söndag 24 augusti 2014

Jag är Malala

Jag är Malala är berättelsen om flickan Malala, som stod upp för alla flickors rätt till utbildning. Detta i en tid då talibanerna genom våld och hot styrde i hennes Pakistan och förbjöd många saker, däribland skolgång för flickor. Malala Yousafzai har skrivit boken i samarbete med Christina Lamb. Johanna Svartström, Kjell Waltman och Lena Öhström står bakom översättningen till svenska.


Omslag: okänd.

Detta är en mycket intressant bok att läsa. Jag lärde mig oändligt mycket om förhållandena i Pakistan. Malala ger en god beskrivning av hur det varit i hennes del av landet både före och efter att landet Pakistan bildades. Här finns politiska beskrivningar berättade på ett sådant sätt att det är lätt att förstå. Dessutom berättar Malala hur hennes föräldrar haft det i sina respektive liv, hur de träffades och hur de valde att leva. Hennes far fick chansen till god utbildning. Han ville ge tillbaka av denna till sina landsmän och startade därför en skola. Han och hans fru hade det mycket knapert i början, men kämpade ändå vidare. Fadern var dessutom starkt engagerad i politiska frågor. Då talibanerna började terrorisera och styra i deras landsdel blev förhållandena mycket svåra. Malalas far uppmuntrade alltid sin dotter att bli självständig. Därför började hon tidigt att följa i faderns spår och ge uttryck för det hon trodde (och tror) på, nämligen vikten av att alla barn, både flickor och pojkar, får chansen att utbilda sig. Detta ledde tyvärr till att hon blev skjuten i huvudet av en taliban en dag då hon var på väg hem efter skolan.

Det finns flera mycket bra avsnitt i denna berättelse, som jag gärna skulle vilja dela med mig av som smakebit idag. Malala är en klok flicka, som uttrycker många kloka saker, precis som sin far och hans vänner. Här kommer en smakebit, som är Malalas, och en som är hennes fars väns.

Malala lider av sviterna efter beskjutningen och konstaterar:

"Vi människor förstår inte hur fantastisk Gud är. Han har gett oss en helt otrolig hjärna och ett ömt, kärleksfullt hjärta. Han har välsignat oss med en mun att tala och uttrycka våra känslor med, två ögon för att kunna se en värld full av färg och skönhet, två fötter som vandrar längs livets väg, två händer som kan arbeta åt oss, en näsa som kan känna ljuvliga dofter och två öron som kan höra ord av kärlek. Ingen av oss vet hur betydelsefulla våra organ är förrän vi mister ett av dem, vilket jag fick erfara med mitt öra."

Malalas fars vän förklarar hur de militanta grupperna, till exempel talibanerna, arbetar:

"De vill vinna folkets hjärta och huvud, så de tar först reda på vilka lokala problem som finns och kritiserar de ansvariga, och på så sätt får de stöd från den tysta majoriteten. Det var så de gjorde i Waziristan när de jagade kidnappare och banditer. När de sedan har fått makt beter de sig som de brottslingar de tidigare jagat."

Detta är en bok som borde läsas på högstadiet och gymnasiet, tycker jag. Inte minst för att den verkligen ger en ny syn på tillvaron. I vårt eget land är skolgång så självklart att många barn och unga tappar perspektivet och förlorar förmågan att förstå vilken fördel de har som får gå i skola alldeles gratis och som en ovedersäglig rättighet. Jag är Malala är en bok jag varmt kan rekommendera.

*

Söker du fler boktips idag? Då tycker jag att du ska besöka Maris bokblogg Flukten fra virkeligheten. Just idag delar hon med sig av massor av boktips. Dessutom kan du följa länkarna till andra bokbloggar och de smakebitar som finns där. En skön söndag önskar jag dig! :-)


22 kommentarer:

 1. Takk for smakebiten. Dette høres ut som en bok det kunne være nyttig å lese

  SvaraRadera
 2. Denne boken burde jeg absolutt lese. Jeg tror det er riktig som du sier, at en kan lære veldig mye om forholdene i Pakistan fra den. Ønsker deg en fin søndag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack detsamma. Så är det verkligen. Och man tar till sig sådan information så mycket mer när den är relaterad till en riktig person.

   Radera
 3. Den skulle jag vilja läsa! Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 4. En bok som jag borde läsa, men som inte blivit av än. Tack för smakbiten.

  SvaraRadera
 5. Tack för smakbitarna. Den här boken blev jag nyfiken på när den kom ut, men hade glömt bort den. Tack för påminnelse.

  SvaraRadera
 6. En bok som jag vill läsa! Tack för en klok smakbit!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varsågod. Jag tror knappast att du kommer att ångra dig om du läser den.

   Radera
 7. En viktig bok om en modig tjej, men kanske inte riktigt min typ av läsning :) Tack för smakbiten och ha en fin söndagkväll!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Viktig är rätt ord! Men vi är alla olika och gillar olika. :-)

   Radera
 8. Verkar vara en Intressant och viktig bok. Den skulle jag vilja läsa.Tack för smakbiten. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är helt rätt - den är både viktig och intressant. :-)

   Radera
 9. Den här tjejen är en av mina förebilder, fast jag inte ens läst boken.

  SvaraRadera
 10. En bok man blivit intresserad av att läsa, nu efter smakbiten ännu mer. Tack för den!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Roligt att jag kunde puffa för denna viktiga bok!

   Radera
 11. Tack för smakbiten! :)

  SvaraRadera
 12. Det är tur att det finns folk som vågar stå upp för vad de tror på. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...