söndag 20 juli 2014

Pocketbook Aqua - äntligen min!

För ungefär en månad sedan fick jag äntligen den fina och praktiska semesterläsplattan Pocketbook Aqua. Nu har jag hunnit prova den ordentligt och jag kan verkligen intyga att Pocketbook gjort en utmärkt platta. Inte nog med att den är tålig. Under skalet finns väldigt många användbara finesser. På sätt och vis är jag väldigt förtjust i den renskalade enkelheten i menyerna hos mina båda Kobo-plattor. Pocketbook Aqua är inte fullt så renskalad, men ändå väldigt användarvänlig. En extra fin fördel är att jag genom den svenska återförsäljaren, Liberead, fick menyerna på svenska. Liberead tillhandahåller svenska menyer till alla sina läsplattor från Pocketbook, vilket kan vara bra att veta för den som föredrar detta.


Jag läser Lupina Ojalas novell Aska medan jag diskar. :-)
Fotograf: Bokskorpionen.

Pocketbook Aqua, som tekniskt sett fungerar som en Pocketbook Basic Touch, är IP57-klassad. Det betyder att den är skyddad mot damm och annat mindre skräp samt klarar att sänkas ner på en meters djup i vatten. Den som vill läsa mer om IP-systemet och vad det innebär kan göra det genom denna länk.

Aqua har alla de fördelar som Basic Touch har. Den har wifi och en browser som möjliggör att du direkt i plattan kan låna låne-eböcker från biblioteket (utan att behöva gå via en dator med andra ord) och såklart möjligheten att läsa dessa DRM-krypterade låne-eböcker. Dessutom läser man förstås vanliga eböcker i ePub-format.


Menyer på svenska! :-) Fotograf: Bokskorpionen.

Något som också imponerar är det flertal möjligheter som finns för att föra över eböcker till Aqua. Att den är utrustad med Dropbox gör att det går busenkelt att överföra böcker mellan olika enheter. Man kan dessutom skicka sina eböcker via ebrev till en särskild adress, som man skapar för just denna platta. Och så kan man förstås föra över eböckerna från datorn via kabelanslutning på sedvanligt vis.

Aqua är inte utrustad med frontlight, men vem behöver det då man sitter på en solig strand och läser? Den har av förståeliga skäl inte heller utgångar för SD-minne och hörlurar. Det är helt enkelt svårt att kombinera detta med vattentåligheten.


Ännu ett exempel på de svenska menyerna.
Fotograf: Bokskorpionen.

Precis som övriga läsplattor från Pocketbook är Aqua utrustad med en omgång olika spel. Dessa är i mitt tycke överflödiga. Dels är jag inte intresserad av spel i någon högre grad och dels tycker jag att spel gör sig bättre i en surfplatta eller en snillefon. En läsplatta skaffar jag (och säkert de flesta andra eboknördar) i syfte att läsa eböcker och inget annat.


Här har jag anpassat marginaler, textstorlek och radavstånd.
Fotograf: Bokskorpionen.

Pocketbooks hemsida kan man läsa mer. Där finns beskrivningar av bland annat de tekniska specifikationerna, som jag inte nämner här ovan. Svensk återförsäljare är Liberead.

Nu fattas bara lite semester! ;-)


6 kommentarer:

 1. Vad fin den ser ut :) Blir alltid sugen på läsplatta när jag ser bilder. Jag känner mig lite gammaldags som inte har någon, men jag har ännu inte blivit övertygad om att jag behöver "ännu en pryl". Min ipad är som en extra kroppsdel för mig och jag tycker det är smidigt att kunna köpa böckerna direkt och börja läsa, har aldrig märkt av problemet att det är jobbigt för ögonen, men nackdelen är ju att den är lite tung.

  Hur ser bokhyllan ut i en läsplatta?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alla är vi olika, och det är ju bra och praktiskt att du trivs med att läsa på din iPad (förutom att det är lite tungt att hålla den då). Din fråga inspirerar mig att lägga ut lite bilder på just biblioteken i de olika läsplattorna jag har. Ett inlägg med sådana bilder kommer. ;-)

   Radera
 2. Den ser ju jättefin ut! <3 Jag har förresten en fråga som du kanske kan svara på. Har sett att det hos vissa/någon nätbokhandel finns något som heter E-pocket! Har du någon aning om vad det är?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att du gillar min nya platta. :-) Jag ska försöka skriva ett litet inlägg om den snåriga djungeln, som omfattar bl a epocket. Tack för frågan och inspirationen.

   Radera
 3. Hej! Jag länkade till din trevliga presentation av aquan.Hoppas att det är ok! Läsplattan verkar fantastisk! Är du fortfarande nöjd med den?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för länken - det är helt okej att länka. :-) Jag sålde så småningom min Aqua, eftersom jag skaffade mig Kobo Aura H2O. Men jag var väldigt nöjd med Aquan under hela den tid då jag hade den. Det är en prisvärd platta med många funktioner.

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...