tisdag 29 juli 2014

Havskatten

Havskatten är Ann Rosmans senast utkomna bok. Precis som hennes föregående böcker är detta en fantastiskt välskriven berättelse, som varierar tidsperspektiv mellan förr och nu och som utspelar sig i Marstrandsmiljö.


Omslag: Nina Leino.

Detta är femte boken om kriminalkommissarie Karin Adler. Hon kallas in att utreda huruvida en död äldre man, funnen av rökdykare under en övning på det gamla och numera mycket förfallna Turisthotellet, är mördad eller ej. Mannen visar sig vara en person känd för sitt djupa engagemang i såväl bygden som dess anrika byggnader. Han var synnerligen aktiv som insändarskribent och brukade även överklaga kommunala beslut i syfte att bevara det gamla. Inte alla var förtjusta i hans engagemang. Men skulle sådana orsaker vara tillräckligt motiv för mord eller ligger det något annat bakom? Karin Adler har tillsammans med sina "vapendragare" en grannlaga uppgift att lösa. På samma gång har hennes privata särborelation nått en viktig och avgörande punkt. Hur ska hon gå vidare i denna?

Turisthotellet och Societetshuset tillsammans med badanläggningen spelade en stor roll för Marstrand som kurort under 1900-talets början. Dit kom de välbärgade från hela landet för att under sommaren leva hälsosamt och bada tångbad, avnjuta seglingsturer och inte minst visa upp sig och knyta viktiga kontakter. Att kung Oskar II också kom dit var betydelsefullt för sociteten, som flockades kring honom och ville ha hans gunst.


Oskar II anländer till Marstrand 1858. Bild via Båtellet.

Direktörsdottern Karolina Lundberg är en sjuklig ung dam, som anländer till Marstrand för att försöka bli frisk genom havets undergörande kraft. Hon är sin fars ögonsten, men illa sedd av sin styvmor. Den yngre halvsystern och Karolina är dock goda vänner. Fadern ser till Karolinas bästa, medan styvmodern tycker att hon är bortklemad. Vistelsen i Marstrand har även syftet att finna en make åt Karolina, något som hon själv är lite tudelad kring. När familjen knyter kontakt med greve Douglas Lagercreutz tycks lyckan vara gjord, åtminstone sedd ut styvmoderns ögon. Hon går till och med så långt att hon undanhåller sanningen om grevens skamliga hemlighet, vilket skulle kunna bli riktigt ödesdigert för Karolina. Frågan är om denna hemlighet kommer att bli avslöjad i tid?

Ann Rosman imponerar alltid på mig med sitt välgjorda researcharbete och sina välskrivna berättelser, så även denna gång. Hennes förra bok, Mercurium, var riktigt gripande med skildringen av Metta Focks sorgliga öde. Berättelsen om Karolina Lundbergs tillvaro på kurorten är av en annan dignitet, men likväl blir jag väldigt engagerad i hennes liv och det som riskerar att bli hennes öde. Har du ännu inte bekantat dig med Ann Rosmans böcker om Karin Adler, Marstrand och olika historiska händelser, tycker jag absolut att du bör göra det. Läs mer i detta inlägg. Samtliga titlar finns som eböcker.


2 kommentarer:

 1. Jag har inte läst något av Ann så det får jag nog göra:)
  Den 5:e kan både jag och Boktokig blir det bra?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan verkligen rekommendera Anns böcker! Den femte blir mycket bra!

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...