torsdag 19 juni 2014

Hopsnackat

Under vårvintern varslade företaget, som jag jobbar på, en mycket stor andel av de fast anställda om uppsägning. Detta ledde förstås till en hel rad med förhandlingar mellan fackförbund och arbetsgivare. Förhandlingarna gällde såväl de kommande uppsägningarna som arbetsgivarens plan att försämra förhållandena för sina anställda. Det ledde dock ingen vart utan det hela mynnade ut i en strejk. Denna konflikt har pågått under de senaste veckorna. Igår kom parterna överens om en lösning på konflikten och därmed är strejken över. Jag tänkte dock inte gå in närmare på detta, utan i stället rekommendera en utmärkt antologi i ämnet arbetsplatskamp och fackligt arbete för den som är intresserad.

Under våren har jag gått och funderat så smått på om det finns någon bra litteratur om strejker och andra arbetsmarknadskonflikter. Jag tänkte att i den gamla, svenska arbetarlitteraturen finns säkert denna typ av arbetarprotest med. Men frågan är hur det är med modern litteratur. Precis när jag funderade som bäst på detta, fick jag tips från Frances Tuuloskorpi via Twitter om en antologi i ämnet. Denna visade sig finnas som ebok och till på köpet fri att ladda ner. Det kunde ju inte vara bättre, tyckte jag, och laddade ner boken.


Omslag: okänd

Antologin heter Hopsnackat och den är sammanställd av Frances Tuuloskorpi. Här får läsaren inblick i en mängd olika arbetsplatser och de problem som personalen upplevt där. Det är verkligen långt ifrån en massa "gnäll". I stället får man ta del av konkreta lösningar, som arbetarna tagit till för att förbättra sin situation. Jag tyckte det var mycket intressant att läsa dessa berättelser, särskilt som min egen arbetsplats varit i strejk fram tills igår. Om du går och funderar på situationen på din arbetsplats, tycker jag absolut att du ska läsa denna utmärkta antologi. Den är full av konkreta idéer och lösningar och kan vara en god inspirationskälla. Det är en go' och trösterik känsla att läsa hur andra har haft det och hur de funnit lösningar för sina problem. Hopsnackat finns även som ljudbok och pappersbok för den som föredrar de formaten.

Det finns en fortsättning på Hopsnackat och den heter Hopskrivet. Även en tredje del är under planering och går under arbetsnamnet Slutsnackat. Till den är bidrag välkomna. Jag hoppas att dessa två också kommer ut som eböcker, för jag skulle väldigt gärna läsa även dem.


1 kommentar:

  1. Å, tack för länkarna! Jag ska absolut besöka dem och läsa! :-)

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...