onsdag 27 augusti 2014

Min egen sprogkursus: Karlas kabale

Jag börjar arbeta i Danmark alldeles snart och vill gärna lära mig mer danska. En kurs kunde vara lämpligt då. Men med mina arbetstider kan det vara svårt, för att inte säga omöjligt, att regelbundet gå på en kurs. Därför kom jag på en idé, som innebär att jag förenar nytta med nöje. Jag brukar lyssna på ljudböcker väldigt mycket. Min nya tanke är att börja lyssna på dessa på danska i stället för på svenska.

Sagt och gjort. Min inledande plan för detta är att lyssna på en barnbok. Sedan är strategin att gå över till redan lästa (för några år sedan) vuxenböcker, för då har jag en förförståelse som kan underlätta. Så småningom hoppas jag kunna klara av även "okända" böcker på danska. Jag skulle förstås också kunna läsa eböcker på danska. Men ljudböckerna har fördelen att jag med hjälp av dem får höra hur ord uttalas och hur språkmelodin låter.

Här kommer min recension av den första boken i min sprogkursus. Det är Karlas kabale, som är skriven av Renée Toft Simonsen.


Omslag: Lars Gabel.

Karla är nio år. Hon bor tillsammans med sin mor, sin styvfar, en helbror och en halvbror. Bröderna är båda två yngre än Karla. Hon träffar regelbundet sin far. Detta kan dock vara förknippat med vissa svårigheter då fadern är alkoholist och inte alltid är i skick att träffa sin dotter. I boken får man lära känna Karla och hennes vardag. Hon funderar över allehanda saker, som till exempel faderns sjukdom, varför man inte kan vara bästa väninna med den man vill och annat som är viktigt för en nioåring. Tillsammans med bröderna försöker Karla "skrämma" bort vad det nu än är som modern blivit "besatt" av och som gör att hon kräver ordning och reda i hemmet. Karla blir vid ett tillfälle så besviken på vuxenvärlden att hon bestämmer sig för att rymma hemifrån. Nästan ett helt dygn är hon borta och lär sig massor på kuppen. Men tryggast är ändå hemmet och allting slutar lyckligt. Eboken innehåller gott om fina illustrationer, gjorda av Lars Gabel. Då dessa är i färg gör sig nog eboken bäst i en surfplatta.

Här är ett litet avsnitt, som jag fastnade mycket för. Lillebror skuttar in på Karlas rum och hävdar att han kan knäppa med sina tår.

”Jeg kan knipse med min fod. Er jeg ikke god?” sagde han.
”Joo,” sagde Karla tøvende.
”Hvor god er jeg?” spurgte Lillebror.
”Du er rigtig, rigtig god, men kan jeg lige få lov at se det igen.” Lillebror strakte benet ud i luften og viftede sin storetå frem og tilbage. Den susede forbi den tå, der sad lige ved siden af. Han så både stolt og vigtig ud, mens han gjorde det.
”Men der kommer jo ingen lyd,” sagde Karla. Lillebror så finurligt på hende og hviskede, at han kunne gøre det uden lyd. Var det ikke virkelig dygtigt? Karla nikkede, at det var det, men om det lige kunne kaldes at knipse, vidste hun ikke. Hun var faktisk sikker på, at det ikke var at knipse, men hun nænnede ikke at sige det til ham.

Renée har lyckats väldigt bra med sin skildring av Karla och hennes liv, tycker jag. Boken är lagom rolig och ger lagom mycket att fundera över. Om man läser den tillsammans med sitt barn finns det mycket man kan prata om. Berättelsen om Karla finns både som ebok, pappersbok och ljudbok på såväl cd som för nedladdning. Något jag lade märke till är att Saxo har väldigt olika priser. Det är mycket billigare att köpa denna bok som ebok eller som ljudbok för nedladdning jämfört med vad pappersboken och ljudboken på cd kostar. Detta intressanta fenomen ska jag observera lite närmare, för även nästa bok i min sprogkursus har dessa skillnader i pris.

Jag tyckte att jag förstod innehållet i Karlas kabale riktigt bra, så nu tänker jag ge mig på en vuxenbok. Först ut blir förstås en som jag redan läst. Delhis smukkeste hænder är nästa ljudbok i min egen sprogkursus. ;-)


2 kommentarer:

  1. Åh, danska kan vara riktigt svårt tycker jag, det beror på vem det är som pratar och hur snabbt det går :) Men kul att lära sig ett nytt språk :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har träffat danska kollegor via jobbet sedan några år, så danska språket funkar ganska bra för mig. Men jag håller med - lättast är det då det talas lagom långsamt. :-)

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...