tisdag 6 maj 2014

Texter ur Granta ...

… kan man nu köpa som så kallade ebok-singlar*, eller Granta-singlar som Bonniers Förlag kallar dem.

Granta är en litterär tidskrift med anor från Cambridge i slutet av 1800-talet. Den moderna versionen innehåller alla möjliga sorters texter, som noveller, reseskildringar, utdrag ur romaner eller annat som de medverkande författarna tycker är viktigt. Det är såväl nya som etablerade skribenter som står bakom texterna, som kan vara både nyskrivna eller äldre. Den svenska upplagan av Granta har kommit ut i ett par år.

Granta nr 3, via Bonniers.

Det är på det hela taget bra att man kan köpa dessa texter i ePub-format. (De kostar som en novell brukar kosta, det vill säga runt 19 kronor.) Väldigt bra är det också att man kan välja själv vilka av Granta-texterna man vill ha. Man behöver således inte köpa alla.

Men lite småfult är det på sätt och vis, eftersom vissa texter i Granta är utdrag ur befintliga romaner. En del ebokhandlare erbjuder nämligen utdrag ur många av sina böcker helt gratis, som ett smakprov före ett eventuellt köp av hela boken helt enkelt. Vill man spara på slantarna, så kan man undersöka om det finns gratis smakprov innan man slår till på en Granta-singel. Smakprovet som är gratis och utdraget som publiceras i Granta behöver dock inte vara desamma.

*

* Och vad är en ebok-singel, undrar kanske vän av ordning. Ja, det finns nog ingen entydig definition av detta begrepp. Men enkelt sagt, kan man säga att det rör sig om kortare texter som publiceras i ePub-format. Det kan vara en fiktiv novell eller en kort faktatext inom något ämnesområde. Det kan också röra sig om att en hel bok ges ut styckevis, kapitel för kapitel. Sådana experiment har skett. Tidskrifter kan vilja publicera de bästa reportagen ur sina upplagor i form av en digital singel. Så variationerna är många. Såvitt jag vet är det mest Adlibris Mondo som rör sig med detta begrepp. 

2 kommentarer:

  1. Et slikt tidsskrift høres interessant ut, selv om utdragene er et annonserings-triks for selve romanen. I alle fall får man forhåpentligvis et innblikk i om man faktisk ønsker å kjøpe boken :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är också ett bra sätt att lära känna nya skribenter och att få ta del av helt nyskrivna texter. Bara en del av texterna är utdrag ur befintliga romaner. :-)

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...