söndag 10 augusti 2014

Mycket krydda ...

... i dagens smakebit! Jag har precis börjat läsa En fransk curry: 100 steg från Bombay till Paris. Den är skriven av Richard C Morais och översatt till svenska av Ylva Stålmarck.


Omslag: Emma Graves


Jag har inte hunnit komma så långt i läsningen så att jag kan fälla ett omdöme, men det jag läst hittills är mycket lovande. Bokens huvudperson, Hassan Haji, tillhör en släkt som genom uppfinningsrikedom och entreprenörskap skapat ett företag som ägnar sig åt såväl lunchlådeutdelning som matservering på en restaurang de bokstavligt talat byggt upp från grunden. Det är många referenser till olika maträtter, som kan få det att vattnas i munnen. Jag ser fram emot att läsa vidare om Hassans liv.

Det där med lunchlådeutdelning tarvar sin förklaring. Det var Hassans farfar som inledde verksamheten med denna sysselsättning, och så här beskriver Hassan fenomenet:

"För att förstå det Bombay jag kommer ifrån bör ni bege er till Victoriaterminalen i rusningstid. Där får man uppleva det indiska livets sanna väsen. Tågvagnarna har skilda avdelningar för män och kvinnor och pendlarna bokstavligen hänger ut genom fönster och dörrar medan tågen rullar in mot Victoria- och Churchgatestationerna. Tågen är så proppfulla att det inte ens finns plats för pendlarnas lunchlådor; de levereras på särskilda tåg efter rusningstid. De här lunchlådorna - över två miljoner buckliga plåtburkar med lock, doftande av daal och ingefärskryddad kål och svartpepparris och utskickade av trogna hustrur - sorteras, staplas i kärror och körs ytterst samvetsgrant ut till varenda försäkringsagent och bankkassör i hela Bombay. Det var det min farfar gjorde. Han levererade lunchlådor."

Eftersom jag själv kör tåg till vardags, blev jag särskilt fängslad av ett avsnitt som detta. Jag kan inte låta bli att tänka på hur pendlarna i Indien har det i jämförelse med mina egna pendlare. Och detta med lunchlådorna - att de transporteras på särskilda tåg!

I ett annat avsnitt, precis i början av boken, berättar Hassan om hur hans fattiga farfar 1934 reste från landsbygden in till Bombay. Det var en tredagarsresa i gassande sol på plåttaket till ett ångloksdraget tåg! Man kan knappt föreställa sig vedermödorna.

Tillägg till det ursprungliga inlägget: En initierad läsare av denna blogg upplyste mig om att boken blivit filmatiserad. Svensk premiär har filmen The hundred foot journey den 5:e september. Här är trailern till filmen. Visst blir man sugen på att se filmen också! :-)

Ännu ett tillägg: En initierad twittervän tipsade mig om filmen The Lunchbox och skickade mig länken till trailern. Den passar ju verkligen in i detta inlägg om Hassans farfar, så här kommer ytterligare ett filmtips. Även det är en film man blir sugen på att se! Tusen tack för tipset! :-)

*

Fler smakebitar ur böcker finner du om du besöker Maris bokblogg Flukten fra virkeligheten. En skön läsarsöndag önskar jag dig! :-)


19 kommentarer:

 1. Den här ligger och mognar lite på läsplattan. Får nog ta och läsa den snart :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag kan inte säga annat än att inledningen ger mersmak. ;-)

   Radera
 2. Den här läste jag nyligen och recenserade tidigare i veckan. Jag blev inte helt såld, men det är en bra bok och jag har definitivt planer på att se filmen :) Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant att höra din åsikt och att du ändå vill se filmen. :-)

   Radera
 3. Är sugen på att läsa den här och nu blev jag det ännu mer! Tack för smakbiten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varsågod. Kul att jag kunde väcka din nyfikenhet. :-)

   Radera
 4. Tack för smakbiten!

  Det där lunchlådesystemet har jag sett ett inslag om på Top Gear (av alla ställen)! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så spännande att höra! Då får jag se om jag kan hitta Top Gear-inslaget någonstans på nätet. :-)

   Radera
 5. Jeg fikk lyst til å lese boken og se filmen! Tusen takk for fine smakebiter:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varsågod! Så roligt att jag kunde väcka ditt intresse för både bok och film! :-)

   Radera
 6. Lunchlådeleverering var med i ett avsnitt av Top Gear. De stökade ju till det rejält, men det känns ganska sanslöst oavsett :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu gör du mig riktigt nyfiken på det här omtalade Top Gear-avsnittet. Måste verkligen finna det. :-)

   Radera
 7. Den boken har jag sett några gånger runt i bokblogg världen. Är så sugen på den:).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det jag läst hittills ger verkligen mersmak! :-)

   Radera
 8. Läste den nyligen och bara älskade den, men så är jag också svag för matporr. Filmen ska jag absolut se när den kommer till Sverige

  SvaraRadera
  Svar
  1. O, det låter ju väldigt lovande! Jag har med andra ord en fin läsupplevelse framför mig. :-)

   Radera
 9. Jag blev också nyfiken på både bok och film! Tack! ;)

  SvaraRadera
 10. Tack för smakbiten! Kanske blir curry imorgon... :)

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...