torsdag 28 augusti 2014

Kobo Aura H2O är i antågande

Nu kan man läsa allt mer om Kobos kommande läsplatta på olika ställen på internet. Det handlar om Kobo Aura H2O - en platta som är Kobo Aura HD's ersättare. Kobo är tydligen igång med en utförsäljning av HD'n för att bereda plats åt det kommande "flaggskeppet".


Bild via SlashGear.

Uppenbarligen är likheten med Kobo Aura HD stor såväl utanpå som inuti. Kobo Aura H2O är förstås IP67-certifierad, vilket betyder att den tål vatten och damm betydligt bättre än HD'n. (Läs mer om kapslingsklassningar här, om du vill.) Vidare har H2O en annan typ av skärm, som tar ytterligare ett steg framåt vad gäller tydlighet och upplösning samt inte minst förbättrad teknik för själva "bläddrandet".

De som mest och bäst beskriver den nya läsplattan är Good Ereader. De har gjort en omfattande utvärdering och du kan även kika på deras filmer för mer information. Deras blogginlägg hittar du här. De har även gjort en recension av hur det är att läsa från H2O i mörker. Jag kan verkligen rekommendera deras information, om du vill veta mer om H2O.

Kobo själva skriver om sin H2O här. En teknisk specifikation finner du här. En tydlig jämförelse mellan HD och H2O finner du hos The Ebook Reader, som även skriver om H2O här.

Själv känner jag igen mig väldigt mycket då jag kikar på bilder och filmer, som visar hur H2O ser ut och vad den har för menyer etcetera. Vissa detaljer i menyerna skiljer sig åt från HD'n, kan jag konstatera. Kul är det förstås att denna vattentåliga version också har frontlight precis som sin företrädare. Det ger ju möjlighet för att ha mysbelysning i badrummet då man badar och vill läsa sin ebok. ;-)

Nu har jag redan skaffat mig en bra semesterläsplatta i form av Pocketbook Aqua. Jag borde med andra ord inte ens tänka tanken på ett inköp av H2O. Vi får väl se hur bra jag lyckas mota bort sådana tankar. ;-)

För övrigt kan jag varmt rekommendera läsplattor från Kobo. Söker du en riktigt bra läsplatta - en läsplattornas Rolls Royce - så är det Kobo Aura HD eller H2O du ska satsa på! Även andra plattor från Kobo är mycket bra, enligt min erfarenhet.


onsdag 27 augusti 2014

Min egen sprogkursus: Karlas kabale

Jag börjar arbeta i Danmark alldeles snart och vill gärna lära mig mer danska. En kurs kunde vara lämpligt då. Men med mina arbetstider kan det vara svårt, för att inte säga omöjligt, att regelbundet gå på en kurs. Därför kom jag på en idé, som innebär att jag förenar nytta med nöje. Jag brukar lyssna på ljudböcker väldigt mycket. Min nya tanke är att börja lyssna på dessa på danska i stället för på svenska.

Sagt och gjort. Min inledande plan för detta är att lyssna på en barnbok. Sedan är strategin att gå över till redan lästa (för några år sedan) vuxenböcker, för då har jag en förförståelse som kan underlätta. Så småningom hoppas jag kunna klara av även "okända" böcker på danska. Jag skulle förstås också kunna läsa eböcker på danska. Men ljudböckerna har fördelen att jag med hjälp av dem får höra hur ord uttalas och hur språkmelodin låter.

Här kommer min recension av den första boken i min sprogkursus. Det är Karlas kabale, som är skriven av Renée Toft Simonsen.


Omslag: Lars Gabel.

Karla är nio år. Hon bor tillsammans med sin mor, sin styvfar, en helbror och en halvbror. Bröderna är båda två yngre än Karla. Hon träffar regelbundet sin far. Detta kan dock vara förknippat med vissa svårigheter då fadern är alkoholist och inte alltid är i skick att träffa sin dotter. I boken får man lära känna Karla och hennes vardag. Hon funderar över allehanda saker, som till exempel faderns sjukdom, varför man inte kan vara bästa väninna med den man vill och annat som är viktigt för en nioåring. Tillsammans med bröderna försöker Karla "skrämma" bort vad det nu än är som modern blivit "besatt" av och som gör att hon kräver ordning och reda i hemmet. Karla blir vid ett tillfälle så besviken på vuxenvärlden att hon bestämmer sig för att rymma hemifrån. Nästan ett helt dygn är hon borta och lär sig massor på kuppen. Men tryggast är ändå hemmet och allting slutar lyckligt. Eboken innehåller gott om fina illustrationer, gjorda av Lars Gabel. Då dessa är i färg gör sig nog eboken bäst i en surfplatta.

Här är ett litet avsnitt, som jag fastnade mycket för. Lillebror skuttar in på Karlas rum och hävdar att han kan knäppa med sina tår.

”Jeg kan knipse med min fod. Er jeg ikke god?” sagde han.
”Joo,” sagde Karla tøvende.
”Hvor god er jeg?” spurgte Lillebror.
”Du er rigtig, rigtig god, men kan jeg lige få lov at se det igen.” Lillebror strakte benet ud i luften og viftede sin storetå frem og tilbage. Den susede forbi den tå, der sad lige ved siden af. Han så både stolt og vigtig ud, mens han gjorde det.
”Men der kommer jo ingen lyd,” sagde Karla. Lillebror så finurligt på hende og hviskede, at han kunne gøre det uden lyd. Var det ikke virkelig dygtigt? Karla nikkede, at det var det, men om det lige kunne kaldes at knipse, vidste hun ikke. Hun var faktisk sikker på, at det ikke var at knipse, men hun nænnede ikke at sige det til ham.

Renée har lyckats väldigt bra med sin skildring av Karla och hennes liv, tycker jag. Boken är lagom rolig och ger lagom mycket att fundera över. Om man läser den tillsammans med sitt barn finns det mycket man kan prata om. Berättelsen om Karla finns både som ebok, pappersbok och ljudbok på såväl cd som för nedladdning. Något jag lade märke till är att Saxo har väldigt olika priser. Det är mycket billigare att köpa denna bok som ebok eller som ljudbok för nedladdning jämfört med vad pappersboken och ljudboken på cd kostar. Detta intressanta fenomen ska jag observera lite närmare, för även nästa bok i min sprogkursus har dessa skillnader i pris.

Jag tyckte att jag förstod innehållet i Karlas kabale riktigt bra, så nu tänker jag ge mig på en vuxenbok. Först ut blir förstås en som jag redan läst. Delhis smukkeste hænder är nästa ljudbok i min egen sprogkursus. ;-)


tisdag 26 augusti 2014

Nu väntar jag ivrigt på ...

... Tom, lille Tom - en bok skriven av favoriten Barbara Constantine. Jag läste hennes bok och sen Paulette och tyckte väldigt mycket om den!


Omslag: Magnus Petersson

Förlaget säger så här om Tom, lille Tom:

"Tom är elva år och bor i en husvagn med Joss, som avskyr när han kallar henne mamma och som ofta lämnar honom ensam. En kväll när skafferiet är tomt igen och Tom som vanligt går för att besöka grannarnas grönsaksland, snubblar han bokstavligt talat över den gråtande Madeleine, som ramlat och inte lyckats ta sig upp igen. Medan Tom tar hand om den gamla kvinnan börjar han inse att även om livet kan vara svårt, kan allting också bli betydligt lättare om man är flera."

Detta är definitivt en bok jag har "på vent" fastän den inte ens finns i min bokhylla ännu! :-)

*

Vill du ha fler boktips? Besök Beathes blogg idag. Hon tipsar om en bok hon har på vent. När du läst hennes tips kan du följa länkarna till andra bokbloggar och se vad de har på vent. Hoppas du får en trevlig tisdag!


söndag 24 augusti 2014

Bokhandel håller öppet dygnet runt ...

... i Peking i Kina! När många andra boklådor dukar under och stänger på grund av konkurrensen från internetbokhandeln gör Sanlian Taofen precis tvärtom. De håller sedan i våras öppet under alla dygnets timmar. :-)


Bild via gbtimes.

Läs mer om denna modiga och innovativa bokhandel hos Dagens Nyheter, People's Daily eller gbtimes. Nu behöver inte bokslukarna i Peking vara rädda att bli "utkastade" på grund av stängningstider precis när de kanske försjunkit som djupast i boklådans skatter. :-)

Det finns faktiskt en boktitel som relaterar till den kinesiska bokhandelns öppettider. Mr. Penumbra’s 24-Hour Bookstore heter den och är skriven av Robin Sloan.



Så här skriver förlaget om boken, som såvitt jag vet, ännu inte finns på svenska:
"The Great Recession has shuffled Clay Jannon away from life as a San Francisco web-design drone and into the aisles of Mr. Penumbra’s 24-Hour Bookstore. But after a few days on the job, Clay discovers that the store is more curious than either its name or its gnomic owner might suggest. The customers are few, and they never seem to buy anything - instead, they “check out” large, obscure volumes from strange corners of the store. Suspicious, Clay engineers an analysis of the clientele’s behavior, seeking help from his variously talented friends. But when they bring their findings to Mr. Penumbra, they discover the bookstore’s secrets extend far beyond its walls. Rendered with irresistible brio and dazzling intelligence, Robin Sloan's Mr. Penumbra’s 24-Hour Bookstore is exactly what it sounds like: an establishment you have to enter and will never want to leave."
Det verkar som att denna bok har fått många fina vitsord, så kanske är det något man skulle satsa på. Robin Sloan har också skrivit en "prequel" - en förhistoria, som berättar mer om denne mr Penumbra. Den heter Ajax Penumbra 1969.



Givetvis finns de båda två som eböcker. Dessutom har de hunnit bli utgivna i flera upplagor på engelska förutom på några andra språk. Dessa kan kanske vara något att fundera på att läsa, tänker jag.


