måndag 30 juni 2014

Bokskorpionen undersöker: Ny modell för bibliotekslån av eböcker

Under det senaste åren har biblioteken sett sina budgetar för eböcker skena iväg som en följd av att allt fler låntagare väljer just detta format. En del bibliotek har tacklat denna situation genom att helt enkelt inte längre erbjuda eböcker till låntagarna. Andra bibliotek har kämpat på och utformat utlåningsregler, som kunnat variera över tid. Reglerna varierade beroende på hur hårda påfrestningarna varit på deras budget under olika månader. Aktörerna på marknaden, såsom förlagen och ebokdistributörer, har i samarbete med biblioteken försökt finna en modell som kan tillfredsställa alla parter. Läs mer om hur det tidigare fungerat med utlån av eböcker här och här.


Bild: James Fryer, via The Economist.

Numera ser situationen ganska olika ut på landets bibliotek. Det finns fortfarande de som inte lånar ut eböcker alls. Men en del andra har anslutit sig till de nya modeller för samarbete mellan förlag och bibliotek, som arbetats fram. Det ser ut att bli olika lösningar i olika kommuner, eftersom fler distributörer gett sig in i leken.

Herrljunga och Eksjö är två kommuner som alldeles nyligen påbörjat sitt samarbete med ebokdistributören Elib. Detta företag har mångårig erfarenhet av ebokdistribution, vilket bådar gott för samarbetet. I detta blogginlägg tänker jag göra en jämförelse mellan hur det har sett ut och hur det numera ser ut då man lånar eböcker enligt den nya modellen. Jag har gjort några skärmdumpar från Herrljunga bibliotek som exempelbilder.

Här ovanför kan man se hur det såg ut på Herrljunga biblioteks ebokavdelning förut. På sätt och vis kan man tycka att det var en relativt lättnavigerad sida. Bilderna på eböckerna i listorna är dock ganska små och inte blev de större då man klickade sig in till en viss titel. Listorna visar också "generella" listor, det vill säga listan över exempelvis mest utlånade eböcker grundade sig på statistik från hela landet. En annan aspekt var att förr var man tvungen att, efter själva låneproceduren, ladda ner den utvalda eboken till sin dator och därefter öppna och läsa via programmet Adobe Digital Edition (vilket i sin tur krävde att man skaffat sig ett så kallat Adobe ID). Ville man läsa eboken i en läsplatta, krävdes det att man hade auktoriserat plattan med sitt Adobe ID. Man behövde med andra ord genomföra en del procedurer innan man var redo att läsa en lånad ebok.

Numera ser ebokavdelningen ut så här i Herrljunga. Här ovanför ser man den övre delen med inloggningsknapp och sökruta. Vidare finns det en ruta där "Biblioteket tipsar". Just nu föreslår Herrljunga spännande deckare i lokal miljö - verkligen intressant!

Här kommer fortsättningen på sidan, och den visar en topplista för eböcker. Denna lista grundar sig på statistik för utlåningen i just Herrljunga kommun. Man kan också klicka på fliken "topplista ljudböcker" och finna motsvarande lokala lista för böcker i detta format. Under fliken Nyheter hittar man de senaste eböckerna, som Herrljunga valt att ta in. Ja, du läste rätt. Biblioteken, som använder denna modell, kan numera själva välja vilka titlar de vill ta in som eböcker. Precis som när de köper in vanliga pappersböcker till sina hyllor med andra ord.

En annan nyhet med den här modellen, som Herrljunga och Eksjö valt, är att när du valt ut en bok och lånat den, så kan du börja läsa den direkt i datorn. Det behövs således inte något Adobe ID eller programmet Adobe Digital Editions för att läsa. På samma sätt fungerar det om du använder en surfplatta då du lånar. Vissa läsplattor har browser som tillåter att man lånar direkt i plattan med den "gamla biblioteksmodellen", men om det fungerar att också läsa direkt i plattan med den nya modellen vill jag än så länge låta vara osagt. Jag har inte haft möjlighet att prova det nämligen. Ytterligare en fördel är också att sidan anpassar sig efter om du surfar på dator, surfplatta, läsplatta eller snillefon. 

För övrigt kan det vara värt att nämna, att med den nya modellen kan biblioteken antingen köpa in eböckerna styckvis eller genom licenser för X antal utlån. Det är förlagen som avgör om de vill sälja titlarna styckvis, på licens eller både och. Förr kostade det biblioteken 20 kronor för varje ebok som lånades ut, oavsett om det var en tjock roman eller en liten, tunn novell. Förlagen varierar numera sin prissättning. En nyutkommen ebok kan vara dyrare och en novell kan vara riktigt billig för biblioteken att köpa in. Karenstiden kan i vissa fall finnas kvar - detta bestämmer förlagen själva - men det kan också vara så att den nyutkomna titeln inte har karenstid utan helt enkelt ett dyrare inköpspris för biblioteket. På detta sätt kan biblioteken styra och bibehålla kontrollen över sina ebokbudgetar och förlagen har faktiskt möjlighet att tjäna mer pengar än de gjorde förr, trots att de sänker priserna.

Det har blivit en win-win-situation för alla inblandade parter, vilket gynnar oss läsare, eftersom vi naturligtvis vill ha en tillgång till så många eboktitlar som möjligt på våra bibliotek. Vi kan förstås, med den nya modellen, mycket väl råka ut för att "eboken inte finns inne" på samma sätt som pappersböcker kan vara redan utlånade. Och precis som i fallet med pappersböckerna får man helt enkelt sätta upp sig i kö även för eboken. När sedan biblioteket skaffat sig ytterligare licenser för den aktuella titeln får man ett meddelande om att den nu finns tillgänglig igen. 

