söndag 25 maj 2014

Towel Day

Idag är det Towel Day. Det är en minnesdag, som firas till författaren Douglas Adams ära. Det är han som skrivit Liftarens guide till galaxen - en trilogi i fem delar.

Om man vill vara med och fira, bär man hela denna dag med sig en handduk vart man än går. Handduken är en mycket viktig symbol, eftersom den fyller många väsentliga funktioner för den som liftar sig runt i galaxen, vilket tydligt framkommer i böckerna.

"En handduk, står det, är utan all konkurrens det mest användbara föremål den instelläre liftaren kan ha med sig. Å ena sidan har den stort praktiskt värde - man kan svepa den om sig när man reser över Jaglan Betas kalla månar, man kan ha den under sig när man ligger i marmorsanden i Santraginus V:s soldränkta stränder och inandas de mättade ångorna från havet, man kan dra den över sig när man sover en natt under de röda stjärnor som lyser så starkt över Kakrafoons ökenland, använda den som segel på en liten flotte nedför den väldiga, långsamma floden Moth, doppa den i vatten och använda den som tillhygge i slagsmål, svepa den runt huvudet för att skydda sig mot giftiga gaser eller mot en blick från den Dreglande Dånfinken på Traal (ett osannolikt enfaldigt djur; det tror nämligen att om du inte kan se det, kan inte det se dig - ett verkligt dumt djur alltså, men mycket mycket glupskt), man kan vinka med sin handduk som nödsignal och slutligen torka sig med den om den fortfarande är tillräckligt ren."

Omslag: okänt i skrivande stund.

Tyvärr finns inte detta otroliga verk på svenska i ePub-format. Det är verkligen mycket allvarligt och jag hoppas att det finns något svenskt förlag som snarast tar sig an uppgiften med största noggrannhet. Thomas Tidholms gedigna arbete med översättningen till svenska förtjänar verkligen en publicering även som ebok.

Däremot kan man läsa Douglas Adams The Hitchhiker's Guide to the Galaxy: The Trilogy of Five på engelska i ePubformat. Det är, oavsett språk, en helt galet rolig och knasig serie böcker, som jag varmt kan rekommendera. Och ni vet väl, att det är här man kan få veta svaret på den yttersta frågan om meningen med livet, universum och allting. ;-)

Happy Towel Day!*

Fler boktips (fast kanske inte fullt så knasiga) finner du hos Mari, som har bokbloggen Flukten fra virkeligheten. Läs inlägget En smakebit på søndag och följ sedan länkarna till ny inspiration för din läsning. En trevlig söndag önskar jag dig, oavsett om du bär handduk idag eller inte. :-)

20 kommentarer:

 1. 42! Härliga böcker :) Jag hade en kollega en gång som alltid uppmärksammade den här dagen.

  SvaraRadera
 2. Tror aldri jeg har hørt om denne dagen en gang jeg, så lærte jeg noe nytt i dag også. Ha en fin søndag :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Roligt att få förmedla något som var nytt! :-)

   Radera
 3. Happy Towel Day!
  Bøkene, og forfatteren befinner seg blant mine absolutt favorittforfattere. Jeg har lest bøkene flere ganger enn jeg kan huske, og kommer helt sikkert til å lese dem igjen :-) Douglas Adams har også skrevet to bøker om privatdetektiven Dirk Gentley. Hvis du ikke har lest dem anbefales de høyt :-) (Dirk Gently's Holistic Detective Agency og THe long dark tea-time of the soul). Den første er oversatt til norsk, men jeg aner ikke om de er oversatt til svensk.
  Ønsker deg en riktig fin søndag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipset! Jag ska undersöka hur det ligger till med Dirk Gentley på svenska. Så roligt att du också gillar Douglas Adams. :-)

   Radera
 4. Herlig smakebit! Har mange ganger vurdert å lese den, men det har ennå ikke blitt. Nå fikk jeg innmari lyst til å gjøre alvor ut av det :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Roligt att jag kunde fresta dig så! Hoppas du får en kul upplevelse när du läser. :-)

   Radera
 5. Roligt, den här minnesdagen hade jag inte hört talas om. Och något firande blir det nog inte, men ändå :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Firande är frivilligt förstås. Ser du någon med handduk den 25:e maj, så vet du numera varför. ;-)

   Radera
 6. Tänk så många underliga dagar det finns :-) Den här klassikerna har jag inte läst!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, många annorlunda dagar finns det. Du får överväga om du inte ska ge de här böckerna en chans. :-)

   Radera
 7. Happy Towel Day till dig också!

  SvaraRadera
 8. Vad festligt! En minnesdag som jag inte kände till. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att få bidra med kunskap om denna dag. Då vet du numera varför somliga går omkring med handduk den 25:e maj. ;-)

   Radera
 9. Hade ganska svårt för de här böckerna. Gillade början, men tappade intresset alltmer efter det. Men hoppas att du hade en bra handduksdag oavsett :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. De faller nog under kategorin "antingen gillar man dem, eller inte alls", skulle jag tro.

   Radera
 10. Tack för smakbiten. Det är tänkt att jag någon gång ska läsa denna :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varsågod. Då hoppas jag att du får en rolig upplevelse när du väl läser dem. :-)

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...