fredag 18 april 2014

Påskekrim

Våra grannar norrmännen har en gammal go tradition sedan många, många år; till påsk läser man deckare - påskekrim. Den norska bokbloggaren Lesehesten har skrivit om ursprunget till påskekrim i detta intressanta inlägg. Sedan några år har även svenska bokslukare anammat denna tradition och man kan i dessa tider få många spännande deckartips på bokbloggar och andra bokrelaterade sidor på nätet.

Jag ska inte vara sämre. Här kommer mina absoluta favoriter bland deckarförfattarna:



Gammal är äldst! Reginald Hill har alltid varit en riktig favorit. Jag upptäckte hans författarskap då hans böcker först kom ut på svenska och sedan dess är jag fast. I snabb takt slukade jag allt om Andy Dalziel och Peter Pascoe. Tyvärr gav man ut de översatta böckerna i fel ordning då de kom till Sverige, vilket var en riktig miss. Parallellt med polisutredningarna får man nämligen i små portioner följa Andy och Peter privat - och deras liv bildar en kronologisk följetång.


Andy Dalziel och Peter Pascoe i filmatiserad upplaga.

Morden är fristående från varandra, men det blev till att "pussla" för att hänga med i privatlivet, då förlaget gav ut böckerna i oordning. Reginald Hill är tyvärr död sedan ett par år, men hans böcker är odödliga. Såvitt jag vet har endast tre av dem kommit ut som eböcker på svenska (Godmorgon midnatt, De dödas samtal, Dödens bok) och även detta sker i oordning. Reginalds fantastiska och välskrivna deckare skulle verkligen göra sig som eböcker, för alla omfattar de åtskilliga sidor och blir man fast vill man gärna ha med så många som möjligt då man reser på semester till exempel. Har du inte bekantat dig med Reginald Hills poliser? Då är det dags nu! Uppdatering 17/6 2016: Fler titlar har kommit som eböcker. Klicka här, för mer information.



Peter Robinson är en annan av mina favoriter. Han har skrivit om Alan Banks och Annie Cabbot. Även denna serie har jag slukat. Den svenska utgivningen av Peters böcker gjordes dessvärre också i fel ordning. Så även vad gäller Alans och Annies liv fick man som läsare lägga pussel för att få någon reda i vad som hänt. Mordfallen i böckerna är annars fristående. Endast en av Peters böcker finns som ebok på svenska i skrivande stund och det är titeln I mörkrets skugga. Givetvis hoppas jag att även de övriga kommer ut i detta format.



Arnaldur Indri∂ason är islänningen, vars deckare också fångade mig från första bok! Persongalleriet med framförallt Erlendur Sveinsson i spetsen fängslar, liksom de mordfall som han och hans kollegor löser. Erlendurs privata bakgrund med barndomens upplevelser avslöjas sakta i bok efter bok. Även detta är riktigt fängslande. Den isländska miljön med det klimat och de umbäranden människor levt med under historiens gång får man insikt i genom Arnaldurs böcker. Ett väldigt intressant grepp är att Arnaldur valde att, efter ett antal böcker i serien där Erlendur var huvudperson, låta hans kollegor få varsin bok, där de var i centrum. Jag kan starkt rekommendera Arnaldur Indri∂ason, men tyvärr finns inte en enda av titlarna som eböcker på svenska. Det hoppas jag verkligen att det blir ändring på.



Och, som kronan på verket, den enda svenska deckardrottningen i min värld: Ann Rosman. Jag riskerar att låta tjatig, men även hennes böcker har fängslat mig från första bok och jag har slukat dem så fort det har kommit en ny. Ann imponerar med sitt engagemang för Marstrand och dess historia, vilket tydligt också märks i hennes böcker. Hennes researcharbete är omfattande och gediget, vilket är superintressant att höra mer om då Ann själv berättar i slutet av varje ljudbok. Jag skrev ett särskilt inlägg om hennes böcker för ett litet tag sedan, eftersom hennes femte bok, Havskatten, kommer snart. Läs mer om vad jag tycker och tänker om Ann Rosman här. Givetvis finns samtliga hennes böcker utgivna som såväl pappersböcker, eböcker som ljudböcker - idealiskt för läsaren att få välja så fritt bland formaten!

Nu i påsk kommer jag dock inte att läsa någon av ovan nämnda och varmt rekommenderade författare, utan jag tänker bekanta mig med Alan Bradley och hans Den bittra pajens sötma. Det är första delen i serien om Flavia de Luce, en elvaårig tjej med starkt intresse för kemi och framförallt gift i 1950-talets Storbritannien. Det ska bli riktigt spännande att göra hennes bekantskap! :-)

8 kommentarer:

  1. Många bra författare där, har läst dem alla, och håller med om att Ann Rosman slår många av de andra s k deckardrottningarna!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag förstår att de är välkända för dig, med tanke på inriktningen på din blogg. ;-) Kul att du också gillar Ann Rosman! :-)

      Radera
  2. har alla böcker om dalziel och pascoe kommit ut på svenska nu? vart kan man hitta i vilken ordning man ska läsa dom i? jag vill läsa dom i den riktiga ordningen som dom är skrivna i och inte i den ordning som dom är utgivna på svenska i. vore hemskt tacksam för svar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Såvitt jag vet har dessvärre inte alla böckerna om Dalziel och Pascoe kommit ut på svenska. En gång gjorde jag upp en komplett lista för att hålla koll på ordningen. Jag ska se om jag hittar den igen. | så fall återkommer jag. Kul att du frågar! :-)

      Radera
    2. tack för snabbt svar! riktigt tråkigt, verkar vara ganska vanligt att dom gör så och jag kan inte förstå varför. tex. peter robinsons böcker om alan banks ser ut att ha samma problem då jag inte kan hitta de första åtta böckerna på svenska. man borde ju börja med den första boken i serien när man översätter böcker för vem vill läsa dom i oordning. håller tummarna att du hittar den :)

      Radera
    3. Ja, det är riktigt tråkigt att det blir så med vissa serier. Det är precis som du säger samma sak med Peter Robinsons böcker. Jag förstår inte heller meningen med det. Håll utkik här på bloggen i morgon, för jag har hittat min gamla lista och håller på att uppdatera den med mer innehåll och länkar. Det blir ett helt eget inlägg, tack vare din fråga! ;-)

      Radera
    4. Har läst ditt inlägg nu, tack så hemskt mycket det underlättar så för mig! :) tror du att de kommer översätta resterande böcker till svenska eller är det ingen mening att vänta på det utan försöka hitta dom på engelska istället?

      Radera
    5. Kul att jag kunde hjälpa dig! Jag tror att du får välja att läsa på engelska, om du vill läsa dem i ordning och ifall du vill läsa från första boken. Jag tror inte att förlaget kommer att ge ut de inledande titlarna i serien och förmodligen inte de som saknas på svenska mitt i serien heller, tyvärr.

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...