På det hela taget har Herrljunga och Eksjö fått väldigt fina och tydliga samt inte minst lättnavigerade sidor för sina eböcker. Att kunna börja läsa omgående utan att "trassla" med Adobe Digital Edition underlättar verkligen och känns mycket användarvänligt. Nu återstår det att se vilka fler bibliotek, som väljer att ansluta sig till just denna modell. Jag hoppas givetvis att det kommer att bli många och gärna förstås biblioteket på min hemort. ;-)

söndag 29 juni 2014

Magikerna

Just nu avnjuter jag Magikerna. Den är skriven av Lev Grossman och översatt till svenska av Helena Sjöstrand Svenn och Gösta Svenn. Det är en fantastisk bok för den som är fascinerad av Harry Potter och/eller böckerna om Narnia. Man bör dock påpeka att detta är en vuxenvariant av dessa båda bokserier.


Omslag och bildcollage: Niklas Lindblad
Fotografi: Shutterstock

Eftersom jag inte läst klart än, tänker jag inte berätta om bokens innehåll just nu. Jag återkommer till det senare. Men en "smakebit" vill jag bjuda på. Det är en beskrivning av biblioteket på Brakebills, den skola där huvudpersonen Quentin får sin utbildning i magi. Jag tyckte det lät som ett skojigt bibliotek och fick väldigt roliga inre bilder då jag läste detta avsnitt.

"På 1800-talet hade Brakebills tillsatt en bibliotekarie med mycket romantisk fantasi som hade skapat ett mobilt bibliotek där böckerna flaxade från hylla till hylla som fåglar, och spontant och självrådigt stuvade om sig själva till svar på olika sökningar. De första månaderna lär effekten ha varit ganska dramatisk. En tavla av scenen fanns kvar som muralmålning bakom utlåningsdisken, den föreställde enorma kartböcker som svävade runt i lokalen likt kondorer.
    Men systemet visade sig vara totalt opraktiskt. Enbart slitaget på bokryggarna blev för kostsamt och böckerna var dessutom hemskt olydiga. Bibliotekarien hade trott att han lätt kunde kalla på en viss bok så att den flög upp och landade i handen så fort han ropade ut dess klassifikationskod, men i realiteten var böckerna bara alltför egensinniga, och vissa var rentav riktigt rovlystna. Bibliotekarien avskedades snabbt, och hans efterträdare tog itu med att tämja böckerna igen, men det fanns ändå eftersläntrare kvar, särskilt i schweizisk historia och arkitektur 300–1399, som envist flaxade omkring under taket. Då och då kunde en hel underavdelning, som man länge trott slumrade tryggt, plötsligt flyga upp med ett obeskrivligt prassel."

*

Vill du ha fler boktips inför semestern? Besök Maris bokblogg Flukten fra virkeligheten och läs hennes inlägg En smakebit på søndag. Idag skriver hon om Katarina Mazetti. Längst ner i inlägget finner du sedan länkar till andra bokbloggar, som var och en ger tips om spännande, roliga och intressanta böcker. Ha en skön söndag med mycket läsning! :-)


4/7: Vad tyckte jag då om Magikerna? Läs recensionen här.

fredag 27 juni 2014

No och jag

En riktigt viktig och tänkvärd bok att läsa är No och jag. Det är Delphine De Vigan som skrivit den och Helén Enqvist som översatt till svenska.


Fotograf: Helén Enqvist
Omslag: Niclas Holmqvist

Trettonåriga Lou är en överintelligent tjej, som hoppat över ett par år i skolan. Därför är hon minst, yngst och ändå bäst i klassen. Ingen lätt situation för henne, eftersom hon dessutom är mycket blyg. Hon är hemligt kär i Lucas. Han är den som bär rollen som klassens rebelliske strulpelle. De två är med andra ord varandras raka motsatser.

Hemma lever Lou med en djupt deprimerad mor och en far, som försöker göra allt för att livet ska verka så normalt som möjligt. Lucas, å andra sidan, bor alldeles ensam i sin familjs lägenhet, eftersom hans båda föräldrar lämnat varandra och stuckit åt varsitt håll. De lämnar honom pengar regelbundet och ser till att en städerska håller koll på honom varje vecka.

Då det blir dags att hålla föredrag i skolan, något som Lou fasar för, väljer hon spontant att berätta om uteliggare och deras situation. För att förbereda sig inför detta, söker hon kontakt med en hemlös, artonårig tjej på järnvägsstationen. Lou har sedan tidigare sett denna unga kvinna och blivit fascinerad av henne. No och Lou blir mer än bara bekanta genom intervjun. De blir vänner och för Lous del blir vänskapen nästan en sorts besatthet, eftersom hon är ganska ensam av sig för övrigt.

Lou bestämmer sig för att hon vill försöka rädda No från livet på gatan. Hon övertalar sina föräldrar att hjälpa henne. Frågan är om hon kommer att lyckas? Skulle No kunna bli som en storasyster och bästa kompis för henne?

Den här boken lämnar mig definitivt inte oberörd, tvärtom. Det är tre väldigt gripande människoöden man får lära känna i berättelsen. Boken väcker allehanda tankar, både angående hemlösa och deras liv och om situationen för elever som till exempel Lucas. Man kan undra om hans hemförhållande är känt för klassens lärare. Självklart blev jag även djupt berörd av hur No haft (och har) det i sitt liv och Lou och hennes familjs öde. Jag kan varmt rekommendera denna bok.


Bild funnen på Twitter, via kontot @bestvibess.

