måndag 4 augusti 2014

Surfplatta eller läsplatta vid utomhusläsning?

Det är ett faktum att snillefoner och surfplattor är svåra, för att inte säga omöjliga, att läsa i då man befinner sig i sol utomhus. Detta gäller förstås oavsett om man försöker läsa en ebok eller om man vill försöka använda någon av dessa enheters övriga funktioner. Även om man försöker skugga telefonen eller plattan, så kan det vara svårt att se på skärmen.
Med en läsplatta råkar man inte ut för detta. En sådan typ av enhet fungerar utmärkt att läsa i oavsett om man sitter i solsken. Den förre bokhandlaren på Billingska Bokhandeln i Höör brukade visa sina kunder skillnaden genom att helt pedagogiskt ta med kunden ut på trottoaren och förevisa både en surfplatta och en läsplatta. Tydligare än så kunde det inte bli.

Nu är denne pedagogiske bokhandlare inte kvar. I stället kan man besöka den lärorika sidan Good Ereader och kika på deras båda filmer, som visar samma fenomen. I detta inlägg finns en film som jämför två läsplattor med varandra. Och i detta inlägg kan du se skillnaden mellan en surfplatta och en läsplatta.

Skillnaden blir också tydlig i de här två reklamfilmerna för läsplattan Kindle. Den första filmen är äldre, vilket syns på läsplattan som kvinnan har, och den andra är nyare. Men det spelar mindre roll - faktum kvarstår ändå. Det är en stor fördel att ha en läsplatta och inte en surfplatta om man vill sitta ute i solen och avnjuta en god ebok.Och skulle man bli överraskad av regn då man sitter ute och läser sin ebok, eller om man har en särskild böjelse för att sitta i just regn och läsa, är det förstås väldigt klokt att ha den vattensäkra läsplattan Pocketbook Aqua. Surfplattorna gillar definitivt inte regn. ;-)


Läsplatteselfie i regn på balkongen, plåtad av Bokskorpionen.


Hur är det nu cyberdjungelordspråket säger?

"Det finns inget dåligt väder - bara dåliga kläder ... dåliga enheter för läsning av eböcker." ;-)


3 kommentarer:

 1. Måste fråga hur bra läsplattorna är i mörker? Ser man även om det är kolmörkt eller behöver man en lampa om det är för mörkt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du inspirerar mig egentligen ännu en gång till ett inlägg. ;-) Men här kommer svaret: inlägget Var rädd om dina ögon! beskriver backlight och frontlight. Somliga läsplattor har frontlight och då kan du sätta på det och läsa i mörker utan några som helst problem. Andra läsplattor har inget frontlight och då behöver du en läslampa precis som då du läser en pappersbok. Surfplattorna har backlight. Läs mer om detta i inlägget! :-)

   Radera
 2. Tack för tipset, det var ett läsvärt inlägg! Jag tycker själva vitsen med att läsa eböcker är att man smidigt kan göra det var som helst och när som helst utan att man måste ha tillgång till lampa. Jag läser nästan enbart på kvällen när det är mörkt så frontlight skulle vara ett måste för mig om jag skulle skaffa en läsplatta. Dock har jag ännu inget behov av det (även om jag tycker det skulle vara trevligt att ha en) eftersom jag inte blir trött i ögonen av min surfplatta. Jag blir mer trött i armarna än i ögonen :)

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...