söndag 18 maj 2014

När horisonten flyttar sig

Bodil Jönsson skrev för flera år sedan sin kända Tio tankar om tid och Tio år senare - tankeböckerna om vår relation till tid. När hon själv blev pensionär kom När horisonten flyttar sig.Omslagsfotografi: Elisabeth Ohlson Wallin


Underrubriken är Att bli gammal i en ny tid. Bodil funderar i sin bok över det faktum att åldrandet inte är detsamma som förr. Därför blir inte heller pensioneringen och pensionärerna som förr. Då levde man inte så länge som vi gör nu. Dessutom är vi friskare nuförtiden, så vår tid efter yrkeslivet är många gånger inte lika fyllt av krämpor, som det kunde vara för våra äldre släktingar.

Bodil vill därför väcka tankarna på att dagens och framtidens pensionärer inte borde bli undanskuffade i ett hörn och betraktade som oanvändbara, utan snarare få chansen att bidra i samhället om de vill. Hon menar att människan egentligen inte är funtad så att vi kan arbeta heltid i oförändrad takt fram till pensionsdagen och sedan plötsligt ställa om och inte arbeta alls. Som att vi över en natt skulle bli odugliga eller för utslitna för arbetslivet. Bodils tankar väcker funderingar. Pensionsåldern borde inte alls vara statisk. Snarare skulle det vara vettigt att få trappa ner under en i längre tid, beroende på individen och dennes yrke och andra förhållanden som kan inverka. Vissa yrkesgrupper borde kunna få inleda sin nedtrappning tidigt om de har ett fysiskt slitsamt arbete, medan andra skulle kunna vara yrkesverksamma betydligt längre tid än de får vara idag.

"Också äldre människor är aktiva varelser - att inte få eller kunna göra något är en olycka i sig. Förr räknade man med att alla skulle bidra, också om de inte kunde göra så mycket. I vår iver idag att vara humana och ta hand om, glömmer vi lätt bort hur viktigt det är att själv få och kunna göra något meningsfullt."

Bodil funderar över att internet kommer att underlätta för dagens och framtidens äldre. Själv slogs jag bara häromveckan av tanken att framtidens åldringar knappast kommer att sitta ensamma och passiva på ett ålderdomshem. Det är annars den gängse bilden av en gammal människa, eller åtminstone det "skräckscenario" som målas upp vid tanken på ålderdomen. Nej, jag tror att framtidens åldringar kommer att ha fullt upp med sina sociala media och att dessa överbryggar den isolering och eventuella ensamhet som en gammal sjuk och orörlig kropp annars hade varit hänvisad till.

Man kan också fundera vidare på bloggarnas möjligheter för äldre. Det är ju väldigt populärt att som ung kvinna eller tjej ha en blogg som handlar om skönhet och kläder etctera. Där skriver tjejerna om både sminktips, skönhetsknep, "dagens outfit" och i en del fall om sina skönhetsoperationer. En del av de här bloggarna har åtskilliga läsare. Ofta är läsarna yngre och eventuellt försöker de finna sin stil genom att läsa hur andra lever. Det hade varit hur roligt som helst om äldre gjorde något motsvarande, det vill säga att de skrev om sina dagar och sina tankar och livserfarenheter. En del sådana bloggar finns redan. Jag läser gärna Bojans blogg och Magnatens - senaste nytt från Stigge. Den sistnämnde är för övrigt far till författaren Mikael Bergstrand. Stigge är inte sämre än de unga tjejerna - lite då och då visar han sin "dagens outfit" på bloggen. Bodil Jönsson har också en egen blogg, som knyter an till innehållet i boken. Det finns kanske fler, för mig oupptäckta trevliga äldre bloggare där ute? Tipsa mig gärna!

Jag tycker att Bodil Jönssons bok När horisonten flyttar sig är mycket läsvärd och jag kan rekommendera den till dig som skulle vilja ta del av hennes tankar om åldrandet.

*

Skulle du vilja ha ha sorters boktips? Besök den trevliga bokbloggen Flukten fra virkeligheten och läs inlägget En smakebit på søndag. Där finns länkar till massor av boktips! En skön läsarsöndag önskar jag dig!


16 kommentarer:

 1. Det hørtes interessant ut! Jeg er enig i at det hadde vært fint med eldre bloggere som skrev om livet sitt :-) Ønsker deg en fin søndag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack och detsamma till dig. Visst hade det varit intressant och lärorikt att få ta del av de äldres liv och erfarenheter. :-)

   Radera
 2. Intressant smakbit. Ha en bra söndag!

  SvaraRadera
 3. Intressant bok! Tack för smakprovet :-)

  SvaraRadera
 4. Dagens pensionärer verkar ha ett fullspäckat schema, de jag känner är väldigt upptagna och går knappt att få fatt i :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, många är väldigt pigga av sig långt upp i åren. Det är hög tid att revidera bilden av hur äldre är.

   Radera
 5. Takk for smakebiten. Ha en fin søndag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, och detsamma önskar jag dig! :-)

   Radera
 6. Jag gillar Bodil Jönsson. Men den här boken har jag inte läst än. Tack för tipset.

  SvaraRadera
 7. Låter som tänkvärda resonemang. Tack för smakbiten.

  SvaraRadera
 8. Intressanta tankar. De pensionärer som jag känner är definitivt rätt aktiva. Men det är en klar skillnad mellan de som tagit till sig internet och de som aldrig lärt sig det.

  SvaraRadera
 9. Det låter som en intressant bok. Har inte läst något av Bodil Jönsson men jag har lyssnat på henne ( minns inte vilket program det var) och det var tankeväckande. Tack för smakbiten! :)

  SvaraRadera
 10. Den här boken blir ja definitivt nyfiken på. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 11. Interessante tanker fra Bodil Jönsson, denne boken kan jeg tenke meg å lese - takk for tips og smakebit :)

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...