Denna blogg tog några ynkliga stapplande steg redan
våren 2012. Sedan låg den i träda till framåt
sommaren 2013, då den återigen pockade på uppmärksamhet. På grund av detta är det lite svårt att veta om och exakt när bloggen har skäl att fira ettårsdag.
Men oavsett hur gammal bloggen egentligen är, och om det är dags att fira ettårsdag eller någon annan sorts dag, så kan jag med en blick i statistiken konstatera vilket som är det allra mest välbesökta inlägget. Om bara några få dagar är det ett år sedan jag skrev den texten. Kan du gissa?
Rätt svar är inlägget som handlar om min
Kobo Aura HD - den i särklass bästa läsplattan! När jag skrev ner mina åsikter om den blev det text och i princip inga bilder. Det är väl dags att göra tvärtom nu, så här kommer bilderna. ;-) Är du ointresserad av dem, så tycker jag att du ska scrolla rakt igenom inläget och i stället läsa längst ner om Kobos kommande satsning.
Här ser man plattans "förstasida" med rutor för olika "aktiviteter" som skett, till exempel tillagda böcker, senast öppnade bok etcetera.
Här är den bok jag just nu håller på att läsa. Längst ner i kanten ser jag vilken sida jag är på och hur många sidor boken totalt innehåller. Klicka på bilden så lär den öppna sig i större format.
Ett lätt tryck mitt på skärmen gör att jag får två menyrader synliga, en i övre och en i nedre kanten av plattan. "Huset" i övre vänstra hörnet tar mig förstås till plattans "förstasida".
När man ska ställa in storleken på texten eller marginalerna, ser man förändringen genast utan att lämna den lilla inställningsmenyn. Vill man fortsätta att öka eller minska storleken är det bara att göra det. Mycket praktiskt och bra. Inte alla läsplattor har den möjligheten.
Även i menyn för mer avancerade inställningar kan jag genast se "före" och "efter" för de olika inställningar jag kan göra här.
Här nere i högra hörnet kan jag också ta fram menyn för bland annat innehållsförteckningen och anteckningar. Den dubbelriktade pilen bredvid använder jag då jag vill flytta mig till någon annan sida eller ett annat kapitel. Bläddrar en sida i taget vid läsning gör jag genom att svepa eller trycka helt lätt med fingret på skärmen. Mer om det senare. Allra längst ut i detta hörn finns ännu en liten meny. Även den är tydlig och enkel att förstå sig på. Där finns valet att placera den aktuella boken på en särskild hylla (man kan sortera sitt bibliotek i olika hyllor, som man själv namnger) eller markera den som avslutad. Där finns också en genväg till "reading settings". Mer om det senare.

Jag kan markera ett ord genom att trycka lätt på det med fingret. Med hjälp av de båda "pilarna" vid ordet kan jag sedan markera hela meningar eller stycken. Nere i vänstra hörnet finns valmöjligheter för till exempel överstrykning, ordlista (ej för svenska språket) och en sökmotor. Väljer jag sökfunktionen söker plattan igenom hela den aktuella boken efter det ord jag har markerat. Då får jag fram alla sidor där detta ord förekommer.
Här är första sidan av mitt bibliotek. Detta är en variant jag kan välja som inställning för min boksamling. Jag ser både omslagsbild, titel, författarnamn och några fler uppgifter.
Jag kan också välja att se mitt bibliotek på detta sätt. Notera gärna hur omslag kan skilja sig åt, beroende på hur man har producerat eboken tekniskt sett. Och lägg allra helst märke till hur trist och intetsägande det ser ut då ett förlag inte bifogar något omslag alls. I mittenraden, längst till höger, finns Barnmorskan i East End. Jag fick inget omslag alls till den eboken då jag köpte den. Uruselt av förlaget, tycker jag. När de gav ut del två i serien hade de dock bättrat sig, vilket syns i nedersta raden längst till vänster.
Längst upp till höger på skärmen kan jag trycka för att få fram ovanstånde meny. Med hjälp av denna meny kan jag styra ljusstyrkan, fast det kräver att jag slår på ljuset. Det gör man med en knapp upptill på plattans kant (syns inte på denna bild). På den kanten sitter för övrigt också "power"-knappen.
I menyn finns en sökruta för hela plattan eller för Kobobutiken. Vilken av dem man vill söka i bestämmer man själv då man placerar markören i sökrutan. Denna ruta är så praktisk att man bara behöver ...
... skriva in en enstaka bokstav för att få fram flera förslag både på titlar och författare. Mycket bra när man letar efter något i sitt bibliotek!
Här är den lilla inställningsrutan för ökad eller minskad ljusstyrka.
I inställningsmenyn "settings" och "reading settings" kan jag bland annat välja hur jag vill kunna bläddra då jag läser. Tre olika inställningar finns som gör det möjligt att bläddra framåt/bakåt på olika delar av skärmen.
Detta var några illustrationer för att visa lite mer (dock inte allt) av hur Kobo Aura HD ser ut, eftersom det är så många som visat intresse för inlägget om just den läsplattan. Den undermåliga kvaliteten på bilderna kan förstås inte visa hur tydlig och bra skärmen och upplösningen är på den här plattan. Däremot kan man få en fingervisning om att den är mycket lättmanövrerad med tydliga menyer och jag kan intyga att dess skärm svarar mycket bra på beröring.
Jag stormtrivs med min Kobo Aura HD. På sistone har jag dock förstått att Kobo förmodligen har något nytt på gång. Det sägs att de har sänkt priset på
HD'n i sin egen butik för att göra plats för dess efterträdare. The Ebook Reader skriver om detta i
ett inlägg på sin blogg. Den nya versionen kallas Kobo Aura H2O och ska enligt skribenten bli en IP67-klassad platta. Det betyder att den, i likhet med
Pocketbook Aqua, kommer att tåla lite mer tuffa miljöer. Skribenten på The Ebook Reader tycks inte förstå vitsen med en IP67-platta, men det gör jag kan jag påstå.
En sådan platta är ju optimal i badet! För att inte tala om när man åker till stranden. Det är mycket mer praktiskt med en sådan platta än en pappersbok, om man tappar den i badet. ;-)
Är du intresserad av en Kobo Aura HD är det kanske läge att hålla korpgluggarna öppna efter lägre priser nu. Eller invänta den nya versionen då den kommer, om du skulle vilja ha en mer vattensäker läsplatta.