lördag 17 maj 2014

En liten värld

"Chick lit för medelålders damer" - kan det vara något? Ja, räknar man sig till de medelålders damerna och vill läsa något lättläst och underhållande om kvinnor i samma ålder, så kan man gott och väl välja någon av Åsa Hellbergs böcker. Hon har tidigare skrivit Sonjas sista vilja och Sonjas hemlighet. Dessa båda hänger samman, som en liten miniserie. Åsas tredje bok, En liten värld, är däremot helt fristående.Omslagsdesign: Sofia Scheutz
Fotograf: Anna-Lena Ahlström

I boken får vi lära känna de två väninnorna Carina och Isabella, som båda är i 50-årsåldern och som var och en bär sitt bagage av livserfarenheter. Mest intressant är nog ändå Elsa, som är änka och (som jag förstår det) närmare 70 än 60 år gammal.

Elsa har levt ett liv, som framstår som ganska begränsat. Hon har i princip levt för sin make, och denne var inte road av resor och andra nöjen. Som änka är Elsa visserligen trygg i sina invanda rutiner, men hon längtar också efter lite äventyr i livet. Därför bestämmer hon sig för att ge sig ut och resa. Problemet är bara att hon inte vill resa ensam. Detta löser hon genom att, med resväskan i handen, börja följa efter andra och helt enkelt resa dit de ska. Några försök misslyckas lite, eftersom de förföljda endast tar lokaltrafiken till orter inom Stockholmsområdet. Men skam den som ger sig. En dag lyckas det bättre. Det är Isabella, som råkar bli förföljd av Elsa, och resan går till London. Därmed inleds ett helt nytt liv för Elsa, då hon lär känna flera nya människor, däribland Isabella och Carina, men även en sympatisk man med indiskt ursprung.

Carinas, Isabellas och Elsas tidigare liv rullas undan för undan upp för läsaren. Man får ta del av deras tidigare tillkortakommanden och deras bryderier i sin nuvarande tillvaro. Givetvis handlar det om kärlek - annars hade det ju inte varit chick lit. Men också mer allvarliga aspekter kommer fram - Elsas liv har inte varit så muntert och hon har valt att stillatigande acceptera på ett sätt som (förhoppningsvis) känns främmande för dagens kvinnor.

En del saker kan jag ändå inte låta bli att fundera över. Elsa framstår som väldigt ensam i början av boken. Hon tar mod till sig och genomför sin tuffa idé för att inte behöva resa alldeles ensam. Men senare i boken får man lära känna Siri, en jämnårig väninna till Elsa. Denna Siri verkar vara mer livserfaren och världsvan än Elsa på många sätt. Därför ställer jag mig frågan; varför frågade inte Elsa om de båda skulle kunna resa tillsammans? Det känns som det mest naturliga om man är lite ovan som Elsa. Men jag förstår såklart också ett sådant scenario inte hade lett till en underhållande bok. ;-)

3 kommentarer:

 1. Siri är snäll som tusan men lite för karltokig:)

  Vad roligt att du har läst min bok!
  Önskar dig en trevlig vår och sommar,
  varma hälsningar Åsa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, då kan jag förstå att Elsa var lite tveksam till Siri som ressällskap. ;-) Hoppas att din vår och sommar också blir fina - kanske ytterligare en bok i varande?

   Radera
 2. Jajamen, men först nästa vår:)

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...