Orden på skylten här ovanför passar väldigt bra till boken No och jag. Då tänker jag inte bara på alla de tre ungdomarna, utan också på Lous föräldrar. Lucas och hans relation till klassens lärare har alldeles särskilt fastnat i mina tankar. Jag undrar verkligen om läraren visste något om Lucas liv.


torsdag 26 juni 2014

Abonnera på eböcker

I höstas skrev jag om företaget Epifio, som erbjöd abonnemang på eböcker. Numera finns inte det företaget kvar. Jag har också skrivit om Storytel Premium - en abonnemangsform hos företaget Storytel, som skulle ge abonnenten möjlighet att ta del av både ljudböcker och eböcker. Vid en närmare granskning idag, tycks dock denna tjänst ännu inte vara igång.

Vill man prenumerera på eböcker får man i stället vända sig till e2go eller Readly. Det sistnämnda företaget har under sommaren ett samarbete med Fritidsresor, vilket innebär ett förmånligt proverbjudande för resenärer som reser med detta företag. Den som vill prova e2go bör besöka bokbloggen enligt O och läsa vidare om ett prima sommarerbjudande. Readly erbjuder tidskrifter och eböcker och e2go har ljudböcker och eböcker i sitt sortiment.


Bild via ForexProfitsMultiplier.

Gemensamt för abonnemangen hos båda företagen är att man måste använda sig av deras respektive appar för att kunna läsa eller lyssna. Det betyder med andra ord att man är hänvisad till att läsa i sin snillefon eller sin surfplatta. Föredrar man att läsa i en läsplatta av e-ink-typ är dessa abonnemang således inget att satsa på.

Att abonnera på eböcker och/eller ljudböcker verkar både billigt, bra och enkelt. Själv avstår jag dock, eftersom jag fick lite kalla fötter då jag provade Storytel ett tag. Dessutom är jag den sortens eboknörd, som föredrar läsplatta före surfplatta eller snillefon. Ytterligare en aspekt är att man inte äger de eböcker man läser i ett abonnemang. Det kan vara en nackdel om man skulle förlora åtkomsten till dem och därmed också eventuella anteckningar eller markeringar man gjort.


onsdag 25 juni 2014

Elektronisk ed

I slutet av maj skulle den blivande amerikanska ambassadören Suzi LeVine avlägga ed för att inleda sin tjänstgöring i Schweiz och Lichtenstein. Hon gjorde detta på en läsplatta, i vilken grundlagen finns som ebok, och blev på så sätt den första ambassadören som svor sin ed "elektroniskt". Anledningen till att Suzi LeVine valde en läsplatta är att hon ville hedra nya amerikanska idéer och landets företagsamhet.


Fotografi: State Department

Det var hennes båda barn som höll upp plattan åt henne. Hennes make står i bakgrunden och ser stolt ut. Läs mer om händelsen i International Business TimesThe Wire och The Independent.


Fotografi: State Department

Givetvis har det spekulerats om vilken tillverkare, som gjort plattan. Mycket troligt är att det var en Kindle Touch från Amazon. Denna har den nyblivna ambassadören sedermera donerat till Museum of Communication i Bern i Schweiz.

Även om Suzy LeVine var först som ambassadör att avlägga ed på detta vis, är hon inte den första offentliga person att välja en läsplatta eller en surfplatta. Exempelvis avlade några brandmän i New Jersey sina eder med hjälp av en iPad, vilket man kan se på filmen här nedan.
Det tycks med andra ord som att bruket av eböcker samt läsplattor och surfplattor inte bara är något för den vanlige bokslukaren. Detta format vinner mark även på andra håll i samhället. ;-)

tisdag 24 juni 2014

Ängeln på Malmskillnadsgatan

Ikväll skulle jag ha varit med i bokcirkelchatten om Elise Lindqvists bok Ängeln på Malmskillnadsgatan. Notera "skulle ha varit", ja. För det blev inte så. Och vad berodde det på? Blev jag plötsligt upptagen med något akut? Nejdå, inte alls. Jag bara råkade ut för ett fenomen, som säkerligen drabbar de flesta bokslukare förr eller senare. Jag läste en bok och "fastnade" i den. Jag förlorade mig i tid och rum så till den grad att jag totalt glömde vad klockan var. Mycket tråkigt för mig att jag missade chatten. Det grämer mig, för boken var väldigt intressant, och jag kan tänka mig att mina bokcirkelvänner hade mycket att säga om den. Nu får jag hoppas att Millas Hälsoblogg och Boktokig kommer att skriva något om chatten på sina bloggar. Och så får jag hoppas att de förlåter mig för denna fadäs att missa chatten.


Fotografi: Josefin Casteryd
Omslag: Niklas Lindblad,
Mystical Garden Design

I den här boken skriver Elise (tillsammans med Antima Linjer) om sitt eget liv, från det att hon är en liten flicka någonstans i ett litet samhälle ute på landet till det liv hon lever idag. Hon berättar öppenhjärtigt om vad hon råkat ut för och de smärtor hon burit på under en stor del av sitt liv. Det är lätt att, genom Elise, förstå vad övergrepp och avsaknad av kärleksfulla föräldrar i tidig ålder kan leda till. Då blir det inte lätt att veta hur man ska ta hand om sig på bästa sätt, till exempel vad gäller att sätta gränser inför andra människor. De smärtsamma upplevelserna lagrade Elise inombords och de ledde till missbruk senare i hennes liv.

