lördag 19 juli 2014

Drottningen vänder blad

En kort, men väldigt mysig liten bok, är Drottningen vänder blad. Det är Alan Bennett som är författare och Sofia Boda har översatt den till svenska.


Omslag: Patrik Lindvall

Storbritanniens drottning blir av en slump bokslukare. Det riktigt roliga är att "slumpen" som lockar henne att läsa regelbundet är en bokbuss. Det tycker jag personligen är extra mysigt, eftersom bokbussen spelat en viktig roll i mitt eget bokslukarliv. Men tillbaka till drottningen. Hennes första besök i bokbussen leder till att hon närmast av artighet lånar en bok. Den tilltalar henne inte riktigt, men hon läser ut den - även det av artighet. När hon återlämnar den första, blir det så att hon lånar ytterligare en. Denna bok är betydligt bättre och nu är drottningen fast.

Hennes bokslukande får dock oanade konsekvenser. Själv trivs hon ypperligt, men hennes hov tycker sig se ett visst "förfall" i form av ett något mindre engagemang från drottningens sida vad gäller plikterna. Hovfolket försöker motarbeta hennes intresse på olika sätt. Men drottningen utvecklar ett rikt inre liv och försöker diskutera böcker och författare med såväl ministrar som författarna själva. Som drottning har hon ju fördelen att kunna bjuda in vem hon vill till diverse tillställningar. Dessvärre finner hon sig själv ganska ensam, eftersom ingen egentligen vågar prata böcker med henne. Många gånger handlar det också om att vissa högt uppsatta personer inte ens har läst de klassiska böcker hon vill diskutera. De klarar helt enkelt inte att delta i drottningens bokprat. Inte heller vill hennes omgivning uppmuntra hennes så kloka önskemål om att "visa" sitt folk att hon är en bokslukare.

Drottningen slukar allt fler böcker och utvecklar med hjälp av dessa sina tankar, vilka hon skriver ned i en anteckningsbok. Även denna typ av sysselsättning betraktas med skeptiska ögon av omgivningen. De tror rentav att hon fått Alzheimers. En gammal människa som sätter igång med helt nya, konstiga aktiviteter - det kan ju inte förhålla sig på något annat sätt. Så småningom mognar ett beslut fram inom drottningen. Hon väljer att presentera detta på ett alldeles speciellt kalas vid sin 80-årsdag. Det hon då har att berätta, och som avslutar boken, är något alldeles särskilt. Och det får mig som läsare (och skrivare) att dra riktigt brett på smilbanden!

Läs den här mysiga och lättlästa boken om du gillar böcker om böcker och läsning! Det är väldigt synd att den endast finns som pappersbok önske-ebok. Visserligen finns den också som ljudbok, men tyvärr inte i nedladdningsformat utan endast på cd-skivor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...