måndag 26 maj 2014

Mor gifter sig

Igår var det inte bara Towel Day. Det var också mors dag i Sverige. Därför kom jag att tänka på en bok, som handlar om en mor sedd genom dotterns ögon. Jag läste den i tidiga tonåren och tyckte mycket om både den och de två böcker som tillsammans bildar en självbiografisk trilogi. Boken jag tänker på är Moa Martinsons Mor gifter sig. Kyrkbröllop och Kungens rosor är titlarna på de övriga i den lilla serien.
Huvudpersonen Mia är sju år då trilogin inleds. Hennes mor ska gifta om sig, vilket är svårt för Mia att förstå. Den nya mannen är ju inte mycket till stabil familjeförsörjare - tvärtom. Den lilla familjen får ofta flytta eftersom styvfadern gång på gång förlorar jobbet på grund av sitt supande. Mia iakttar hur modern och andra kvinnor resonerar om sig själva, sina liv och inte minst den pågående klasskampen. Genom böckerna får man en inblick i Mias liv som barn och ung vuxen, men också hur kvinnorna hade det i skuggan av arbetarnas kamp för rättvisa.

När jag läste de här böckerna var det för mig en mycket engagerande berättelse om hur det var att vara flicka och växa upp förr i tiden i en arbetarfamilj. Sedermera har jag förstått att andra läser dem ur andra synvinklar. På sätt och vis skulle det vara roligt att läsa denna trilogi igen för att se hur man tänker och tycker om den nu.

De finns som eböcker alla tre. Mor gifter sig finns dessutom som lättläst version. Cecilia Davidsson står bakom bearbetningen till lättläst text.


2 kommentarer:

  1. De här gillade jag också, och kanske, som du säger, borde man läsaom dem nu för att se hur man uppfattar dem.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul att du också gillade dem! Vissa böcker kan nog ge olika saker då man läser dem vid olika åldrar. Jag blir faktiskt allt mer nyfiken på vad jag skulle tycka nu i vuxen ålder.

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...