torsdag 17 juli 2014

Croissants till frukost

Nja, Croissants till frukost (skriven av Annika Estassy) var ingen bok för mig. Inte för att det är något fel på den. Jag fick snarare en känsla att jag var fel målgrupp eller något sådant. Är man i 30-årsåldern är den kanske jättebra.


Mysigt omslag, skapat av Anna Handell


Cecilia är 37 år och hennes högsta önskan är att få bli mor. Hennes exmake Gabriel, som hon numera är sambo med, har helt andra drömmar. Det har dessutom visat sig att han har svårt att bli far - ett faktum som han hemlighåller för Cecilia av rädsla att annars förlora henne igen. Gabriel skaffar på impuls ett litet hus på den franska sydkusten åt dem. Tanken är att de ska skapa ett Bed & Breakfast-ställe. Miljöombytet hoppas han också ska vara nyttigt för deras relation. Huset måste dessvärre renoveras för att passa deras syften, så det blir ett slitsamt arbete för Gabriel. Hantverkarna som hyrs in kostar också pengar. Cecilia sysselsätter sig med hemsidan för deras kommande verksamhet samt inredningsarbete. Utöver det drömmer hon vidare om ett barn - så mycket att hon är beredd att ta till väldigt drastiska åtgärder för att få som hon vill. Frågan är om risken hon tar är värt det?

Genom hela berättelsen är jag irriterad på Cecilia. Jag tycker hon är så fixerad vid sig själv och sin dröm på samma gång som hon hunsar Gabriel och anklagar honom för att egoistiskt tänka på sig själv. Det känns som att hon kastar sten i glashus där. Jag tycker snarare att Gabriel gör sitt yttersta för Cecilia. Att hon i princip vill tvinga in honom i ett föräldraskap han inte önskar, gör att jag självklart tar hans parti. Ingen av dem tar tag i att prata om de problem de har.

Skildringen av livet i Frankrike och miljöerna är trivsam. Men Annika berättar också realistiskt om de problem som kan uppstå - det är ingen dans på rosor att skapa en tillvaro i ett annat land. Berättelsen slutar med en rejäl cliffhanger. Som läsare förstår jag dock vad som komma skall och att problemen för Cecilia och Gabriel inte är slut. Kommer det en uppföljare väljer jag ändå att avstå den. Boken är välskriven, men jag tillhör fel målgrupp.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...