Jag är Malala

Jag är Malala är berättelsen om flickan Malala, som stod upp för alla flickors rätt till utbildning. Detta i en tid då talibanerna genom våld och hot styrde i hennes Pakistan och förbjöd många saker, däribland skolgång för flickor. Malala Yousafzai har skrivit boken i samarbete med Christina Lamb. Johanna Svartström, Kjell Waltman och Lena Öhström står bakom översättningen till svenska.


Omslag: okänd.

Detta är en mycket intressant bok att läsa. Jag lärde mig oändligt mycket om förhållandena i Pakistan. Malala ger en god beskrivning av hur det varit i hennes del av landet både före och efter att landet Pakistan bildades. Här finns politiska beskrivningar berättade på ett sådant sätt att det är lätt att förstå. Dessutom berättar Malala hur hennes föräldrar haft det i sina respektive liv, hur de träffades och hur de valde att leva. Hennes far fick chansen till god utbildning. Han ville ge tillbaka av denna till sina landsmän och startade därför en skola. Han och hans fru hade det mycket knapert i början, men kämpade ändå vidare. Fadern var dessutom starkt engagerad i politiska frågor. Då talibanerna började terrorisera och styra i deras landsdel blev förhållandena mycket svåra. Malalas far uppmuntrade alltid sin dotter att bli självständig. Därför började hon tidigt att följa i faderns spår och ge uttryck för det hon trodde (och tror) på, nämligen vikten av att alla barn, både flickor och pojkar, får chansen att utbilda sig. Detta ledde tyvärr till att hon blev skjuten i huvudet av en taliban en dag då hon var på väg hem efter skolan.

Det finns flera mycket bra avsnitt i denna berättelse, som jag gärna skulle vilja dela med mig av som smakebit idag. Malala är en klok flicka, som uttrycker många kloka saker, precis som sin far och hans vänner. Här kommer en smakebit, som är Malalas, och en som är hennes fars väns.

Malala lider av sviterna efter beskjutningen och konstaterar:

"Vi människor förstår inte hur fantastisk Gud är. Han har gett oss en helt otrolig hjärna och ett ömt, kärleksfullt hjärta. Han har välsignat oss med en mun att tala och uttrycka våra känslor med, två ögon för att kunna se en värld full av färg och skönhet, två fötter som vandrar längs livets väg, två händer som kan arbeta åt oss, en näsa som kan känna ljuvliga dofter och två öron som kan höra ord av kärlek. Ingen av oss vet hur betydelsefulla våra organ är förrän vi mister ett av dem, vilket jag fick erfara med mitt öra."

Malalas fars vän förklarar hur de militanta grupperna, till exempel talibanerna, arbetar:

"De vill vinna folkets hjärta och huvud, så de tar först reda på vilka lokala problem som finns och kritiserar de ansvariga, och på så sätt får de stöd från den tysta majoriteten. Det var så de gjorde i Waziristan när de jagade kidnappare och banditer. När de sedan har fått makt beter de sig som de brottslingar de tidigare jagat."

Detta är en bok som borde läsas på högstadiet och gymnasiet, tycker jag. Inte minst för att den verkligen ger en ny syn på tillvaron. I vårt eget land är skolgång så självklart att många barn och unga tappar perspektivet och förlorar förmågan att förstå vilken fördel de har som får gå i skola alldeles gratis och som en ovedersäglig rättighet. Jag är Malala är en bok jag varmt kan rekommendera.

*

Söker du fler boktips idag? Då tycker jag att du ska besöka Maris bokblogg Flukten fra virkeligheten. Just idag delar hon med sig av massor av boktips. Dessutom kan du följa länkarna till andra bokbloggar och de smakebitar som finns där. En skön söndag önskar jag dig! :-)


lördag 23 augusti 2014

Nu är det barnens tur ...

... att få eböcker av Dagens Nyheter. Även ungdomarna har intressanta eböcker att hämta.


Collage skapat av Bokskorpionen.

Idag finns Kungen kommer, som Jo Salmson har skrivit och Åsa Ekström illustrerat, för nedladdning. De kommande dagarna finns Kristina Ohlssons Glasbarnen, Per Nilssons Svenne och Vi måste sluta ses på det här sättet, skriven av Lisa Bjärbo och Johanna Lindbäck, tillgängliga.

Observera att detta erbjudande endast gäller under de närmaste dagarna. Som vanligt är kravet för gratis nedladdning att du har en prenumeration på DN. Läs mer hos DN.

För övrigt finns fortfarande några av vuxenböckerna kvar för nedladdning, ifall du har missat sommarens erbjudande.


fredag 22 augusti 2014

torsdag 21 augusti 2014

Allra, allra mest välbesökta

Denna blogg tog några ynkliga stapplande steg redan våren 2012. Sedan låg den i träda till framåt sommaren 2013, då den återigen pockade på uppmärksamhet. På grund av detta är det lite svårt att veta om och exakt när bloggen har skäl att fira ettårsdag.

