söndag 13 april 2014

Inte bara trädgård - 33 krönikor om hortikultur

Dagens smakebit känns alldeles självklar att välja ur Mariana Matssons ebok Inte bara trädgård - 33 krönikor om hortikultur. Det är en fantastisk samling krönikor för den som är "trädgårdör", men det räcker att vara bara lite intresserad för att ändå uppskatta dessa små pärlor.


Omslag: Reginald Scholz

Mariana och hennes "husman" Reginald Scholz, som tagit alla de fina bilderna i boken, har mångårig erfarenhet av trädgårdsanläggning, trädgårdsodling och dito skötsel i den karga norrländska miljön, där växtzonen ställer uppfinningsrikedomen och entusiasmen på prov. Marianas engagemang i Riksförbundet Svensk Trädgård är omfattande och det är också till förbundets tidning hon skrivit dessa krönikor.

Jag har lånat orden ur inledningen, som beskriver denna samling av betraktelser:
"Äntligen är den här - boken om hur man odlar lyckopiller, botar tagetesallergi, konserverar hopp på flaska och hanterar skräck för gula blommor! Här presenteras stjärnspelarna ur trädgårdslandslaget i Gardeners League, utdelas bragdguld till trädgårdstokar, och förklaras begrepp som maratonodling, turbogardening och potatisekonomi."
Visst låter det både spännande, intressant, roligt och lärorikt? Det var precis så jag upplevde läsningen av dessa pärlor. Förutom att jag är full av beundran över Marianas förmåga att skriva och formulera sig, blev jag också ofta väldigt imponerad av hennes kreativa sätt att beskriva olika trädgårdsfenomen.

Skratt, fniss, intresserade hummanden och längtansfulla suckar har kunnat höras från mig då jag läste denna bok. Jag har helt enkelt haft både roligt, lärt mig mycket och fått mitt för närvarande sovande trädgårdsintresse att vakna till. Vill du också uppleva Marianas kunnande? Eboken laddar du ner gratis från Riksförbundet Svensk Trädgård.

*

Du som vill skaffa dig fler boktips och läsa fina smakebitar ur böcker, kan göra det hos Mari, som har den intressanta bokbloggen Flukten fra virkeligheten. Läs en Smakebit på søndag och följ sedan länkarna. 

26 kommentarer:

 1. Kunne godt tenke meg å lære litt om turbohagestell jeg også :) Takk for smakebiten og ha en fin palmesøndag! (Sier dere palmesøndag i Sverige også?)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Roligt att du blev nyfiken på dagens smakebit! Ja, idag är det palmsöndag även i Sverige. Jag önskar dig en trevlig palmesøndag! :-)

   Radera
 2. Nu blev jag nyfiken! Måste kolla upp denna intressanta e-bok. :)
  Tack för smakbit och tips!
  Trevlig palmsöndag! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack detsamma! Vad roligt att jag väckte din nyfikenhet! Tycker absolut att du ska ladda hem den. :-)

   Radera
 3. Litt hagestell kunne vært moro og lært noe om, tusen takk for smakebit og boktips!Ha en fin palmesøndag:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack detsamma till dig! Så skoj att du gillade denna smakebit. :-)

   Radera
 4. Så flott smakebit! Jeg er slett ingen hage/trädgård-person, men kanskje denne boken kan forandre det ;) Ønsker deg en flott søndag :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kostar ju inget att prova - författaren bjuder på boken! :-)

   Radera
 5. Vilken härlig smakbit! Är ingen trädgårdsmänniska direkt men gillar att småpyssla och ibland behöver man inspiration och om den finns som pappersbok skulle den kunna bli en fin present. Tack för tipset! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Roligt att du gillar smakebiten! :-) Jag tror inte att den finns som pappersbok. Jag tror förbundet provar huruvida ePub-formatet är ett bra sätt att nå ut till fler läsare.

   Radera
 6. Hagestell liker jeg, og dessverre ser min egen hage ut som et villniss for tiden så denne boken skulle jeg nok hatt nytte av. Takk for smakebiten, ha en god påske :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du får prova att ladda ner den och se om du får inspiration. ;-) Glad påsk till dig också.

   Radera
 7. Kul uttryck i den inledningen :) Nu har jag ingen trädgård, men väl en stor balkong så det är trädgård i mindre skala för min del :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Balkong är det jag också har numera. Men nog inspirerade boken ändå - det blev ett inköp hos Impecta. ;-)

   Radera
 8. Eftersom jag inte är det minsta trädgårdsintresserad så är det väl antingen så att boken inte är för mig eller så får den mig att bli intresserad;-) Tack för smakbiten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kostar ju inget att prova och se vad den kan få för effekt på dig. ;-)

   Radera
 9. Vilken rolig smakbit. Trots att mitt trädgårdsintresse är mindre än noll blir jag lite intresserad av att läsa boken. Då har man verkligen lyckats med en inledning! :)

  SvaraRadera
 10. Jeg liker veldig godt alt som har med hage å gjøre. Men våren 2013 var så hard at den ødela det meste i hagen min, og sommeren 2013 gjorde jeg nesten ingenting. Men det blir nok bedre denne våren. Har alt begynt å planlegge. Det må bare bli litt varmere. Jeg har mange hagebøker. Men det finnes så mye bra på nettet å lese, hageblogger f eks. Ha en fortsatt fin påske.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte är det roligt med ett sådant bakslag som du upplevde. Jag förstår att du behövde lite paus för att kunna komma igen. Jag hoppas att du får en fin säsong i år och önskar dig verkligen allt gott i din hage. :-)

   Radera
 11. Turbogardening och maratonodling- det låter som om jag behöver nåt sånt i vår trädgård.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du får ladda hem boken och ta reda på vad Mariana menar. ;-)

   Radera
 12. Låter som en bok för mig, även om min trädgård bara består av balkongodling :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Balkongen är platsen för mitt odlande också numera. Marianas bok fick mig att göra en fröbeställning hos Impecta, så nog inspirerade hon en balkongodlare alltid. ;-)

   Radera
 13. Men så väldigt roligt att plötsligt hitta dessa fina ord om min bok - jag niger och tackar! Numera finns faktiskt en utökad utgåva som pappersbok - jag har ju liksom fortsatt att publicera krönikor i tidningen Hemträdgården... ;-) Plus en trädgårdsroman!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så himla trevlig att du hittade hit, Mariana! Välkommen, och tack för din kommentar! Så intressant att du har fortsatt att bli publicerad på olika sätt. Jag ska minsann undersöka detta närmare. Numera har jag också en trädgård igen, och läser mer än gärna inspirerande texter i detta ämne. :-)

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...