tisdag 1 april 2014

Där framtidens fötter vandrar

Alla bär vi ett socialt arv med oss. För en del människor är dock detta tyngre att bära. Så är det för Charlie i boken Där framtidens fötter vandrar. Den är skriven av Mattias Edvardsson.


Formgivning: Lennart Ökvist

Vi får lära känna såväl den vuxna Charlie som den lilla pojken och tonåringen Charlie. Allting börjar med att Charlies pappa dör. Den vuxna sonen blir ombedd av polisen att komma och hämta hans tilhörigheter. Dessa levereras i en säck. Pappan, den hemlöse uteliggaren, har frusit ihjäl i en av Malmös parker. Förutom en massa smutsiga och illaluktande kläder, finner sonen en anteckningsbok i säcken. Pappan har fört någon form av anteckningar kring sitt liv och sina tankar. Charlie blir naturligtvis både nyfiken och lite rädd. Vad skall dessa anteckningar visa sig innehålla? Vågar han läsa dem?

Charlie väljer att läsa vad pappan skrivit, dock inte allt på en gång. Pö om pö får han allt fler ledtrådar till det liv pappan levt sedan han lämnat sonen och hans mor ensamma. Charlie söker upp människor som känt fadern. Han konfronterar modern, som helst inte vill rota i det förflutna. Undan för undan får både Charlie och läsaren klart för sig vad som utspelat sig under hans uppväxt i 1980-talets Malmö. Frågan är om detta sökande kan hjälpa Charlie att komma tillrätta med sitt eget liv - ett liv, i vilket han på sätt och vis är på väg att följa i faderns spår gentemot sin egen lilla son.

Detta är en gripande berättelse om utanförskap, mobbing, spelberoende och andra svåra saker som kan påverka ett barns uppväxt och styra hur livet artar sig långt in i vuxen ålder. Om man gillar Susanna Alakoskis Svinalängorna, är detta en bok som kan tilltala. Berättelsen utspelar sig i Malmö och delvis i Lund. De geografiska referenserna är många, precis som de 1980-tals-nostalgiska hänvisningarna, vilket också är intressant för den som bott eller bor i dessa trakter eller vuxit upp under denna tidsepok.

Denna bok kommer som ebok, dock inte förrän om ett år. Det är lite synd att det skall dröja, med tanke på dess läsvärda innehåll.

2 kommentarer:

  1. Denna hoppas jag få läst snart. 80-talsreferenser gillar jag och även om jag inte är uppväxt i Malmö/Lund så bor jag där nu :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag bor också i denna region och har flyttat hit först som vuxen. Tyckte boken gav extra bonus för mig med de referenserna.

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...