläder mig åt att Tuppen och havet redan är utgiven i formatet.) Jag håller tummarna och hoppas på tur."

Till min stora glädje fick jag redan samma dag ett positivt svar. Förlaget kommer att undersöka möjligheten att konvertera pappersboken Släktfeber till ePub. Nu gäller det att hålla tummarna att det verkligen blir så! :-)

Men nu är ni väl allt bra nyfikna på vad dessa båda böcker handlar om? Så här beskriver förlaget dem.

Släktfeber:
"Vid den aktningsvärda åldern av 107 år dör Faster och de närmast sörjande samlas för begravning och delning av dödsboet. Nu när släktens starka och dominerande kvinna är borta ändras styrkeförhållandena i familjen och under några heta sommarveckor ställs allt på sin spets. Från en gammal hammock i sprucken vinyl sker fördelningen av Fasters saker, från minsta lilla virkade karottunderlägg till hennes fina guldring. Upp till ytan stiger gamla minnen, men också oförrätter. Försmådda och förbisedda slickar man sina oläkta sår. Men långsamt växer något annat fram. En känsla av samhörighet och tillhörighet. Kanske är en försoning och en familjegemenskap ändå möjlig... Släktfeber är en kvick, dråplig och absurd berättelse om en familj och den gamla devisen att blod trots allt är tjockare än vatten."

Tuppen och havet:
"På en karg ö utanför sydsvenska kusten, känd för ett par rostiga kanoner och en vit fyr, har lugnet fått ett abrupt slut. Allt beror på mexikansk stridstupp som väcker grannarna i gryningen. Sara Paborns roman är en insiktsfull och komisk berättelse. För att få stopp på oljudet bestämmer de sig för att försöka fånga en mystisk vit mink som lever vilt på ön. Minkar äter nämligen fjäderfä. Trots att alla sökt sig till ön för att få vara ifred, tätnar snart intrigerna och får alla att involvera sig med varandra på olika plan. Tuppen och havet är en poetisk, suggestiv och komisk berättelse om sökandet efter frihet och om vem man egentligen är. Frågan är om människorna i berättelsen kan frigöra sig genom att stänga omvärlden ute, eller om de behöver andra för att kunna återupptäcka sig själva?"

Jag kan inte annat än bli väldigt nyfiken på de här båda berättelserna! Sara har dessutom ytterligare en bok på gång. Den kommer under våren 2015.

*

Vill du ha fler boktips? Eller undrar du vad andra bokläsare har i sina högar av böcker "på vent", som de ännu inte hunnit läsa? Kika in hos Beathe och se vad hon och andra tipsar om.


måndag 22 september 2014

Ebokexperiment

Åsa Schwarz är författaren som gör experiment med sin ebokutgivning. Redan i vintras gav hon ut en berättelse som ebok, nämligen romanen Lust. Under en veckas tid var den alldeles gratis hos iBooks. Detta experiment syftade till att ta reda på huruvida eboken påverkade försäljningen av pappersboken.

Nu i dagarna har Åsa kommit med ytterligare en bok och då passar hon på att utvidga försöket. Spänningsromanen Lilith i kedjor kommer att vara gratis för all framtid. Hos iBooks är den helt kostnadsfri. Hos Bokon kostar den en femma i distributionsavgift. Bokus tar nitton kronor av samma skäl. Jag missade Lust i vintras, men nu tänker jag passa på att ladda ner denna nya berättelse. Läs mer om experimentet på Åsas blogg. Där finns även en kurva över hur försöket utföll för såväl ebok som pappersbok.Blir du nyfiken på Lilith i kedjor? Så här beskriver Åsa den:

"Lilith i kedjor är en okonventionell spänningsroman där tre separata historier knyts ihop till en medryckande intrig. Den gemensamma nämnaren är Lilith, Adams första hustru och enligt judiska skrifter modern till demoner och vampyrer. 
En kvinna flyr genom Södermalm på 1800-talet, rakt i armarna på sina banemän. 160 år senare hittar en student en gammal dagbok under köksgolvet i en lägenhet på Södermalm. Samtidigt försnillar en hacker 35 miljoner kronor ur ett datasystem. Han arbetar på uppdrag av Lilith, sin stora kärlek på nätet. Säkerhetskonsulten Martina får i uppdrag att utreda hur pengarna försvunnit men uppdraget får helt andra proportioner när ett lik hittas med två djupa sår i halsen."

Detta låter inte så lite spännande! Nackdelen med iBooks är förstås att du måste ha en iPhone eller en iPad att läsa boken i. Föredrar du att läsa i en läsplatta, så får du vända dig till exempelvis Bokon (och kosta på dig en femma) eller låna boken på biblioteket.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...