söndag 15 juni 2014

E-noveller

Det är riktigt spännande att läsa e-noveller, det vill säga noveller i ePubformat. Genom att läsa dessa kan man bekanta sig med genrer som är nya för en eller med författare som man kanske aldrig hört talas om tidigare. Jag läste Lupina Ojalas e-novell En hemlighet i öknen dold för ett tag sedan. Det var en rolig upplevelse, dels för att jag märkte vilken duktig författare Lupina är och dels för att jag fick chansen att lära känna genren steampunk.

Nyligen fick jag upp ögonen för ytterligare ett par noveller, som Lupina skrivit. Dessa rör sig inom genren fantastik - en genre som jag vanligtvis inte brukar läsa så ofta.


Omslag: www.cinna.se

Novellen Aska utspelar sig i en framtid, då planeten jorden inte längre är densamma. Det är svårt för människorna att livnära sig efter katastrofen som ödelagt markerna. Bren kämpar ensam för sin överlevnad och har lyckats ganska väl utifrån de förutsättningar hon har.

"Bren såg ut över sitt territorium. Det var länge sedan hon tagit det i besittning och den som försökte ta det ifrån henne var illa ute."

Dessvärre dyker hennes tidigare sambo plötsligt upp, efter att ha övergett henne. Det visar sig att han fortfarande är precis samma man med svinaktigt beteende som förr. Bren är inte längre beredd att foga sig i en sådan situation och planerar för hämnd. Hur hon gör för att få tillbaka sitt självständiga liv tycker jag att du ska ta reda på genom att läsa Lupinas välskrivna novell.


Fotograf: Emilia West
Omslagsdesign: Jesper Holm

Där döda hus talar skulle kanske kunna utspela sig i såväl nutid som framtid. Det är ganska svårt att berätta vad den handlar om, eftersom det kan förstöra upplevelsen för den som vill läsa novellen. Men ett kan jag säga, och det är att en grupp barn och ungdomar lever ensamma ute i skogen. Varför gör de det? Varför finns inga vuxna i deras närhet? I "smakebiten" här nedanför är det ledaren för barnen, Frek, som funderar:

"Minnesfragment steg upp till ytan och de var som ett pussel, en gåta som gäckade honom. De hade inte alltid haft det så här, så mycket visste de. Lasse hade varit deras ledare. Han hade lärt dem tända eld och gillra fällor, visat dem ätliga växter, tagit hand om dem. Frek mindes att det varit spännande på den tiden. Tryggt. De hade ätit sig mätta varje dag. Innan livet i skogen hade de bott i de förbjudna husen där det funnits ljus och värme. Om han bara kunde minnas varför de lämnat det, varför Lasse hade tagit dem därifrån."

Detta är en riktigt ruggig novell! Väldigt väl värd att läsa och tankeväckande är den också. Denna berättelse hade jag mycket svårt att lägga ifrån mig och då är det ju tur att noveller är relativt korta så att man snabbt får veta hur det går.

*

Vill du läsa fler smakebitar och få tips om fler spännande, intressanta och roliga böcker? Besök Maris bokblogg Flukten fra virkeligheten och läs inlägget En smakebit på søndag. Längst ner finner du sedan fler länkar till andra bokbloggar. Hoppas du har haft en fin söndag med mycket läsning! :-)

13 kommentarer:

 1. Dette var en helt ukjent forfatter,bok og ikke minst sjanger for meg. Steampunk må jeg lese meg litt opp på tror jeg. Tusen takk for smakbit og boktips!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Prova Lupinas novell En hemlighet i öknen dold, tycker jag. Då får du lära känna steampunk på ett trevligt sätt och inte minst Lupina som författare. Hoppas du kommer att gilla den! :-)

   Radera
 2. Fine smakebiter! Lupina Jolana skal jeg absolutt sjekke ut :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det tycker jag absolut att du ska göra - hon skriver väldigt bra! :-)

   Radera
 3. Låter spännande båda två. Noveller är helt perfekta att ta till när man bara vill ha något kort.

  SvaraRadera
 4. Vet inte ens vad steampunk är :(.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En liten fingervisning kan du få genom Wikipedia eller varför inte prova att läsa Lupinas fina novell En hemlighet i öknen dold. Jag visste inte heller så mycket om steampunk innan, men det var skoj att "prova" genren genom Lupinas novell. :-)

   Radera
 5. Låter spännande, samtidigt som jag egentligen inte gillar noveller. Vad kluven jag blev...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Å, men varför inte ge novellen en chans. Prova Lupinas! ;-)

   Radera
 6. Det hender jeg laster ned noveller eller utdrag fra bøker på Kindelen min. De er som regel gratis og er en fin måte å finne ut om jeg har lyst til å lese mer :-) Ønsker deg en fin uke!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag har förstått att Amazon erbjuder smakprov ur alla sina böcker. Det är ju jättebra. :-)

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...