lördag 10 maj 2014

Grejen med verb

Jag blev väldigt nyfiken på den här boken då jag såg att den skulle komma. Det kändes som att Sara Lövestam skrivit en riktigt fantastisk grammatikbok om verb med sin Grejen med verb - åtminstone om man skulle tro reklamen för den.


Omslag: Jerry Lasota

Sara berättar om allt som har med verb att göra. Hon ger exempel genom fraser som känns moderna och i vissa fall rentav riktigt överraskande. Hennes språk är lättillgängligt och man kommer snabbt igenom boken. Åtminstone om man, som jag, endast läser den som underhållning och inte för att studera sig till hur verb fungerar i svenska språket.

Trots detta är jag besviken på boken. Jag upplever den som rörig och faktiskt "pladdrig". Inte så att Sara ägnar många sidor åt oväsentligheter, tvärtom. Boken är kort. Kanske är det så att jag saknar fler exempel. På vissa ställen känns det som att Sara "fladdrar" förbi vissa begrepp alltför snabbt och knappt utan exempel alls. Emellanåt kommer ett och annat utdrag från hennes blogg eller en av hennes böcker. Dessa upplevde jag som ganska överflödiga. Vissa exempelfraser är konstruerade så att de leder läsarens fokus till innehållet i meningen i stället för att vara tydliga och tillåta fokus på verben och den grammatiska uppbyggnaden.

Grammatikböcker behöver inte alls vara träiga och tråkigt uppstyltade för att falla mig i smaken. Men jag behöver mer struktur kring det hela än vad Sara erbjuder i sin bok. Att Sara brinner för grammatiken är roligt att se. Hon har gjort ett hyfsat försök att göra verb mer "poppiga". Och faktiskt lärde jag mig ändå en ny sak - jag har aldrig vetat varför imperfekt bytte namn till preteritum.

*

Dessvärre tycker jag att ePub-formatet i den här eboken inte är av den bästa tekniska kvalitet heller, men det har ju inget med Sara att göra. Det är tråkigt när vissa rubriker har felaktigt radavstånd så att bokstäverna blir "avhuggna" i överkanten. Dessutom är det underligt att man inte utnyttjar teknikens kapacitet och ser till att skapa länkar fram och tillbaka mellan text och fotnoter. Likadant då Sara hänvisar till ett annat avsnitt i boken - en länk hade varit ett utmärkt sätt att utnyttja tekniken för att snabbt komma till det Sara vill visa på.

Men jag ska inte gå in på de tekniska aspekterna här. De kan få ett eget inlägg vid tillfälle.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...