Men oavsett hur gammal bloggen egentligen är, och om det är dags att fira ettårsdag eller någon annan sorts dag, så kan jag med en blick i statistiken konstatera vilket som är det allra mest välbesökta inlägget. Om bara några få dagar är det ett år sedan jag skrev den texten. Kan du gissa?



Rätt svar är inlägget som handlar om min Kobo Aura HD - den i särklass bästa läsplattan! När jag skrev ner mina åsikter om den blev det text och i princip inga bilder. Det är väl dags att göra tvärtom nu, så här kommer bilderna. ;-) Är du ointresserad av dem, så tycker jag att du ska scrolla rakt igenom inläget och i stället läsa längst ner om Kobos kommande satsning.



Här ser man plattans "förstasida" med rutor för olika "aktiviteter" som skett, till exempel tillagda böcker, senast öppnade bok etcetera.



Här är den bok jag just nu håller på att läsa. Längst ner i kanten ser jag vilken sida jag är på och hur många sidor boken totalt innehåller. Klicka på bilden så lär den öppna sig i större format.



Ett lätt tryck mitt på skärmen gör att jag får två menyrader synliga, en i övre och en i nedre kanten av plattan. "Huset" i övre vänstra hörnet tar mig förstås till plattans "förstasida".



När man ska ställa in storleken på texten eller marginalerna, ser man förändringen genast utan att lämna den lilla inställningsmenyn. Vill man fortsätta att öka eller minska storleken är det bara att göra det. Mycket praktiskt och bra. Inte alla läsplattor har den möjligheten.



Även i menyn för mer avancerade inställningar kan jag genast se "före" och "efter" för de olika inställningar jag kan göra här.



Här nere i högra hörnet kan jag också ta fram menyn för bland annat innehållsförteckningen och anteckningar. Den dubbelriktade pilen bredvid använder jag då jag vill flytta mig till någon annan sida eller ett annat kapitel. Bläddrar en sida i taget vid läsning gör jag genom att svepa eller trycka helt lätt med fingret på skärmen. Mer om det senare. Allra längst ut i detta hörn finns ännu en liten meny. Även den är tydlig och enkel att förstå sig på. Där finns valet att placera den aktuella boken på en särskild hylla (man kan sortera sitt bibliotek i olika hyllor, som man själv namnger) eller markera den som avslutad. Där finns också en genväg till "reading settings". Mer om det senare.



Jag kan markera ett ord genom att trycka lätt på det med fingret. Med hjälp av de båda "pilarna" vid ordet kan jag sedan markera hela meningar eller stycken. Nere i vänstra hörnet finns valmöjligheter för till exempel överstrykning, ordlista (ej för svenska språket) och en sökmotor. Väljer jag sökfunktionen söker plattan igenom hela den aktuella boken efter det ord jag har markerat. Då får jag fram alla sidor där detta ord förekommer.



Här är första sidan av mitt bibliotek. Detta är en variant jag kan välja som inställning för min boksamling. Jag ser både omslagsbild, titel, författarnamn och några fler uppgifter.



Jag kan också välja att se mitt bibliotek på detta sätt. Notera gärna hur omslag kan skilja sig åt, beroende på hur man har producerat eboken tekniskt sett. Och lägg allra helst märke till hur trist och intetsägande det ser ut då ett förlag inte bifogar något omslag alls. I mittenraden, längst till höger, finns Barnmorskan i East End. Jag fick inget omslag alls till den eboken då jag köpte den. Uruselt av förlaget, tycker jag. När de gav ut del två i serien hade de dock bättrat sig, vilket syns i nedersta raden längst till vänster.



Längst upp till höger på skärmen kan jag trycka för att få fram ovanstånde meny. Med hjälp av denna meny kan jag styra ljusstyrkan, fast det kräver att jag slår på ljuset. Det gör man med en knapp upptill på plattans kant (syns inte på denna bild). På den kanten sitter för övrigt också "power"-knappen.




I menyn finns en sökruta för hela plattan eller för Kobobutiken. Vilken av dem man vill söka i bestämmer man själv då man placerar markören i sökrutan. Denna ruta är så praktisk att man bara behöver ...



 ... skriva in en enstaka bokstav för att få fram flera förslag både på titlar och författare. Mycket bra när man letar efter något i sitt bibliotek!



Här är den lilla inställningsrutan för ökad eller minskad ljusstyrka.



I inställningsmenyn "settings" och "reading settings" kan jag bland annat välja hur jag vill kunna bläddra då jag läser. Tre olika inställningar finns som gör det möjligt att bläddra framåt/bakåt på olika delar av skärmen.

Detta var några illustrationer för att visa lite mer (dock inte allt) av hur Kobo Aura HD ser ut, eftersom det är så många som visat intresse för inlägget om just den läsplattan. Den undermåliga kvaliteten på bilderna kan förstås inte visa hur tydlig och bra skärmen och upplösningen är på den här plattan. Däremot kan man få en fingervisning om att den är mycket lättmanövrerad med tydliga menyer och jag kan intyga att dess skärm svarar mycket bra på beröring.