Vändpunkten kom då Elises syster ordnade plats på ett behandlingshem. Där inledde Elise sin tillvaro genom att bära sig aggressivt och enstörigt åt. Men av en händelse fick hon uppleva frälsning och senare vad den kristna gemenskapen innebär. Hennes liv blev ett helt annat. När hon återkom till sin bostad i Stockholm, började hon engagera sig i kyrkans arbete. Hon fick chansen att bygga upp en särskild grupp, som skulle ägna sig åt flickorna och kvinnorna på Malmskillnadsgatan. Detta arbete får man som läsare också insikt i. Det är inget lätt uppdrag, att varje fredag tillbringa kvällen och natten som stöd åt de prostituerade. Men man förstår verkligen hur viktigt det är och vilken betydelsefull insats Elise och hennes grupp gör. Det är riktigt ruggigt att läsa vad som kan hända på Malmskillnadsgatan.

Elise funderar själv en liten smula på varför hennes liv blev som det blev, framförallt varför hennes mor aldrig kunde ta hand om henne ordentligt. Det ligger nära till hands att tänka på det sociala arvet. Elise vet inget med säkerhet, men gissar att modern förmodligen inte haft det lätt under sin uppväxt, eftersom morfadern inte var någon snäll man.

Jag tycker att detta är en mycket läsvärd bok. Den ger insikt i en annan människas liv och skapar förståelse för de som inte alltid har det så lätt. Att läsa om Elise ger verkligen perspektiv på ens eget liv, kan man säga.

söndag 22 juni 2014

Kummelbarn

Jag har fortsatt att läsa noveller i pauserna på jobbet i helgen. Det är verkligen perfekt att plocka fram en novell vid sådana tillfällen. Den senaste jag läst heter Kummelbarn och är skriven av Lova Lovén. Berättelsen hör hemma inom genren skräck - inte en genre jag brukar läsa. Kanske beror det på att en hel roman med skräck lätt blir för hemsk för mig. Men i en liten portion, som i novellens form, känns det "lagom".


Omslag: Samuel Petersson


Berättelsen börjar en helt vanlig dag på en helt vanlig förskola i en liten by på landet. Elsa är egentligen inte särskilt intresserad av barn, men hon behövde ett jobb och tackade därför ja till tjänsten på förskolan. Just denna dag har dock ett märkligt slukhål bildats på förskolans gård. Senare samma dag lägger Elsa, trots sitt bristande engagemang, märke till att ett par av barnen lagt sig till med låtsaskompisar. Vartefter dagarna går visar sig dessa fantasivänner vara allt annat än snälla och dessutom har i stort sett alla barnen på avdelningen nu sådana "kompisar". Elsa försöker helt rationellt tänka att det bara rör sig om fantasier. Ända till den dag då Samir blir biten.

"Eftermiddagskaffet kallnar framför henne på bordet. Hon ska berätta för Karin. Det är ett rejält bett som kommer att lämna ett blåmärke. Det är inte en chans att några av de andra barnen bet Samir i armen; märket är alldeles för stort. Till och med för stort för att vara orsakat av Elsa eller Karin. Föräldrarna kommer att ha frågor och hon har inga svar. Sanningen är utom räckhåll även för henne själv och det går inte att resonera sig fram till svaret."

Frågan är vem som bitit Samir. Eller kanske vad som bitit honom. Själv hävdar han att det är hans låtsaskompis - en varelse han beskriver som en ful "tant" som går omkring på alla fyra. Men skulle en låtsaskompis verkligen ge riktiga bitmärken? Dessutom är det märkligt att den stora, tunga och väl förankrade skiva, som Vägverket placerat över slukhålet, flera gånger blivit borttagen så att hålet gång på gång blottlagts. En unken lukt sprider sig från det djupa hålet.

Lova Lovén har skrivit en riktigt läskig skräckhistoria. Långsamt och skickligt vrider hon till berättelsen, så att det soliga och normala blir skräckfyllt och ruggigt. Kalla kårar är lätt att känna utmed ryggraden och det var tur att jag läste denna novell mitt på ljusan dag. Lova är en mycket duktig berättare. Jag tycker absolut att du ska läsa hennes novell och ta reda på vad som egentligen pågår på förskolan där Samir och hans kompisar går och där Elsa jobbar. För visst vill du också veta vem som bet Samir?!

*

Vill du ha fler lästips? Besök Maris blogg Flukten fra virkeligheten och läs hennes inlägg En smakebit på søndag. Boken hon skriver om verkar också rätt läskig. Längst ner i inlägget finner du många länkar till intressanta, roliga och spännande böcker, som andra bokbloggare valt smakebitar ur.


lördag 21 juni 2014

Det är strax midnatt ...
… så akta er för spökena!

Midsommarnattsdrömmen och ännu mer

Fem små lättlästa noveller med sommartema finner man i Midsommarnattsdrömmen och ännu mer. De är skrivna av Annika Bengtsson.


Omslagsmakare: okänd

De går snabbt att läsa och man fnissar lite här och där - lagom lättsmält sommarläsning med andra ord. Allra bäst gillade jag Moln över paradiset, Svensexan och Den förfärliga kvinnan på stranden. Särskilt den sistnämnda har en tankeväckande knorr på slutet.

Väldigt tråkigt var det emellertid, att då jag köpte och laddade ner denna samling noveller fick jag ingen omslagsbild med. Jag har skrivit om omslagsbilder till eböcker tidigare i några inlägg. På det hela taget upplever jag att det har blivit mycket bättre under det senaste året. Förlagen ser till att ha rättigheter att använda samma bild på såväl pappersbok som ebok. Omslagsbild är viktigt även till eböcker, enligt min åsikt.

fredag 20 juni 2014

Midsommarnattsdrömmen ...

