Sidor

lördag 19 april 2014

Dr. Seuss

Om man tittar efter tänkvärda citat på internet, så finner man att Dr. Seuss ofta sagt kloka saker. Ett av dessa citat, som jag särskilt fastnat för, är detta:
Eftersom Dr. Seuss citeras så ofta, blev jag nyfiken på honom. Jag insåg att jag i stort sett inte visste något alls om denne man. Jag räknade kallt med att hans böcker eller biografier om honom inte finns på svenska i ePub-format, så jag loggade i stället in på Kobo Books och började söka.
Då fann jag bland annat biografin The Life of Dr. Seuss - A Biography of Theodor Seuss Geisel Just for Kids, som är skriven av Sam Rodgers. Det är, som titeln avslöjar, en bok skriven för barn, men den funkar lika bra för vuxna, särskilt om man vill ha en lite lagom kort och lättförståelig resumé av Dr. Seuss liv och författarskap. Det jag saknar i denna biografi, är bilder från hans liv. Ofta brukar biografier innehålla sådana i större eller mindre mängd. En biografi i ePub-format är egentligen inget hinder att ha bilder* i - det är bara att publicera dem i slutet av boken i stället för inne i.
Men jag är nöjd - jag har fått veta mer om denne Dr. Seuss och den stora betydelse han haft för barn och deras föräldrar i flera generationer i USA samt inte minst om hans huvudfigur The Cat in the Hat. Även för läsinlärning i de amerikanska skolorna har Dr. Seuss varit mycket viktig. Hans böcker har med stor behållning kunnat läsas av såväl barn som vuxna, då de alltid innehåller ett budskap även till de som passerat barndomen.
Det är förlaget KidLit-O Press, som gett ut denna bok. Kollar man på deras hemsida, finner man fler barnanpassade böcker inom olika genrer. De har gett ut klassiker, biografier, böcker om olika yrken och inte minst en serie som heter "What So Great About …?" och som behandlar allt från kända konstnärer till presidenter eller musiker. Ett spännande litet förlag, måste jag säga. Men jag upptäckte genast en "allvarlig" brist - de har ingen bok om yrket lokförare! ;-)

*

*Bilder kan annars vara besvärligt att publicera inne bland texten, när man ger ut en bok i ePub2-format. Om man å andra sidan väljer det mer bildvänliga ePub3, så har man dilemmat att det krävs en särskild app för att kunna läsa dessa filer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar