fredag 2 maj 2014

Huset Longbourn

Under årens lopp har det kommit åtskilliga böcker, som vill berätta olika versioner av endera en fortsättning på Jane Austens böcker eller en sorts parallellhistoria till dem. Som Jane Austen-fan har jag givetvis provat att läsa några sådana varianter. I vissa fall har dessa varit ganska taffliga försök att återskapa exempelvis Elizabeth Bennets liv som mrs Darcy. Men det finns vissa som faktiskt varit riktigt givande att läsa. Till den senare kategorin räknar jag helt klart Huset Longbourn. Den är skriven av Jo Baker och den svenska översättningen står Molle Kanmert Sjölander för. Bokens citat ur Stolthet och fördom har Gun-Britt Sundström översatt.


Omslag: Sara R Acedo

Detta är en berättelse som står på "egna ben". Man behöver inte alls ha läst Jane Austens Stolthet och fördom för att ha utbyte av den. Men visst är det trevligt att Jo Baker har vävt in vissa av de centrala händelserna ur familjen Bennets liv då hon låter deras tjänstefolk komma till tals i denna bok.

Här får vi träffa mrs Hill, hennes make och de båda jungfrurna Sarah och Polly. Dessutom spelar butlern James en central roll. Den sistnämnda syns bara till vid ett enda tillfälle i Stolthet och fördom, men här får han gott om utrymme. I huvudsak är det Sarah och James som har huvudrollerna, men även de andra får komma till tals.

Vardagsknoget och arbetsvillkoren för tjänstefolket skildras, liksom de extra mödor som uppkommer då familjen Bennet har något särskilt, som en bal på Netherfield eller en middagsbjudning, på agendan. Sarahs innersta tankar, hennes önskan om ett annat, mer spännande liv kommer i dagen. Hon låter sig lockas av en spännande betjänt på Netherfield, men lyssnar till den erfarne James goda råd och i viss mån har mrs Hill också ett inflytande på henne. Pö om pö får läsaren veta bakgrunden till varför Sarah tjänstgör på Longbourn. I ett starkt och gripande avsnitt får man också klart för sig hur James har haft det innan han kom till hushållet och varför han valt att leva med låg profil. Då blir det också tydligt varför han anser sig behöva lämna Longbourn på det sätt som han gör.

Till skillnad från Jane Austen, har Jo Baker valt att berätta om samtidens skeenden ute i världen. Genom James får man kännedom om en soldats upplevelser då brittiska armén sändes till Spanien för att kriga. I likhet med Stolthet och fördom är kärlek en del av ingredienserna i berättelsen. Den oroliga ovissheten och väntan på den man håller kär är gemensam för såväl Jane Bennet som Sarah. Men Sarah är mer handlingskraftig och ser till att göra något åt sin situation.

Mer än så här tänker jag inte avslöja av handlingen i denna läsvärda bok, som jag tyckte mycket om att läsa. Gillar du Jane Austen och vill läsa en bra "spin off"-berättelse till hennes böcker, är denna titel helt klart ett säkert kort. Vill du veta hur det var att arbeta som tjänstefolk hos en hyfsat rik familj i början av 1800-talet i Storbritannien, har du också behållning av Jo Bakers bok. Hon har nämligen gjort sin research ordentligt och om denna berättar hon i slutet av boken.


Jennifer Ehle och Colin Firth i huvudrollerna i BBC's
tv-serie Stolthet och fördom.

Det är inte utan att jag blivit väldigt sugen på att se BBC's tv-serie Stolthet och fördom igen efter läsningen av den här boken. Då skulle jag verkligen kika lite extra efter tjänstefolket.


Sarah (bakom Elizabeth Bennet), spelad av Kate O'Malley.

Det är faktiskt inte lätt att finna bilder ur filmen där Sarah är med. Den som är lättast att hitta, eftersom hon har en roll med ganska många repliker i Stolthet och fördom, är mrs Reynolds. Men hon tjänstgör å andra sidan på Pemberley. I boken Huset Longbourn har hon en mindre framträdande roll.


Mrs Reynolds (Bridget Turner) är nummer 2 från vänster.

I vilket fall som helst har jag ett utmärkt skäl att återigen titta på denna filmatisering för sisådär sjuttioelfte gången eller något i den stilen. Som om man behöver ett "skäl" för att titta på Stolthet och fördom?!  ;-)

2 kommentarer:

  1. Denna har jag som e-bok, ska läsa den inom kort och ser fram emot det mycket!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då har du verkligen bra läsning att se fram emot! :-)

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...