… låter som perfekt underhållning nu till midsommar. Det är Annika Bengtsson som skrivit en samling humoristiska noveller. Eftersom jag finner alltmer nöje i att läsa just noveller, låter detta som en trevlig liten ebok för mig. Jag ska köra mycket tåg under helgen och då är det faktiskt väldigt bra att ha en novell att läsa då man har paus.


Omslagsbild: okänd

Jag lovar att återkomma med en recension av Midsommarnattsdrömmen efter helgen och berätta vad jag tyckte. Annika Bengtsson är en okänd författare för mig, så det ska bli spännande att läsa dessa noveller.

Fler titlar på temat midsommar finns hos till exempel Bokon. Faktum är att man kan välja på allt från Mumin till erotik och deckare eller till och med en klassiker i form av Albert Engströms Midsommardans och Midsommarstång. Den allra största klassikern i sammanhanget lär väl vara William Shakespeares En midsommarnattsdröm. Den har jag dock inte funnit som ebok på svenska, men väl i ett stort antal på engelska.

Oavsett om du jobbar och läser noveller i pausen, som jag, eller om du firar klassisk svensk midsommar eller om du passar på att ha en riktig läsarhelg, vill jag önska dig en riktigt trevlig midsommar! :-)


torsdag 19 juni 2014

Bibliotek i Dronningparken

Kronprinsessan Mette-Marit tog tidigare i år initiativ till ett spännande Litteraturtog. Nu fortsätter hon sin satsning på att uppmuntra till bokläsning genom att öppna ett bibliotek under två dagar i Dronningparken.


Fotograf: Lise Åserud

Detta bibliotek håller öppet under torsdag och fredag i innevarande vecka. Läs mer om biblioteket i lusthuset på det norska hovets hemsida och på Siste.no.

Under resan med Litteraturtoget pågick också aktivitet på sociala medier, bland annat i form av att bokläsare rekommenderade böcker. Alla boktipsen, som också bildar grunden i lusthusbiblioteket, finns att ta del av på NRK's bokblogg.

Jag är imponerad av kronprinsessan Mette-Marits arbete för bokläsningen. Undras om hon kommer att ta initiativ till ett nytt Litterturtog nästa år … :-)


Hopsnackat

Under vårvintern varslade företaget, som jag jobbar på, en mycket stor andel av de fast anställda om uppsägning. Detta ledde förstås till en hel rad med förhandlingar mellan fackförbund och arbetsgivare. Förhandlingarna gällde såväl de kommande uppsägningarna som arbetsgivarens plan att försämra förhållandena för sina anställda. Det ledde dock ingen vart utan det hela mynnade ut i en strejk. Denna konflikt har pågått under de senaste veckorna. Igår kom parterna överens om en lösning på konflikten och därmed är strejken över. Jag tänkte dock inte gå in närmare på detta, utan i stället rekommendera en utmärkt antologi i ämnet arbetsplatskamp och fackligt arbete för den som är intresserad.

Under våren har jag gått och funderat så smått på om det finns någon bra litteratur om strejker och andra arbetsmarknadskonflikter. Jag tänkte att i den gamla, svenska arbetarlitteraturen finns säkert denna typ av arbetarprotest med. Men frågan är hur det är med modern litteratur. Precis när jag funderade som bäst på detta, fick jag tips från Frances Tuuloskorpi via Twitter om en antologi i ämnet. Denna visade sig finnas som ebok och till på köpet fri att ladda ner. Det kunde ju inte vara bättre, tyckte jag, och laddade ner boken.


Omslag: okänd

Antologin heter Hopsnackat och den är sammanställd av Frances Tuuloskorpi. Här får läsaren inblick i en mängd olika arbetsplatser och de problem som personalen upplevt där. Det är verkligen långt ifrån en massa "gnäll". I stället får man ta del av konkreta lösningar, som arbetarna tagit till för att förbättra sin situation. Jag tyckte det var mycket intressant att läsa dessa berättelser, särskilt som min egen arbetsplats varit i strejk fram tills igår. Om du går och funderar på situationen på din arbetsplats, tycker jag absolut att du ska läsa denna utmärkta antologi. Den är full av konkreta idéer och lösningar och kan vara en god inspirationskälla. Det är en go' och trösterik känsla att läsa hur andra har haft det och hur de funnit lösningar för sina problem. Hopsnackat finns även som ljudbok och pappersbok för den som föredrar de formaten.

Det finns en fortsättning på Hopsnackat och den heter Hopskrivet. Även en tredje del är under planering och går under arbetsnamnet Slutsnackat. Till den är bidrag välkomna. Jag hoppas att dessa två också kommer ut som eböcker, för jag skulle väldigt gärna läsa även dem.


onsdag 18 juni 2014

Ett litet bokpaket ...

… från Litet Förlag kunde jag till min stora glädje hämta ut på posten idag. Det var vinsten jag vann för ett tag sedan i en liten bildtävling på Twitter. Förlaget var generösa och jag fick chansen att önska titlar. Dessa skickades sedan i form av önske-eböcker (läs pappersböcker) och en av dem dessutom som ljudbok. Tack, Litet Förlag! :-)
Under sommaren och hösten kan jag se fram emot att läsa FrostbitenDet kommer aldrig mer vara du och Annan påföljd. Klicka på respektive titel, om du vill veta mer om böckerna.
Tävlingsuppgiften var att besvara frågan "Var läser du helst?" med hjälp av en bild. Och mitt bidrag med tillhörande text - hur såg det ut? Jo, så här:"Med ljudbok i öronen och Kalmar Sund för ögonen
avnjuter jag pausen på jobbet."


söndag 15 juni 2014

E-noveller

Det är riktigt spännande att läsa e-noveller, det vill säga noveller i ePubformat. Genom att läsa dessa kan man bekanta sig med genrer som är nya för en eller med författare som man kanske aldrig hört talas om tidigare. Jag läste Lupina Ojalas e-novell En hemlighet i öknen dold för ett tag sedan. Det var en rolig upplevelse, dels för att jag märkte vilken duktig författare Lupina är och dels för att jag fick chansen att lära känna genren steampunk.