Jag stormtrivs med min Kobo Aura HD. På sistone har jag dock förstått att Kobo förmodligen har något nytt på gång. Det sägs att de har sänkt priset på HD'n i sin egen butik för att göra plats för dess efterträdare. The Ebook Reader skriver om detta i ett inlägg på sin blogg. Den nya versionen kallas Kobo Aura H2O och ska enligt skribenten bli en IP67-klassad platta. Det betyder att den, i likhet med Pocketbook Aqua, kommer att tåla lite mer tuffa miljöer. Skribenten på The Ebook Reader tycks inte förstå vitsen med en IP67-platta, men det gör jag kan jag påstå.



En sådan platta är ju optimal i badet! För att inte tala om när man åker till stranden. Det är mycket mer praktiskt med en sådan platta än en pappersbok, om man tappar den i badet. ;-)

Är du intresserad av en Kobo Aura HD är det kanske läge att hålla korpgluggarna öppna efter lägre priser nu. Eller invänta den nya versionen då den kommer, om du skulle vilja ha en mer vattensäker läsplatta.


onsdag 20 augusti 2014

Forskning

Man forskar om eböcker kontra pappersdito. Behöver man verkligen det? undrar jag. Men uppenbarligen vill några göra det. Svenska Dagbladet skriver idag om en europeisk undersökning genomförd av bland andra en forskare från Stavanger. Även The Guardian skriver om den. Intressant läsning!


Bild via Jokideo.

Lite fundersam blir jag ändå. Femtio personer är en ganska liten population att basera en undersökning på. Dessutom skulle jag vilja veta hur pass erfarna eller oerfarna läsplattegruppen var vid att läsa från läsplatta. Det påtalas ju att endast två av dem var vana vid Kindle. Hur erfarna var de två? Och sist men inte minst; vilka finansiärer står bakom denna undersökning? Är det månne pappersbokentusiaster?


Bild via EDTEC470.

Personligen är jag övertygad om att det media man trivs bäst med att använda, oavsett om det är papper, ePub eller rentav ljud, också är det som leder till bäst resultat för förståelse och förmåga att till exempel återberätta. Dessutom spelar det förstås roll hur erfaren man är att använda det aktuella mediet. Alla har vi olika "inlärningsstilar" och bäst lyckas vi om vi får lära oss på det sätt som passar var och en bäst. Det finns med andra ord inget "rätt eller fel" här, tycker jag.



Tillägg till den ursprungliga texten: En engagerad och kunnig läsare av denna blogg bidrar med följande länk till TeleRead, som verkligen berör ämnet i detta inlägg.

Ni vet väl om att ...

... en ny, spännande mötesplats för boknördar numera finns på internet! Kulturkollo kan man verkligen försjunka i länge och väl. De har massor med spännande saker på gång.


Bild via Moodleman Blog.


Jag tänker inte presentera dem närmare, för de gör de så utmärkt själva. Besök dem!


tisdag 19 augusti 2014

En bok på vent

Givetvis har jag ännu en bok på vent, precis som Beathe. Hon skriver varje tisdag om en bok hon har framför sig, kanske en hon haft i sin hylla länge eller en hon nyligen upptäckt att hon skulle vilja läsa. Besök hennes blogg, Beathes bokhylle, och se vad hon skriver om idag. Följ sedan länkarna, så kan du inspireras till fler lån på biblioteket eller inköp i bokhandeln.

Som den eboknörd jag är, så växer ständigt den virtuella "högen" med olästa eböcker. En som jag med skräckblandad förtjusning ser fram emot att ta mig an är Parasitus, skriven av Christian Johansson.


Omslag: Samuel Peterson och Jesper Holm

Nu är ju inte skräck min paradgenre precis, men jag har svårt att motstå lockelsen i förlagets beskrivning:

"Jack och hans hustru Sarah och deras två barn flyttar från Stockholm till Sarahs hemtrakter i Norrbotten. För Jack blir flytten en stor omställning, och ingenting blir bättre då de en sen kväll kör förbi en gammal man som sitter övergiven och halvnaken i en rullstol ute i vinterkylan. Beslutet att stanna och hjälpa mannen blir ödesdigert. Jack och hans familj kastas in i livsfarliga händelser vars ursprung leder tillbaka till 1800-talet och en uråldrig ondska..."

Visst blir man nyfiken!? Men läsning på dagtid är kanske att föredra ... ;-)


måndag 18 augusti 2014

Nu blir eböckerna billigare att låna ut!

