onsdag 20 augusti 2014

Forskning

Man forskar om eböcker kontra pappersdito. Behöver man verkligen det? undrar jag. Men uppenbarligen vill några göra det. Svenska Dagbladet skriver idag om en europeisk undersökning genomförd av bland andra en forskare från Stavanger. Även The Guardian skriver om den. Intressant läsning!


Bild via Jokideo.

Lite fundersam blir jag ändå. Femtio personer är en ganska liten population att basera en undersökning på. Dessutom skulle jag vilja veta hur pass erfarna eller oerfarna läsplattegruppen var vid att läsa från läsplatta. Det påtalas ju att endast två av dem var vana vid Kindle. Hur erfarna var de två? Och sist men inte minst; vilka finansiärer står bakom denna undersökning? Är det månne pappersbokentusiaster?


Bild via EDTEC470.

Personligen är jag övertygad om att det media man trivs bäst med att använda, oavsett om det är papper, ePub eller rentav ljud, också är det som leder till bäst resultat för förståelse och förmåga att till exempel återberätta. Dessutom spelar det förstås roll hur erfaren man är att använda det aktuella mediet. Alla har vi olika "inlärningsstilar" och bäst lyckas vi om vi får lära oss på det sätt som passar var och en bäst. Det finns med andra ord inget "rätt eller fel" här, tycker jag.Tillägg till den ursprungliga texten: En engagerad och kunnig läsare av denna blogg bidrar med följande länk till TeleRead, som verkligen berör ämnet i detta inlägg.

4 kommentarer:

 1. Jag förstår inte riktigt, skulle det vara svårare att komma ihåg handlingen om man läser digitalt än om man läser på papper? Det låter ju som att de testat personer som inte gillar att läsa överhuvudtaget. Men vad vet jag? Jag minns inte ens artikeln längre för jag läste den på en skärm och inte papperstidningen :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahahaha! Där var du riktigt rolig! Huvudet på spiken! :-) Men allvarligt talat, jag håller med. Jag undrar också. Då skulle det ju vara stört omöjligt att försöka driva en blogg som denna - jag läser ju i princip bara eböcker (och lyssnar på ljudböcker) och skulle på så sätt inte klara att skriva recensioner.

   Radera
  2. :) Precis, och dina bloggläsare skulle inte minnas vilka recensioner de har läst heller för jag tvivlar på att bloggen uppdateras i pappersform :)
   Om man är intresserad av böcker och läsning så minns man det man har läst oavsett i vilket format man läser, det är jag helt övertygad om!

   Radera
  3. Hahaha! :-) Jag borde kanske gå tillbaka till det ursprungliga för säkerhets skull, och rista in hela bloggen på en runsten.

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...