Nyligen fick jag upp ögonen för ytterligare ett par noveller, som Lupina skrivit. Dessa rör sig inom genren fantastik - en genre som jag vanligtvis inte brukar läsa så ofta.


Omslag: www.cinna.se

Novellen Aska utspelar sig i en framtid, då planeten jorden inte längre är densamma. Det är svårt för människorna att livnära sig efter katastrofen som ödelagt markerna. Bren kämpar ensam för sin överlevnad och har lyckats ganska väl utifrån de förutsättningar hon har.

"Bren såg ut över sitt territorium. Det var länge sedan hon tagit det i besittning och den som försökte ta det ifrån henne var illa ute."

Dessvärre dyker hennes tidigare sambo plötsligt upp, efter att ha övergett henne. Det visar sig att han fortfarande är precis samma man med svinaktigt beteende som förr. Bren är inte längre beredd att foga sig i en sådan situation och planerar för hämnd. Hur hon gör för att få tillbaka sitt självständiga liv tycker jag att du ska ta reda på genom att läsa Lupinas välskrivna novell.


Fotograf: Emilia West
Omslagsdesign: Jesper Holm

Där döda hus talar skulle kanske kunna utspela sig i såväl nutid som framtid. Det är ganska svårt att berätta vad den handlar om, eftersom det kan förstöra upplevelsen för den som vill läsa novellen. Men ett kan jag säga, och det är att en grupp barn och ungdomar lever ensamma ute i skogen. Varför gör de det? Varför finns inga vuxna i deras närhet? I "smakebiten" här nedanför är det ledaren för barnen, Frek, som funderar:

"Minnesfragment steg upp till ytan och de var som ett pussel, en gåta som gäckade honom. De hade inte alltid haft det så här, så mycket visste de. Lasse hade varit deras ledare. Han hade lärt dem tända eld och gillra fällor, visat dem ätliga växter, tagit hand om dem. Frek mindes att det varit spännande på den tiden. Tryggt. De hade ätit sig mätta varje dag. Innan livet i skogen hade de bott i de förbjudna husen där det funnits ljus och värme. Om han bara kunde minnas varför de lämnat det, varför Lasse hade tagit dem därifrån."

Detta är en riktigt ruggig novell! Väldigt väl värd att läsa och tankeväckande är den också. Denna berättelse hade jag mycket svårt att lägga ifrån mig och då är det ju tur att noveller är relativt korta så att man snabbt får veta hur det går.

*

Vill du läsa fler smakebitar och få tips om fler spännande, intressanta och roliga böcker? Besök Maris bokblogg Flukten fra virkeligheten och läs inlägget En smakebit på søndag. Längst ner finner du sedan fler länkar till andra bokbloggar. Hoppas du har haft en fin söndag med mycket läsning! :-)

lördag 14 juni 2014

Nästa bokcirkelbok ...

… är Ängeln på Malmskillnadsgatan, vilket vi som chattar tillsammans bestämde senast vi bokcirklade. Då konstaterade vi att den "bara" finns som pappersbok, vilket ju är väldigt synd. Men gissa om jag blev glad då jag nu upptäcker att den faktiskt alldeles nyss har kommit ut som ebok! :-)
Den finns både hos Bokon och Liberead, mina vanliga ställen för inköp av eböcker. Även Bokus har den. Vilken flax att vi bestämde just denna bok i cirkeln och att den faktiskt hann komma ut som ebok innan det är dags att diskutera den i slutet av juni. Då "slipper" jag ju prassla med en pappersbok. ;-)


fredag 13 juni 2014

De imperfekta

En riktig liten pärla är boken De imperfekta, som Tom Rachman har skrivit och Niclas Hval har översatt till svenska. Den är en av eböckerna som SvD just nu erbjuder sina prenumeranter. Om du, liksom jag, tycker om att läsa om samspelet mellan människor, tycker jag absolut att detta är en bok du bör ge en chans.


Bokomslag: Elsa Wohlfahrt Larsson
Collage: Bokskorpionen

En tidningsredaktion i Rom är den gemensamma nämnaren för alla de människor man får möta i berättelsen. Var och en av dem får läsaren lära känna i novell-liknande avsnitt, som tillsammans också bygger bilden av den engelskspråkiga tidningen, redaktionen, medarbetarna och deras liv. Även en mycket excentrisk läsare får komma till tals i ett kapitel.

Det är väldigt intressant att få en inblick i arbetet på en tidningsredaktion genom de femtio år, som tidningen trycks. Ännu mer spännande är att sakta men säkert få en allt tydligare bild av medarbetarna på redaktionen och deras liv utanför arbetet. Somliga överraskar och är inte alls som den person de är på jobbet. En del av dem utvecklas genom personliga tragedier. Ofta får de korta berättelserna en oväntad vändning.

Jag tyckte väldigt mycket om att läsa denna lågmält spännande bok. Jag kan varmt rekommendera den!

torsdag 12 juni 2014

Fritidsresor ...

… bjuder sina resenärer på eböcker i sommar. De har ett samarbete med Readly och erbjuder tillsammans med dem en månads gratis abonnemang i samband med resan. Läs mer om erbjudandet här.


Bild via Reading Between the Lines.