Enligt många artiklar har eböcker blivit mångdubbelt dyrare för biblioteken att låna ut och deras ebokbudgetar kommer att slå i taket fortare än tidigare. Jag tycker att massmedia ger en lite väl negativ bild av det nya systemet för utlåning av eböcker. Ögnar man rubrikerna kan man få intrycket att numera kommer samtliga eböcker att vara väsentligt dyrare för biblioteken att låna ut. Jag tycker snarare att såväl förlag som bibliotek har fått ökade valmöjligheter och därmed också helt andra möjligheter att styra tillgänglighet respektive inköp.*


Ferrari F430. Fotograf: Rudolf Stricker. Bild via Wikimedia Commons.

Förlagen sätter själva pris på sina eböcker. De väljer själva när, hur och för vem de vill göra en ebok tillgänglig. De kan med andra ord bestämma om och när en ebok ska finnas tillgänglig för utlåning på biblioteket. De bestämmer inte bara priset som eboken ska kosta i butiken utan också vad det ska kosta att låna ut en ebok på biblioteket. På det här sättet kan varje enskilt förlag bestämma olika priser för varje enskild ebok. En alldeles nyutkommen ebok kan vara dyr, medan en äldre kan vara riktigt billig. Ofta sätter förlagen ett högre pris så länge som endast den inbundna upplagan finns tillgänglig. Så snart pocketupplagan kommit ut brukar förlaget sänka priset på eboken. En roman eller en fackbok med mycket arbete bakom kan kosta mer, medan en kort novell kostar betydligt mindre. Detta gäller naturligtvis både priset för kunden i ebokhandeln och för biblioteken.

Här kan förlaget göra en avvägning. Lågt pris på en bok kan ge många köp eller utlån, vilket i sin tur genererar en totalt sett hög vinst även om vinsten per ebok är liten. Å andra sidan kan man sätta ett högt pris som ger större vinst per inköpt eller utlånad ebok. Men då finns också risken att få människor eller bibliotek vill köpa just den eboken. Vilket förmodligen leder till en lägre total vinst.

Biblioteken har friheten att själva välja vilka av alla tillgängliga eböcker de vill ta in för utlåning. Vill de avstå dyra eböcker, kan de med andra ord göra det. Förr kunde biblioteken inte välja. Det var alla eböckerna eller inga. Då kostade en ebok 20 kr för biblioteket att låna ut oavsett om det var en ny eller gammal bok. Även om det bara var en kort novell kostade den 20 kr att låna ut. Nu varierar det. En del titlar är betydligt billigare än 20 kronor, en del är dyrare. Biblioteket kan alltså avstå att ta in en alldeles nyutkommen ebok, om de tycker att förlaget satt ett för högt utlåningspris på den. De kan vänta tills boken har några månader på nacken och förmodligen ett lägre pris. På samma sätt är det ju då bibliotek köper in pappersböcker. En nyutkommen inbunden bok är dyrare jämfört med då pocketupplagan kommit.

Något jag i det här sammanhanget funderat en hel del på är varför det aldrig talas särskilt högt om vad en pappersbok kostar att låna ut. Innan man höjer rösten om de "dyra", och för bibliotekens budget så "fördärvliga", eböckerna borde man undersöka vad det kostar att låna ut pappersböcker. Här handlar det inte bara om en inköpsavgift, som jag ser det, utan också om personalkostnader eftersom alla pappersböckerna ska hanteras samt inte minst lokalkostnader eftersom alla dessa fysiska berättelser måste lagras någonstans. Kanske finns det rentav fler dolda kostnader att räkna med. Om man räknar ihop allt detta - vad kostar det då att låna ut en pappersbok? Man kan få en viss fingervisning genom att studera statistiken för biblioteken. Den går att finna via Kungliga Bibliotekets hemsida, avdelningen för statistik och kvalitet. I kolumnen för "kostnad per lån" (vilket inbegriper både pappersböcker och av-media) kan man se att utlåningskostnaden skiljer sig väldigt mycket mellan olika kommuner. I somliga kommuner kostar det över 100 kronor per lån! Genomsnittet i riket ligger på 59 kronor.

Det kostar pengar att framställa en bil. Det kostar också pengar att skapa en berättelse, oavsett vilken förpackning man väljer att sälja den i. Alla inblandade ska ha sin ersättning, från författare till förlagschefer och distributörer. Formatet eböcker kräver sin layout och sin omsorg för att bli en snygg produkt. Det är inget man viftar ihop med vänster lillfinger på kafferasten. Därför är det inget konstigt att en ebok kostar pengar. Mycket märkligt är det däremot att eböcker (och digitala tidskrifter och dagstidningar) fortfarande är belagda med en betydligt högre momsskattesats än vad pappersböcker är.

Det är inte heller särskilt konstigt att något som är alldeles nytt är dyrare att köpa. En ny bil kostar betydligt mer än en begagnad. En nyutkommen bok kostar mer än när den senare funnits på marknaden ett tag och kanske till och med utkommit som pocket. Visst kan det vara kul med något som är alldeles nytt. Men den begagnade bilen kan glädja ägare nummer två lika mycket som sin första ägare. En boktitel som har några månader eller rentav år på nacken är trots det en ny läsupplevelse för den som ännu inte hunnit läsa den.

