söndag 4 maj 2014

Rör inte mitt mord

Tyckte du om att läsa Fredrik Backmans bok En man som heter Ove? Då är sannolikheten stor att du också kommer att gilla Rör inte mitt mord. Det är första delen i en tänkt serie om kommissarie Torsten Rexelius, även känd som T-Rex bland sina kollegor i polishuset. Lars Forsberg är författaren bakom denna kriminalkomedi. Det innehållsrika och detaljerade omslaget har Nils Olsson skapat. Han är också mannen bakom omslaget till En man som heter Ove. Visst syns det?


Omslag: Nils Olsson, Katslosa Design

Torsten är en kommissarie i sina bästa år. Han är nyskild och har för inte så länge sedan flyttat från villa till en lägenhet i stan. Han är den i polishuset som vet allra bäst hur en mordutredning skall gå till - åtminstone enligt hans egen åsikt. Därför gör han sitt bästa för att vara först på plats då ett mord begåtts. Allt för att hindra "pappskallarna" till kollegor från att förstöra viktiga bevis. Faktiskt har han den stora "turen" att hitta en död person alldeles utanför sin lägenhetsdörr en dag. Det hela är nästan för bra för att vara sant, och det visar det sig också vara då "liket" plötsligt vaknar till. Nesligt nog har Torsten redan hunnit larma kollegorna. Nåväl, denna prestigeförlust ser han givetvis snabbt till att vända, då ett riktigt mord begås i stan. Redan på väg ut till brottsplatsen börjar Torsten planera för den kommande presskonferensen, då han ska glänsa med sina odiskutabla slutsatser.

Det finns dock moln även på Torstens himmel. Ett sådant är den där tunna, oattraktiva, lilla mannen, som hans före detta fru tydligen börjat umgås med. För säkerhets skull arrangerar Torsten så att några spaningspoliser håller koll på honom. Ett annat bekymmer är den nya jobbtelefonen som är hart när omöjlig att begripa sig på.

"Var det fem eller sex mobiltelefoner som de kastat på honom under åren? Han hade tappat räkningen. De tre första hade han aldrig packat upp. Men till slut hade trycket från kollegorna blivit för stort. Motvilligt hade han lärt sig att både svara och ringa. Och just när han lärt sig det kom den där smilfinken Jörgensson på IT-avdelningen stickande med en ny telefon som alla måste byta till av 'säkerhetsskäl'."

Som sagt, gillade du att läsa om Ove är jag tämligen övertygad om att du kommer att fastna för Torsten. Jag har ännu inte läst klart hela boken, så jag vet inte hur det kommer att gå för honom. Men det är en rolig bok att läsa och den framkallar såväl skratt som småleenden. Jag kan tänka mig att den är lika underhållande att lyssna på som ljudbok, då Torsten Wahlund står för uppläsningen.

*

Vill du ha fler boktips med smakebitar, så här på söndagskvällen? Gör då ett besök hos bokbloggen Flukten fra virkeligheten

6 kommentarer:

 1. Tror tyvärr inte detta är en bok för mig, men tack för smakbiten! :)

  SvaraRadera
 2. Takk for tips. Skal se ether denne når den kommer på norsk. Likte Ove..:)

  SvaraRadera
 3. Kanskje jeg må se etter denne jeg også, for jeg likte Ove boken veldig godt. Tusen takk for smakebit og lesetips!

  SvaraRadera
 4. Då ser jag fram emot att få läsa vad du tyckte sedan när du läst ut hela :)

  SvaraRadera
 5. Det låter ju som något för mig. Fint att den finns som ljudbok. Tack för smakbiten! :)

  SvaraRadera
 6. Haha, den här är jag väldigt sugen på att läsa :) Tänker mig att det även kan finnas ett visst släktskap med GW: s kommissarie Bäckström.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...