Fritidsresors kunder behöver således inte packa tunga pappersböcker i sommar. :-) Det gäller förstås att ta med en snillefon eller en surfplatta, eftersom man läser eböckerna (eller tidningarna) via Readlys särskilda app. Detta är således inget för den som föredrar att läsa från en läsplatta av e-ink-typ, trots att kvinnan på bilden i pressmeddelandet läser från just en sådan platta. ;-)


Kvinna som läser i läsplatta. Bild via Fritidsresor.

Ska man vara riktigt nogräknad, borde Fritidsresor hellre valt att ha nedanstående bild i informationen om sitt erbjudande. ;-)


Kvinna som använder surfplatta. Bild via Fritidsresor.

Hur som helst, så är bilderna härliga semesterbilder! Hoppas ni får trevlig läsning, alla Fritidsresekunder! :-)


onsdag 11 juni 2014

Jag heter inte Miriam

I måndags kväll var det dags för ännu en trevlig och givande bokcirkelchatt tillsammans med Millas Hälsoblogg och Boktokig. Till den här gången hade vi läst Jag heter inte Miriam. Det är Majgull Axelsson som skrivit denna mycket läsvärda och gripande bok.


Omslagsproduktion: okänd
Personen på bilden är Catherine Rebstock.
Collage: Bokskorpionen

När vi först möter Miriam är hon en gammal kvinna, som ska fira 85-årsdagen tillsammans med sin familj. Innan morgonen knappt har kommit får vi ta del av glimtar ur Miriams liv. Dessa minnesbilder är av väldigt varierande slag - en del är fasansfulla och andra är glädjerika. Men gemensamt för dem alla är att man blir mycket nyfiken på Miriam och hennes liv. När sedan hennes son, sonhustru och vuxna sondotter samt det lilla barnbarnsbarnet uppvaktar henne på sängkanten, råkar Miriam säga något som blir början på att hennes livslånga hemlighet kommer i dagen. Den som får förtroendet att höra vad som hänt i Miriams liv är Camilla, barnbarnet.

Miriam visar sig inte alls heta Miriam utan Malika. Hon är inte en judisk flicka av fin familj, som hon uppgivit då hon kommit till Sverige från koncentrationslägren. Malika föddes i en romsk familj, och då "oönskade" människor skulle sorteras bort i Tyskland räknades romerna till dessa. Av en slump fick Malika chansen att "överta" Miriams identitet, och på så sätt lyckades hon överleva fasorna i lägren och komma till Sverige. Men priset för detta blev högt - ständig rädsla att bli avslöjad och dessutom det faktum att hon aldrig någonsin kunde berätta för någon om sina upplevelser.

Detta är en väldigt gripande bok - det var vi alla tre i bokcirkeln mycket eniga om. Vi ger den våra högsta betyg. Det är en bok, som borde vara obligatorisk läsning på gymnasiet, även om "obligatorisk läsning" kan vara ett begrepp som klingar illa. Men innehållet och budskapet i boken är så viktigt att alla borde läsa den, särskilt nu när högerextrema grupper vinner allt större gehör runt om i såväl Sverige som Europa.

*

Nästa bokcirkelchatt blir den 26/6 och då ska vi diskutera Ängeln på Malmskillnadsgatan, skriven av Elise Lindqvist. Alla som vill är välkomna att vara med. Länk kommer att finnas hos Boktokig då det närmar sig.


tisdag 10 juni 2014

Två böcker av John Boyne

Jag har blivit tipsad om två bra böcker skrivna av John Boyne. De räknas som böcker för yngre läsare, men de sägs vara intressanta och läsvärda för vem som helst.


Collage: Bokskorpionen

Böckerna heter Pojken i randig pyjamas och Stanna kvar och ge dig av. Den sistnämnda har inte hunnit komma ut som ebok än, men på Libereads hemsida kan man anmäla sitt intresse och få ett mail då den kommit. Det är Anna Strandberg som har översatt båda böckerna. Så här presenterar förlaget dem:

Pojken i randig pyjamas:

"När nioårige Bruno kommer hem en dag upptäcker han att alla hans saker håller på att packas i lådor. Hans pappa, kommendanten, har blivit befordrad och hela familjen måste flytta till ett annat hus långt borta, där det inte finns någon att leka med och inget att göra. Det är dystert och tråkigt på det nya stället och Bruno och hans storasyster vantrivs. Utanför huset finns ett taggtrådsstängsel, som sträcker sig så långt ögat kan nå och på andra sidan stängslet bor märkliga människor i randiga kläder. Det verkar inte vara särskilt trevligt på andra sidan, men Bruno, som drömmer om att bli upptäckare, bestämmer sig för att ta reda på mer om de underliga människorna bakom stängslet. Det är så han lär känna den jämnåriga pojken Schmuel, och äntligen får en vän att leka med. En vänskap som får katastrofala följder. Gripande om förintelsen i Auschwitz, sedd genom en nioårig pojkes ögon."

Stanna kvar och ge dig av:

"Alfie är bara fem år när första världskriget bryter ut och hans pappa tar värvning i armén. Fyra år senare har pappan fortfarande inte kommit hem och breven slutade komma för länge sedan. Alfies mamma säger att pappan är på ett hemligt uppdrag, men Alfie tvivlar på den historien. Samtidigt fortsätter livet i London. Alfies mamma tvingas jobba dubbelt för att ha råd med mat och Alfie börjar arbeta som skoputsare för att hjälpa till. En dag när han putsar skor på en tågstation får han syn på sin pappas namn på ett papper som tillhör en arméläkare. Förvirrad och upprymd inser Alfie att hans pappa befinner sig på ett sjukhus i närheten, där chockskadade soldater behandlas. Alfie beslutar sig för att rädda sin pappa från det hemska stället och göra allt han kan för att familjen ska bli hel igen."