Måste de alldeles nyutkomna eböckerna finnas tillgängliga på biblioteket? Det kanske räcker om de kommer lite senare till biblioteket, om det hjälper biblioteken att hålla budgeten? Med den äldre utlåningsmodellen var ju den ökända karenstiden snarare regel än undantag. Den ledde till att nya eböcker inte fanns att tillgå på biblioteken förrän efter en viss tid. Karenstiden var något som förlagen styrde. Självfallet är det enormt god samhällsservice om varje bibliotek har alla nyutkomna titlar tillgängliga i såväl pappersupplaga som i ebokformat och som ljudböcker. Men smakar det så kostar det. Frågan är om vi låntagare är beredda att i någon form öka vårt bidrag till denna samhällsservice. Vill vi betala högre kommunalskatt? Är vi beredda att betala någon form av avgift till biblioteken för att få tillgång till alldeles nya eböcker? Eller kan vi tänka oss att acceptera att biblioteket inte tillhandahåller de sprillans nya titlarna?

En berättelse är en berättelse är en berättelse. Oavsett hur en berättelse är "förpackad" är det ändå en berättelse. Kanske biblioteken inte längre ska dela upp sin budget på de olika utgivningsformaten, vilket tycks vara fallet nu, utan i stället se till vad kunderna efterfrågar. Vill ett ökat antal låntagare ha berättelsen i ebokformat i stället för i pappersbokformat? Då tycker jag att man bör köpa in fler eböcker och använda den totala "budgeten för berättelser" till detta. Att eboklånen ökar kan man konstatera genom statistiken, här redovisat i ett blogginlägg i Kungliga Bibliotekets blogg för biblioteksstatistik.


Gammal trotjänare. Fotograf: Gbenskar. Bild via Reseguiden.

Väldigt många eböcker är numera betydligt billigare att låna ut. Enstaka är dyrare än förr, vilket har sin förklaring. Men generellt sett har eböckerna i gemen inte blivit dyrare. Bara för att en nyproducerad bil av märket Ferrari kostar två miljoner kronor att köpa, betyder inte det att alla bilar plötsligt kostar detsamma. Samma sak, fast på en blygsammare penningnivå, är det med eböcker av olika ålder och slag. Som bilspekulant står det mig fritt att avstå Ferrarin om den är för dyr. Det passar kanske min egen budget att hellre köpa en bättre begagnad Ford. Min plånbok mår kanske bättre av att avstå en nyutkommen eboktitel och vänta med inköpet tills den blir billigare. Och såväl Forden som berättelsen i eboken kan skänka mig stor glädje även om de har några år på nacken.




*Hur känner jag till de här sakerna? Ja, vad gäller det nya systemet, så har jag satt mig in i detta i egenskap av nybliven småförläggare. Bibliotekens budgetsystem och metoder för inköp av berättelser känner jag inte till, men däremot vet jag att de med det nya systemet faktiskt kan välja själva vilka eböcker de vill ta in. Och jag antar att de alltid haft det på samma sätt med pappersböckerna - de har valt själva även där.

Tillägg: Elibs Hur blir en e-bok till? är ett utmärkt blogginlägg att läsa för den som önskar fler och tydligare svar på frågor som rör ebokproduktion. Glöm inte att titta på filmen som finns i inlägget! Även Mattias Boströms inlägg i den här frågan är intressant att läsa, även om det har några år på nacken.

Ännu ett tillägg: Elib har skrivit ett intressant inlägg, som riktigt utförligt beskriver både den tidigare modellen för ebokutlåningen på biblioteken och hur det numera går till samt vad avtalet mellan bibliotek, förlag och distributör har för bakgrund och innehåll. Jag kan verkligen rekommendera att du läser det inlägget.

söndag 17 augusti 2014

Sjukhuskatten Oscar

David Dosa har skrivit en alldeles underbar och mycket intressant bok om en katt som bor på ett vårdhem för dementa människor. David är vårdhemmets läkare. Lottie Eriksson har översatt denna väldigt läsvärda bok till svenska.


Omslag: Aase Torstensson.

Sjukhuskatten Oscar bor tillsammans med en del andra katter på vårdhemmet Steere House Nursing and Rehabilitation Center i Providence i USA. Personalen upptäckte genom en annan katt, som mer eller mindre ansåg att vårdhemmet var dess hem, att djuret hade en mycket god inverkan på de sjuka. När denna ursprungliga katt blev gammal och dog, skaffade man därför fler, däribland Oscar.

Människorna som bor på vårdhemmet är sjuka i demens. De kommer till Steerehouse då de anhöriga inte längre klarar av att vårda dem hemma. Demensen är då oftast långt framskriden. Även om de sjuka inte längre känner igen sina anhöriga, brukar de ge positiv respons då de möter Oscar eller de andra katterna. Djuren har en välgörande och lugnande effekt på patienterna.

