onsdag 30 juli 2014

Fladdermöss på biblioteket

I ett av världens vackraste bibliotek, beläget i The Mafra National Palace i Portugal, använder man en ganska okonventionell metod för att skydda böckerna. Här finns nämligen ovärderliga gamla volymer från åtskilliga sekel och dessa riskerar att angripas av insekter.


The Mafra National Palace. Bild via Wikipedia Commons.

Dyrgriparna behöver förstås skyddas från dessa insekter. Och vad är då bättre och mer naturligt än att låta deras egen fiende sköta jobbet?


Interiör från biblioteket. Bild via Book Mania.

På nätterna kommer fladdermöss fram från sina gömställen bakom rokokohyllorna i de vackra salarna. Hela natten jobbar dessa medarbetare med att fånga och sätta i sig böckernas fiender, insekterna. Så har de gjort sedan biblioteket färdigställdes 1771. En fladdermus kan sätta i sig hela 500 insekter på en natt! Nu ska man inte tro att just dessa biblioteksfladdermöss hör till någon av jordens större arter av fladdermöss. Faktum är att de endast är omkring en tum stora, skriver Smithsonian, som också berättar att denna metod används på ytterligare ett portugisiskt bibliotek, nämligen Biblioteca Joanina. Ett litet aber är förstås att bibliotekarierna måste täcka över möbler och annan inredning varje kväll samt städa bort spillning från golvet i biblioteket varje morgon.


Bild via Noblemania.

När vi nu är inne på temat bibliotek och fladdermöss ... jag är inte så insatt i Batmans värld, men var det inte så att Batgirl var bibliotekarie från början? ;-)


Bild via Brian Lies hemsida.

Dessutom finns den här söta bilderboken, Bats at the Library, som Brian Lies har skrivit och illustrerat. Brian Lies har gjort flera stycken olika böcker om de här rara fladdermössen. De finns som eböcker på Amazon, vilket betyder att de är gjorda i deras särskilda format för eböcker. Några av dem finns i krypterat ePub-format, men dessvärre ännu inte just den här titeln. De finns även hos Barnes & Noble, på deras ebokavdelning Nook Book.

Det är kanske på det hela taget tur att man inte äger några urgamla pappersböcker, som insekter vill äta upp, och att man numera är eboknörd. På så sätt behöver man inte ha biblioteksfladdermöss som inneboende. ;-)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...