fredag 6 juni 2014

Jakten på svenskheten

Så här på självaste nationaldagen här i Sverige, skulle jag vilja rekommendera eboken Jakten på svenskheten, som Qaisar Mahmood har skrivit.


Omslag: Jens Magnusson

Qaisar lastade sin motorcykel och begav sig ut i Sverige för att ta reda på vad som förenar oss svenskar och för att försöka få svar på frågan vad en svensk är. Han körde över 900 mil och besökte såväl stora som små samhällen över hela vårt avlånga land.

"Trösklarna till det svenska folkhemmet är höga och svåra att komma över för många som flyttar hit. Som nyanländ invandrad blir man insläppt i farstun, men väldigt sällan till vardagsrummet. En förklaring till frustrationen som många upplever är att trösklarna är osynliga. Man säger: det finns inget som heter svenskhet, vi har inga särskilda traditioner och så vidare. Trots detta finns det tydliga regler som man inte bryter.
Nästa orsak till frustrationen är att om man bryter mot normerna är det sällan någon som talar om det för en. Man känner bara ett avståndstagande. Det värsta som finns är när man känner att man har brutit mot någon regel utan att någon säger något. Än värre blir det när folk säger att dessa regler inte existerar. Den här kafkaliknande situationen kan få vem som helst att bli förvirrad." 

Sina erfarenheter från den spännande resan och de svar han fann (eller inte fann) berättar Qaisar om i denna mycket läsvärda och intressanta bok. Qaisar är själv född i Pakistan och sedan uppvuxen i Tensta utanför Stockholm. Han har tjänstgjort på ett flertal olika myndigheter och just nu är han kulturarvschef på Riksantikvarieämbetet. Jag vill verkligen varmt rekommendera hans bok, Jakten på svenskheten.


1 kommentar:

  1. Intressant:) Nu är jag hemma har varit på Gotska sandön så härligt:) Vilken tid är bokchatten i dag?

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...