söndag 3 augusti 2014

De trettons sällskap

Den beskrivs som en berättelse för barn i Storbritannien, men jag skulle nog vilja påstå att den kan vara väl så läsvärd för bokslukare i andra åldrar. Givetvis under förutsättning att man är en läsare som gillar magi och mystik. Gareth P Jones skriver roliga, kluriga och spännande böcker, som kan innehålla de mest fantasifulla ingredienser. Den förra jag läste och gillade, skriven av honom, var Tvillingarna Thornthwaites testamente. Nu har jag läst De trettons sällskap. Nina Östlund står för översättningen till svenska.


Omslagsillustration: Adam Stower


Det är svårt att beskriva berättelsen utan att avslöja för mycket. Den utspelar sig i London år 1891. Esther och Tom är två föräldralösa trettonåringar på rymmen från ett strängt, katolskt barnhem. De livnär sig på att stjäla ur människors fickor genom ett väl uttänkt samarbete med varandra. Då de ger sig på Lord Ringmore visar han sig vara inte fullt så lättlurad som de först trott. Det hela slutar med att Esther och Tom faktiskt får jobb som budbärare åt den excentriske lorden. Vad de inte vet är att de kommer att dras in i lordens mystiska förehavanden på ett sätt som får oanade konsekvenser. Lord Ringmore, som är intresserad av magi, har kommit över en bok full av hemligheter. Han startar De trettons sällskap i tron att han i samarbete med några väl utvalda personer kommer att kunna knäcka koden och komma åt de magiska besvärjelserna som boken antagligen innehåller. Men för vare sig De trettons sällskap eller för trettonåringarna kommer livet att bli detsamma igen. Alltför stora och våldsamma krafter är inblandade i magin som väcks till liv. I prologen och epilogen antyds att dessa krafter även når långt in i vår egen tid.
Jag måste också visa hur berättelsens titel ser ut på det brittiska omslaget. Vissa detaljer går man onekligen miste om i den svenska titeln.

Dagens smakebit kommer från prologen, som alltså utspelar sig i nutid.

"Amy har bott hos sin mormor och morfar sedan hennes mamma dog, men de vet inte att hon går till kyrkogården. I kväll smög hon omärkligt iväg när de satt och såg på teve. De tycker att det är hon som har försvunnit in i en fantasivärld, men hennes karaktärer är mer verkliga än de trista människorna i tevesåporna. Hennes hade åtminstone haft ett liv. Namnen på gravstenarna befolkar nu historien hon håller på att skriva, men en gång levde de på riktigt."

Gillar du otroliga och fantasifulla berättelser, tycker jag att du ska prova någon av Gareth P Jones böcker!

*

Vill du ha fler intressanta, spännande, roliga eller lockande boktips? Besök då Mari och hennes bokblogg Flukten fra virkeligheten. Varje söndag presenterar hon en smakebit ur en bok och i inlägget finns även länkar till fler bokbloggare, som bjuder på smakebitar. En skön söndag önskar jag dig!


7 kommentarer:

 1. Det er morsomt å lese barnebøker i blant. Når jeg i tillegg må gjøre det på grunn av jobben min slår jeg to fluer i en smekk. Denne hadde jeg imidlertid ikke hørt om før. Ønsker deg en fin søndagskveld!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, visst är det kul att variera sig. Kul att jag kunde tipsa om något ännu okänt. :-)

   Radera
 2. Tack för smakbiten. Kul med smakbitar från barnböcker, läser det ibland men den här författaren har jag inte läst något av. Blir lite nyfiken på böckerna. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. De är väl värda att läsa! Hoppas du gillar dem om du provar. :-)

   Radera
 3. Gillade hans bok om tvillingarna Thornthwaite :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det gjorde jag med. Prova denna också! :-)

   Radera
  2. jag med men behöver hjälp att hitta en ny bok (:

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...