fredag 15 augusti 2014

Min mormor hälsar och säger förlåt

Elsa, som är sju år men snart åtta, är en speciell liten tjej. Hon är klokare än de flesta av sina jämnåriga, men personalen i skolan anser att hon har svårt att koncentrera sig. Hon blir dessutom mobbad av andra barn, vilket skolledningen mera ser som Elsas eget fel.


Omslag: Nils Olsson, Katslosa Design.

Därför är det tur för Elsa att hon har sin mormor (som är 77 år, men nästan 78), för hon står alltid på Elsas sida. Alltid. Då Elsas föräldrar skilde sig fanns mormor där för Elsa. Tillsammans begav de sig till Landet-Nästan-Vaken och Elsa fick höra alla sagorna som är förknippade med rikena där. När rektorn kallar till möte angående Elsas skolsituation är givetvis mormor med och försvarar Elsa.

Mormor är också en mycket speciell människa. Hon gör helt ohämmat vad som faller henne in. Elsas föräldrar däremot, är kontrollerade och effektiva. De är i princip mormors raka motsats. Nu kunde ju allt vara frid och fröjd på ett sätt, men så är det det inte. Mormor har cancer och dör ifrån Elsa.

Mormor lämnar efter sig en sorts "skattjakt" till Elsa. Ett efter ett får hon ett stort kuvert och uppgiften att lämna det till en bestämd mottagare. Det visar sig att alla kuverten är till de olika grannarna i huset där Elsa bor (och där mormor också bodde). Sakta men säkert lär Elsa känna alla sina grannar och deras historia. De har alla sin speciella bakgrund.

Min mormor hälsar och säger förlåt, som är skriven av Fredrik Backman, är en alldeles underbar bok. Alldeles i början kan man få intrycket av att detta är en putslustig bok om en excentrisk gammal kvinna och hennes liv. Men allt eftersom berättelsen fortskrider blir den djupare och som läsare får man väldigt mycket att tänka på och reflektera över. Därför var detta en perfekt bok att chatta om i den bokcirkel jag brukar delta i. Alla tre deltagarna i bokchatten var rörande eniga om hur bra denna bok är. Min mormor hälsar och säger förlåt står helt klart på den lilla människans sida. Anna Maria Käll gör en mycket bra inläsning av ljudbokupplagan. Hennes röst passar perfekt till berättelsen.


Omslag: Nils Olsson, Katslosa Design.

Fredrik Backman har tidigare skrivit den lika fantastiska boken En man som heter Ove. Även den kunde man lätt förledas att tänka lättviktiga tankar om inledningsvis. Det var lätt att tro att Fredrik tänkte raljera över kvarterets gamle ordningsman, Ove. Men den var, i likhet med Min mormor hälsar och säger förlåt, djupt gripande och mycket tänkvärd. Har du inte läst någon av de här båda böckerna bör du genast görs det. De är mycket bra!


Omslag: i skrivande stund okänt.

Nu ser jag verkligen fram emot den kommande berättelsen; Britt-Marie var här.

*

Till nästa gång ska vi i bokcirkeln läsa Bea Uusmas Expeditionen, min kärlekshistoria. Vi räknar med att chatta om denna spännande och sorgliga historia den 23/9 kl 20.00. Du är välkommen att delta, om du vill. Mer information finns på Boktokigs blogg lite närmare inpå.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...