onsdag 23 juli 2014

Ta hand om min mor

Skulle du vilja läsa en sorglig och gripande, men också väldigt tänkvärd, bok i sommar? Då tycker jag att du ska prova Ta hand om min mor. Den är skriven av sydkoreanskan Kyung-Sook Shin och översatt av Molle Kanmert Sjölander.


Omslag: Sara R Acedo

En gammal hustru och mor försvinner på en tunnelbanestation i Seoul. Hennes vuxna barn engagerar sig i letandet efter bästa förmåga. De tillverkar flygblad som de delar ut och sätter upp på olika platser runt om i stan. Emellanåt får de ledtrådar till var deras mor kan ha blivit sedd. Undan för undan får läsaren lära känna denna gamla kvinna och det liv hon levt. Genom såväl barnens som makens ögon får man en bild av deras syn på sin mor och hustru. De kommer till tals i varsitt avsnitt och självklart har de alla olika upplevelser. Dessa ger läsaren en alltmer komplett bild av hur det varit under årens lopp och hur den gamla kvinnan levt och vad hon upplevt. Gemensamt för såväl barnen som maken är att de inser att de inte visat henne sin uppskattning ordentligt. De har alla mer eller mindre tagit henne för given, alltid. Nu när det (kanske) är för sent, när deras mor och maka har försvunnit, väcks denna insikt till liv och de skulle ge nästan vad som helst för att åter få ha henne framför sig och visa sin uppskattning. Även den gamla kvinnan själv får ett avsnitt, då hon kommer till tals.

Ta hand om min mor är en gripande bok. Den är både sorglig och tragisk, men ändå väldigt tänkvärd, intressant och mycket läsvärd. Berättartekniken påminner lite om Hatties liv eftersom läsaren får lära känna den försvunna kvinnan genom hennes anhörigas ögon. Det är ett intressant och spännande sätt att berätta om en människa. Jag tycker dock att Kyung-Sook Shin lyckas betydligt bättre än Ayana Mathis i sitt sätt att låta barnen och maken tala. Jag kan varmt rekommendera denna bok!PS Om de fann sin försvunna mor och hustru? Det tänker jag förstås inte avslöja. Läs boken! ;-) DS

4 kommentarer:

 1. Den där har jag spanat på länge! Tror den får bli en av augustis böcker. :)

  SvaraRadera
 2. Den här verkar vara något jag ska läsa:)
  För mig funkar både den 4 och 5 Augusti ha det gott:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den är sorglig, men mycket bra. Tycker att du ska ge den en chans. :-)

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...