tisdag 10 juni 2014

Två böcker av John Boyne

Jag har blivit tipsad om två bra böcker skrivna av John Boyne. De räknas som böcker för yngre läsare, men de sägs vara intressanta och läsvärda för vem som helst.


Collage: Bokskorpionen

Böckerna heter Pojken i randig pyjamas och Stanna kvar och ge dig av. Den sistnämnda har inte hunnit komma ut som ebok än, men på Libereads hemsida kan man anmäla sitt intresse och få ett mail då den kommit. Det är Anna Strandberg som har översatt båda böckerna. Så här presenterar förlaget dem:

Pojken i randig pyjamas:

"När nioårige Bruno kommer hem en dag upptäcker han att alla hans saker håller på att packas i lådor. Hans pappa, kommendanten, har blivit befordrad och hela familjen måste flytta till ett annat hus långt borta, där det inte finns någon att leka med och inget att göra. Det är dystert och tråkigt på det nya stället och Bruno och hans storasyster vantrivs. Utanför huset finns ett taggtrådsstängsel, som sträcker sig så långt ögat kan nå och på andra sidan stängslet bor märkliga människor i randiga kläder. Det verkar inte vara särskilt trevligt på andra sidan, men Bruno, som drömmer om att bli upptäckare, bestämmer sig för att ta reda på mer om de underliga människorna bakom stängslet. Det är så han lär känna den jämnåriga pojken Schmuel, och äntligen får en vän att leka med. En vänskap som får katastrofala följder. Gripande om förintelsen i Auschwitz, sedd genom en nioårig pojkes ögon."

Stanna kvar och ge dig av:

"Alfie är bara fem år när första världskriget bryter ut och hans pappa tar värvning i armén. Fyra år senare har pappan fortfarande inte kommit hem och breven slutade komma för länge sedan. Alfies mamma säger att pappan är på ett hemligt uppdrag, men Alfie tvivlar på den historien. Samtidigt fortsätter livet i London. Alfies mamma tvingas jobba dubbelt för att ha råd med mat och Alfie börjar arbeta som skoputsare för att hjälpa till. En dag när han putsar skor på en tågstation får han syn på sin pappas namn på ett papper som tillhör en arméläkare. Förvirrad och upprymd inser Alfie att hans pappa befinner sig på ett sjukhus i närheten, där chockskadade soldater behandlas. Alfie beslutar sig för att rädda sin pappa från det hemska stället och göra allt han kan för att familjen ska bli hel igen."

Jag tror att detta är väldigt gripande och läsvärda böcker. Den sistnämnda känns extra viktig att läsa just i år, då det är etthundra år sedan första världskriget bröt ut.
Fler läsvärda "böcker på vent" finner du hos Beathe och hennes blogg Beathes Bokhylle. Just denna tisdag firar hon att det är det hundrade inlägget inom temat. Läs hela den långa imponerande listan med böcker hon tipsat om! Om du vill, kan du vara med i en liten utlottning av ett bokpaket också. Grattis till jubileet, Beathe! :-)


6 kommentarer:

 1. Dette var to ukjente bøker for meg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hoppas att det kan vara något för dig. :-)

   Radera
 2. Tusen takk for det :-)Helt ukjente bøker for meg også, men ble jeg veldig nysgjerrig på disse og må sjekke ut om de finnes på norsk også, eventuelt prøve å få lest dem på svensk. Tusen takk for boktips!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att kunna visa helt okända titlar! Hoppas du finner dem på norska. Om inte, så hoppas jag att du finner dem läsvärda på svenska eller kanske på engelska. :-)

   Radera
 3. "Gutten i den stripete pysjamasen" skal være en god bok, men jeg har ikke lest den. Derimot har jeg lest "Mytteriet på Bounty", skjønt jeg tror nok det er en av de andre, og ikke John Boyne :)

  SvaraRadera
 4. Har ikke lest noe av denne forfatteren, men har sett filmen til Pojken i randig pyjamas, som jeg likte veldig godt. Likte at man så krigen ut i fra barnets synsvinkel, gjorde filmen spesiell. Kanskje jeg må lese boken en gang:) Ha en nydelig dag!:)

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...