Just Oscar har den mycket speciella egenheten att han kan vara väldigt försiktig i kontakten med människorna. Han tillbringar inte så mycket tid med dem. Det är först när någon är döende, som han gör sin insats. Då vakar han hos den döende genom att ligga nära denne på sängen och spinna. Han viker inte ett ögonblick från sin uppgift. Han stannar kvar ända tills begravningsentreprenören kommit. På så sätt ger han stöd och tröst åt både den döende och dennes anhöriga.

Till att börja med är det sjuksköterskorna som lägger märke till Oscars beteende. En av dem, Mary, försöker göra doktor Dosa uppmärksam på fenomenet. Hon visar David hur Oscar lagt sig tillrätta hos den svårt sjuka mrs Davies.

”Jag vet att det här är konstigt, David, men saken är den att Oscar egentligen aldrig tillbringar någon tid med patienterna. Han brukar för det mesta bara gå och gömma sig, mest i mitt rum. Men på senare tid har ett par av oss här lagt märke till att han tillbringar mer tid med vissa boende.”
Jag ryckte på axlarna. ”Och varför är det konstigt?” När jag tittade på Oscar där han låg hopkrupen bredvid mrs Davis kom jag att tänka på katterna som de begravde tillsammans med forntidens egyptier. Den här scenen var sannerligen fridfull nog.
”Saken är den”, sa Mary långsamt, ”att Oscar bara tillbringar tid tillsammans med patienter som snart ska dö.” 

David Dosa blev så småningom nyfiken på detta beteende, trots att han inledningsvis sökte andra förklaringar. Parallellt med sitt arbete på avdelningarna, reste han runt och intervjuade människor som tidigare haft en dement släkting boende på vårdhemmet. David ville helt enkelt försöka finna en orsak till Oscars benägenhet att vaka hos de döende och framförallt ville han undersöka vilken betydelse Oscar hade för de anhöriga då han vakade.

Sjukhuskatten Oscar är en mycket intressant och gripande bok. Jag lärde mig massor om den hemska sjukdomen demens. Man får ta del av så många olika människoöden genom Davids intervjuer. Särskilt paret Rubensteins liv och öde var mycket gripande. Deras liv får man lära känna steg för steg genom hela boken. Väldigt intressant är det också att läsa om läkarens förklaringar till varför Oscar beter sig som han gör. På det hela taget är detta en bok jag verkligen rekommenderar, oavsett om man är intresserad av katter eller vill veta mer om demens. Torsten Wahlund står för uppläsningen, och gör det med den äran, av ljudbokupplagan av denna berättelse.

*

Söker du fler boktips idag? Då tycker jag att du ska besöka Maris bokblogg Flukten fra virkeligheten. Där kan du dels hjälpa henne med boktips (läs hennes inlägg och se om du kan bidra) och dels kan du följa länkarna och skaffa dig fler idéer till böcker att läsa. En riktigt skön söndag önskar jag dig! :-)


lördag 16 augusti 2014

Ebrev från Fredrik Backman

Jag skrev ett ebrev till Fredrik Backman och presenterade en idé. Om du missade inlägget med mitt ebrev, finns det här. Nu har jag fått svar. :-)


Småkakor på frimärken 2013. Bild via Sveriges Filatelist-Förbund.


Fredrik berättade för mig att bakom alla kakorna, som Maud bakar i Min mormor hälsar och säger förlåt, finns hans egen mor. Hon har alltid varit en riktig hejare på att baka kakor. Fredrik menar att ska en receptbok publiceras bör det vara hon som står för den. Han nämner att hon får hållas ansvarig för att han, genom hennes syltgrottor och drömmar, får dras med livslånga viktproblem.

Fredrik talar också om vad det är för kaffesort som Lennart föredrar. Det visade sig vara Skånerost! Dessutom skickade han med en detaljbild på en kaffebryggare med en knapp. Det är ju den enda vettiga bryggaren enligt denne Lennart.




Så summan av kardemumman tycks vara att det dessvärre inte blir någon de luxe-edition av Min mormor hälsar och säger förlåt. Men kanske, kanske kan Fredrik övertyga sin mor om att ge ut en kakreceptbok. Det hade ju inte heller varit helt fel, eller vad säger ni andra kakmonster? ;-)





Väggorden om kaffe här ovanför finns till salu på balorina.se.

fredag 15 augusti 2014

Ja, okej då ...

... formatet ePub är inte alltid bäst. ;-)


3D-bok för blinda barn. Bild via Tactile Picture Books Project.

Ebook Friendly skriver om Tactile Picture Books Project, vilka framställer böcker utskrivna med 3D-skrivare. Dessa böcker ger blinda barn möjligheten att känna på berättelsens innehåll. De har en taktil bild och text både som punktskrift och tryckt text. På så sätt kan den som föredrar punktskrift välja det och den som behöver tryckt text har sitt alternativ för endera högläsning eller egen läsning.

Läs mer om detta hos Ebook Friendly och hos Tactile Picture Books Projekt. Ett alldeles lysande sätt att använda en 3D-skrivare, tycker jag.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...