lördag 3 maj 2014

Fördelar och nackdelar med läsplatta och eböcker

För ett tag sedan skrev Josefine, som har den trevliga bokbloggen Nobelprisprojektet, om faktorer hon funnit som positivt och negativt med att läsa eböcker jämfört med pappersböcker. Följ gärna länken och kika vad hon kommit fram till innan du läser vidare här. Hon har kloka synpunkter.


(Bild via Be in the Know)

Josefine frågar, längst ner i sitt inlägg, vilka punkter man saknar på listan. Mina funderingar gick i en annan riktning, nämligen att jag ville ge min synvinkel på det som hon såg som negativt. Nu har förstås alla sina egna upplevelser och åsikter, och detta inlägg går inte ut på att ifrågasätta det. Jag vill bara visa på alternativ.


 • Problem med tummen när man trycker åtskilliga gånger på en läsplatta med tryckknappar? Ja, det är enkelt ordnat - det finns massor med olika läsplattor som har så kallad touch-skärm. Somliga har enbart denna typ av skärm (som mina båda Kobo-modeller) och vissa har en kombination (till exempel Sony). Det finns också de där man vänder blad enbart genom knapptryckning. Touch-skärmarna gör det möjligt att bläddra genom antingen att "svepa" eller att "toucha" på skärmen. Ingen "tennis-tumme" mer med en sådan platta således.
 • Apropå att den gamla pergamentrullen skulle ge optimalt läsflöde: detta kan man testa om man trivs med även idag och utan att behöva ge sig ut på stan på det omöjliga spännande uppdraget att skaffa en rulle av äkta pergament. Ladda ner läs-appen Pocketbook Reader i en snillefon och välj "pergamentrullen" i inställningsmenyn. Voilà - där har man sin pergamentrulleläsning!
 • Små kanter att hålla i på läsplattan? Man kan skaffa ett fodral till sin platta. Det ger dels skydd åt plattan vid förvaring och dels får man lite mer att hålla i om man behöver det. Annars har plattan den solklara fördelen att du kan lägga den på bordet eller i knäet medan du läser utan att den "slår ihop sig". Många som läser eböcker på läsplatta håller inte denna som en traditionell pappersbok, utan har snarare funnit ett bekvämt enhandsgrepp i plattans nederkant. För övrigt tycker jag att en pocketbok inte ger mycket att hålla i heller oavsett om jag använder en eller två händer, eftersom de har så små marginaler, och inbundna böcker, som har mer marginal, är ofta tyngre än en läsplatta. 
 • Svårt att lämna eböcker till antikvariat eller liknande så att andra kan få ta del av ens utlästa böcker? Ja, helt klart är det så. Detta kan jag inte förneka. Men å andra sidan skulle jag vilja påminna om att pappersböckerna varje år genererar åtskilliga ton till returpapperskvarnarna. Många gånger handlar det till och med om helt olästa, osålda böcker som returnerats från boklådor. Även om dessa återvinns, så har de ju onekligen kostat en del resurser att framställa. Detta problem har man inte med eböcker.
 • Dyrt att ersätta plattan om man råkar tappa den i badet? Med kommande Pocketbook Aqua lär detta problem vara ur världen. Den badglada ebokslukaren kan då satsa på en sådan platta för säkerhets skull.
 • Ingen fin bokhylla att titta på och visa upp för vänner? Tja, jag är rätt glad över att visa upp min virtuella bokhylla ändå. Dessutom slipper jag damma pappersböcker. ;-)


Tåliga semesterläsplattan Pocketbook Aqua.

Som du säkert förstår vinner eböckerna och läsplattorna i min bokslukarvärld. Frågan är då om jag bara upplevt fördelar med denna typ av format. Verkligen enbart fördelar. Ja, när jag tänker efter har jag faktiskt svårt att finna nackdelar.

En nackdel skulle vara att det hittillsvarande låne-eboks-systemet varit lite begränsande. Men det problemet är på väg mot en lösning. En annan negativ upplevelse skulle kunna vara att min Sony T1 "hängde sig" en gång. Men detta löste sig genom en omstart av plattan. Kanske skulle man kunna säga att de inledande procedurerna då man ska skaffa sig ett Adobe ID och programmet Adobe Digital Edition skulle kunna upplevas lite jobbiga och knepiga. Men å andra sidan finns det hjälp att få genom landets alla kunniga och duktiga bibliotekarier eller genom vettiga steg-för-steg-instruktioner hos exempelvis Liberead eller Elib. Ytterligare ett dilemma är möjligen frågan om vilken läsplatta man ska välja. Men det börjar komma allt fler tester och utvärderingar av sådana på internet. Så … nä, jag upplever enbart fördelar med eböcker och läsning av dessa på läsplatta. 

Jag läser i stort sett bara eböcker och nedladdningsbara ljudböcker nuförtiden. Det fåtal gånger jag ändå läst en pappersbok, har jag verkligen saknat min läsplattas möjligheter. Men det allra bästa är att det finns olika bokformat för olika smaker. Länge leve såväl pappersboken, eboken som ljudboken! :-)

4 kommentarer:

 1. Tack vare e-böckerna har min läsning ökat avsevärt, så jag ser bara fördelar med e-böcker!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Roligt att höra. Så är det för mig också. :-)

   Radera
 2. älskar min iPad, gratis böcker direkt från biblioteket!

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...