söndag 22 juni 2014

Kummelbarn

Jag har fortsatt att läsa noveller i pauserna på jobbet i helgen. Det är verkligen perfekt att plocka fram en novell vid sådana tillfällen. Den senaste jag läst heter Kummelbarn och är skriven av Lova Lovén. Berättelsen hör hemma inom genren skräck - inte en genre jag brukar läsa. Kanske beror det på att en hel roman med skräck lätt blir för hemsk för mig. Men i en liten portion, som i novellens form, känns det "lagom".


Omslag: Samuel Petersson


Berättelsen börjar en helt vanlig dag på en helt vanlig förskola i en liten by på landet. Elsa är egentligen inte särskilt intresserad av barn, men hon behövde ett jobb och tackade därför ja till tjänsten på förskolan. Just denna dag har dock ett märkligt slukhål bildats på förskolans gård. Senare samma dag lägger Elsa, trots sitt bristande engagemang, märke till att ett par av barnen lagt sig till med låtsaskompisar. Vartefter dagarna går visar sig dessa fantasivänner vara allt annat än snälla och dessutom har i stort sett alla barnen på avdelningen nu sådana "kompisar". Elsa försöker helt rationellt tänka att det bara rör sig om fantasier. Ända till den dag då Samir blir biten.

"Eftermiddagskaffet kallnar framför henne på bordet. Hon ska berätta för Karin. Det är ett rejält bett som kommer att lämna ett blåmärke. Det är inte en chans att några av de andra barnen bet Samir i armen; märket är alldeles för stort. Till och med för stort för att vara orsakat av Elsa eller Karin. Föräldrarna kommer att ha frågor och hon har inga svar. Sanningen är utom räckhåll även för henne själv och det går inte att resonera sig fram till svaret."

Frågan är vem som bitit Samir. Eller kanske vad som bitit honom. Själv hävdar han att det är hans låtsaskompis - en varelse han beskriver som en ful "tant" som går omkring på alla fyra. Men skulle en låtsaskompis verkligen ge riktiga bitmärken? Dessutom är det märkligt att den stora, tunga och väl förankrade skiva, som Vägverket placerat över slukhålet, flera gånger blivit borttagen så att hålet gång på gång blottlagts. En unken lukt sprider sig från det djupa hålet.

Lova Lovén har skrivit en riktigt läskig skräckhistoria. Långsamt och skickligt vrider hon till berättelsen, så att det soliga och normala blir skräckfyllt och ruggigt. Kalla kårar är lätt att känna utmed ryggraden och det var tur att jag läste denna novell mitt på ljusan dag. Lova är en mycket duktig berättare. Jag tycker absolut att du ska läsa hennes novell och ta reda på vad som egentligen pågår på förskolan där Samir och hans kompisar går och där Elsa jobbar. För visst vill du också veta vem som bet Samir?!

*

Vill du ha fler lästips? Besök Maris blogg Flukten fra virkeligheten och läs hennes inlägg En smakebit på søndag. Boken hon skriver om verkar också rätt läskig. Längst ner i inlägget finner du många länkar till intressanta, roliga och spännande böcker, som andra bokbloggare valt smakebitar ur.


7 kommentarer:

 1. Elsker skrekk! Denne virket da veldig lovende på skrekkbarometeret:) Takk for smakebiten og ha en fin mandag!:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då måste du absolut prova den här novellen, tycker jag! :-)

   Radera
 2. Skräck är min genre :) Den här låter mer än lovande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag föreställer mig att den kommer att vara perfekt för dig! :-)

   Radera
 3. Det blir bokcirkelchatt i dag kl 19:)
  Ses

  SvaraRadera
 4. Saknade dig idag hoppas du är med nästa gång med boken Min mormor hälsar och säger förlåt med Fredrik Backman.
  Ha det gott

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...