tisdag 20 maj 2014

Aldrig vid din sida

Ibland får man syn på en bok, som är skriven av en helt okänd författare. Det var precis vad som hände mig häromdagen. Jag såg att en Märta Holmerin har gett ut en bok, som gav ett väldigt spännande intryck. Den heter Aldrig vid din sida. Jag blev nyfiken på denna deckare och såg till att skaffa den.


Omslag och foto: Märta Holmerin

Kriminalkommissarie Alexander Malmsten tjänstgör på Gotland över sommaren. Dit kommer också en grupp pensionärer för en veckas rundtur med buss. Bland deltagarna finns professorn i kriminologi, Margareta Drake, och hennes systerdotter, journalisten Julia Nöjd. Just denna vecka är det också den så kallade Stockholmsveckan, som tycks betyda ett omfattande uteliv och festande bland alla ungdomar som samlats i Visby. Det är med andra ord gott om folk i och omkring Visby och på andra ställen på ön.

Det bär sig inte bättre än att en av pensionärerna återfinns mördad tidigt på morgonen den första utflyktsdagen. Offret, en illa omtyckt kvinna, är nybliven ordförande i gruppen av pensionärer. Kommissarie Alexander griper efter halmstrån då han inleder utredningen. Dessutom upplever han att professor Drake lägger sig i hans arbete. När ännu en kvinna i gruppen dör, blir frågetecknen om möjligt ännu fler. Men Alexander lyckas sakta men säkert nysta sig fram till vissa händelser i det förflutna, som kan vara orsaken till morden. Dessvärre pekar dessa omständigheter mot att ytterligare ett mord kan riskera att ske, om inte Alexander och hans team är snabba. Frågan är om de ska hinna i tid för att förhindra detta tredje mord.

Parallellt med utredningsarbetet blir Alexander förtjust i Julia. Hon känner sig också dragen till honom. Dessvärre har de båda två tråkiga erfarenheter med sig i bagaget, vilket gör att de omväxlande attraherar och stöter bort varandra. Det blir knappast bättre av att Julias före detta sambo plötsligt dyker upp och tycks vilja lappa ihop deras gamla förhållande.

Aldrig vid din sida är en väldigt spännande bok. Inledningsvis var det lite rörigt att hålla reda på alla namn och personer som förekom. Alexanders utredningsarbete gick också lite trögt och berättelsen bjöd inte på några ledtrådar, som kunde få läsaren att fundera över mordgåtan. Man hav förtröstan! Så småningom får även läsaren vara med och försöka lösa gåtan och spänningen trappas verkligen upp. Under den sista halvan av boken hade jag svårt att lägga ifrån mig den.

Morden kommer i skymundan ganska mycket här och där. I stället blir Alexanders och Julias knepiga relation huvudsaken. Jag funderade på att jag tyckte Alexander var lite väl disträ avseende utredningen och att han - karriäristen - plötsligt ägnade sig åt helt andra saker än han borde. Ibland tänkte jag att berättelsen mer är en relationsroman än en deckare. Men detta relationsdrama är också spännande att ta del av. Kommer de att "få varandra" på slutet? Eller har de för mycket negativa erfarenheter i bagaget?

Detta är en läsvärd och spännande bok. Jag skulle dock önska att Märta kostar på sin spännande berättelse ytterligare en genomgång av grammatiska och språkliga missar samt korrekturläsning - det är den verkligen värd!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...