måndag 5 maj 2014

En hemlighet i öknen dold

Jag har inte läst någon bok inom genren "steampunk" tidigare, men jag har hört en del bokslukare tala entusiastiskt om denna, för mig, annorlunda inriktning. När jag nu upptäckte en nyskriven novell inom genren, tänkte jag att det kunde vara lagom att prova den för att se om detta är något för mig.


Lockande omslag, gjort av C L Ojala.

Lupina Ojala har skrivit En hemlighet i öknen dold. Det är en trevlig liten deckarberättelse, som inleds i London. Edgar Howe, aristokrat med talang för detektivarbete, blir kallad att hjälpa till med ett problem på Brittiska museet. Det visar sig att ett mord begåtts i ett arkeologiskt arbetslag i Egypten på samma gång som ett speciellt egyptiskt föremål blivit stulet ur museets samlingar. För att lösa gåtan och mordet måste Edgar ta sig till Egypten. Skjuts dit har direktören för museet redan ordnat – med ingen mindre än den berömda svenska Viktoria Ohlsson. Hon har gjort sig ett namn som "luftskeppskapten" då hon styrt sin farbrors luftskepp över Atlanten på rekordtid. Edgar är dock en konservativ ung man och känner sig inledningsvis väldigt skeptisk till att en kvinna ska framföra en farkost som denna. Men till Egypten kommer de galant. Och mordet löser de – på samma gång som de uppdagar en väl förborgad hemlighet! Givetvis är novellen, och i synnerhet Edgars hem, fyllt av diverse spännande ångdrivna uppfinningar – annars hade det inte varit steampunk. ;-)

Jag konstaterar att om steampunk är som denna novell, är det en genre som jag mycket väl skulle vilja läsa mer av. Faktiskt blev jag särskilt nyfiken på hur det kommer att gå för just Edgar och Viktoria. Jag tycker att de förtjänar att få utrymme för sina äventyr i en hel roman. Bra gjort, Lupina Ojala, du har väckt mitt intresse för en ny genre med din välskrivna novell! :-)Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...