Jag tror att detta är väldigt gripande och läsvärda böcker. Den sistnämnda känns extra viktig att läsa just i år, då det är etthundra år sedan första världskriget bröt ut.
Fler läsvärda "böcker på vent" finner du hos Beathe och hennes blogg Beathes Bokhylle. Just denna tisdag firar hon att det är det hundrade inlägget inom temat. Läs hela den långa imponerande listan med böcker hon tipsat om! Om du vill, kan du vara med i en liten utlottning av ett bokpaket också. Grattis till jubileet, Beathe! :-)


fredag 6 juni 2014

Jakten på svenskheten

Så här på självaste nationaldagen här i Sverige, skulle jag vilja rekommendera eboken Jakten på svenskheten, som Qaisar Mahmood har skrivit.


Omslag: Jens Magnusson

Qaisar lastade sin motorcykel och begav sig ut i Sverige för att ta reda på vad som förenar oss svenskar och för att försöka få svar på frågan vad en svensk är. Han körde över 900 mil och besökte såväl stora som små samhällen över hela vårt avlånga land.

"Trösklarna till det svenska folkhemmet är höga och svåra att komma över för många som flyttar hit. Som nyanländ invandrad blir man insläppt i farstun, men väldigt sällan till vardagsrummet. En förklaring till frustrationen som många upplever är att trösklarna är osynliga. Man säger: det finns inget som heter svenskhet, vi har inga särskilda traditioner och så vidare. Trots detta finns det tydliga regler som man inte bryter.
Nästa orsak till frustrationen är att om man bryter mot normerna är det sällan någon som talar om det för en. Man känner bara ett avståndstagande. Det värsta som finns är när man känner att man har brutit mot någon regel utan att någon säger något. Än värre blir det när folk säger att dessa regler inte existerar. Den här kafkaliknande situationen kan få vem som helst att bli förvirrad." 

Sina erfarenheter från den spännande resan och de svar han fann (eller inte fann) berättar Qaisar om i denna mycket läsvärda och intressanta bok. Qaisar är själv född i Pakistan och sedan uppvuxen i Tensta utanför Stockholm. Han har tjänstgjort på ett flertal olika myndigheter och just nu är han kulturarvschef på Riksantikvarieämbetet. Jag vill verkligen varmt rekommendera hans bok, Jakten på svenskheten.


onsdag 4 juni 2014

Inte bara DN ...

… erbjuder sina prenumeranter eböcker. Svenska Dagbladet gör också det med jämna mellanrum. De brukar skicka ut ett ebrev och berätta om erbjudandet. Genom att logga in på "mina sidor" på deras hemsida får man vidare instruktioner samt den kod som gäller. Det är sedan via Bokon man hämtar hem eboken, om man är intresserad av den.


Collage skapat av Bokskorpionen.


Sommarens erbjudande visade sig vara hela tre böcker, varav en ljudbok. Jag har inte läst eller lyssnat på någon av dem, så jag har laddat ner alla tre. Så här beskriver förlagen böckerna.

Väster om friheten, skriven av Thomas Engström, ljudbok:

"Marrakech, juli 2011: tre amerikaner hittas brutalt avrättade på en barberarsalong. Morden tystas ned. En vecka senare ringer en kvinna till amerikanska ambassaden i Berlin och påstår sig ha information om dådet. 
CIA:s chef i Berlin inser att han är något stort på spåren. Han kontaktar sin forne agent Ludwig Licht, som får i uppdrag att förhöra kvinnan. Fallet visar sig snart ha bråddjupa förgreningar, och jakten på en av USA:s svurna fiender kan börja. 
Väster om friheten är första delen i Thomas Engströms trilogi om Ludwich Licht, en före detta Stasi-agent som varit informatör åt CIA. Numera är han frilansande problemlösare och krögare. Skådeplatsen är Berlin, där den gamla världsordningens monument möter en ny tid. Vem är vän, vem är fiende och vilka vakar över vår frihet?"

Wolf Hall, skriven av Hilary Mantel, översatt av Jesper Högström, ebok:

"England, 1530-tal, är en hårsmån från katastrof. Om kungen dör utan en manlig arvinge kan landet förstöras av inbördeskrig. Henrik VIII vill annullera sitt 20-åriga äktenskap för att istället gifta sig med Anne Boleyn i hopp om att få sin efterlängtade son. Påven och resten av Europa är emot. Vid sin sida har Henrik VIII sin handgångne man, Thomas Cromwell, denna romans märkliga hjälte och huvudperson.
Thomas Cromwell är en högst ovanlig man: han är en uppkomling med en envishet utan dess like, son till en brutal smed, ett politiskt geni, både idealist och kappvändare. Han är mutbar, en charmör och en man med en ofelbar expertis i att manipulera människor och händelser. Cromwell skyr inga medel och tillsammans utgör han och Henrik VIII ett oövervinnerligt par, eller?"

De imperfekta, skriven av Tom Rachman, översatt av Niclas Hval, ebok:

"En amerikansk miljonär startar efter kriget en engelskspråkig tidning i Rom. Nu, femtio år senare, tycks medarbetarnas personliga draman mycket viktigare än dem som döljs bakom tidningens rubriker. Genom en rad skarpa porträtt av de olika medarbetarna växer berättelsen om en klassisk tidnings uppgång och fall fram. En tidning som visar sig vara en hel värld, där man slåss för sitt liv, där man drabbas av kärlek, där man förråder och förråds, där karriärer börjar och slutar."

Det är med andra ord en bra blandning av genrer i sommarens erbjudande. :-)


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...