måndag 21 juli 2014

Bokskorpionen undersöker: Snårigt i cyberdjungeln

På sätt och vis kan man säga att det på vissa områden är lite snårigt i cyberdjungeln. Det är kanske inte så konstigt - djungler brukar vara svårframkomliga ända tills någon huggit en väg med sin machete. I cyberdjungeln finns säkerligen massor med områden av ogenomträngliga snår. Ett av dem berör eböcker.

Det jag tänker på är att det bland eböckerna florerar en del begrepp, som kan vara kluriga att förstå sig på eftersom olika aktörer i viss mån använder orden på olika sätt. Vissa ord har otvetydigt samma betydelse överallt, som till exempel ePub. Men vad är egentligen en epocket och en esingel? Det var Kati, som väckte frågan i en kommentar, och det kanske är fler som undrar, så ett inlägg kan vara på sin plats. Jag är långt ifrån någon expert, men jag surfar runt en del i ebokdjungeln och tänkte berätta om mina erfarenheter.


Bild via MrWallpaper.

Den stora bokhandelsjätten Bokus bedriver försäljning av eböcker på sin avdelning Dito. På Dito finner man såväl eböcker som nedladdningsbara ljudböcker. Utöver detta har de något, som de kallar epocket. Dessa är helt enkelt vanliga eböcker, som kostar mellan en krona och 59 kronor. Bland titlarna finns både äldre och nyare eböcker samt även eböcker som de har någon form av kampanjpris på. Ditos avdelning för epocket är ett sätt att visa kunderna de eböcker, som har ett lågt och förhoppningsvis lockande pris. Mer om Ditos tankar kring detta kan man läsa hos Ehandel.se.

En annan stor bokhandel är Adlibris. På deras avdelning för eböcker och ljudböcker, Mondo, finner man begreppet esingel. Dessa kan vara allt möjligt, från noveller till enstaka reportage ur tidskrifter eller vissa delar ur annars stora omfattande böcker. Gemensamt för dem är att de är relativt korta. Det handlar alltså inte om någon form av "fullängdsromaner" eller dylikt. Däremot finns de inom en mängd olika genrer. Är du specialintresserad av något, kan du kanske finna guldkorn här, och behöver inte skaffa en hel bok eller en hel tidskrift om du bara är intresserad av ett särskilt avsnitt. Det kluriga med Mondo är att det inte alltid framgår tydligt vad esingeln är för något. Man måste i princip klicka på respektive titel och läsa mer för att se vad det är för typ av produkt.

Bokon, som är en stor försäljare av eböcker och ljudböcker, har valt att inte blanda in något annat ord.  De delar kort och gott in sina produkter i avdelningarna eböcker och ljudböcker med underavdelningar i form av genrer. Det är enkelt och bra och skapar inte förvirring. Vill man köpa en novell hos Bokon, kan man helt enkelt skriva noveller i deras sökruta och få fram ett sökresultat att välja bland. I genren skönlitteratur, finner man även noveller som en underavdelning. I stället för en särskild avdelning för billiga eböcker, har Bokon ofta kampanjer och erbjudanden, så riktiga fynd kan man göra även hos dem. Prenumerera på deras nyhetsbrev, så håller du enkelt koll på vad de erbjuder.

Liberead liknar Bokon såtillvida att de krånglar inte till det med särskilda ord, utan om man söker på noveller får man upp såväl enstaka noveller som novellsamlingar. De övriga små återförsäljarna av eböcker tycks, såvitt jag har sett, inte heller hålla sig med särskilda begrepp och egna ord i stil med epocket och esingel.

På biblioteken kan man eventuellt träffa på ordet esingel, beroende på vad de har valt för distributör för sina eböcker. Då kan man räkna med att det handlar om endera en novell, ett reportage ut en tidskrift eller ett avsnitt ur en mer omfattande bok. Med andra ord så som jag beskrivit begreppet här ovanför i samband med Adlibris.


Bild via Rooteto.

Nu hoppas jag att jag lyckats "hugga" en liten stig åt er i cyberdjungeln genom detta inlägg. Jag vill återigen poängtera att jag inte är fullärd på området, utan berättar utifrån min egen erfarenhet som ebokslukare och ebokköpare. Finner ni fler konstiga ord eller begrepp där ute i djungeln - hör av er, så ska jag se om jag kan reda ut det. :-)


4 kommentarer:

  1. Tack för bra och utförlig förklaring. :) Hoppas du får en trevlig vecka.

    SvaraRadera
  2. Så bra att du reder ut begreppen! Jag har nog tänkt att det var sådär det fungerade och att orden hade den betydelsen, men det är ju alltid bra att få det bekräftat.

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...