onsdag 23 april 2014

Böcker om böcker och läsning

Så här på Världsbokdagen kan det passa alldeles utmärkt med boktips om böcker som handlar om böcker och om läsning, tycker jag.

Jag håller just nu på att "ljudbokläsa" Läsarna i Broken Wheel rekommenderar, som såklart också finns som ebok. Det är den eminenta Anna Maria Käll som är uppläsare av ljudboken.


Omslag: Studio E

Sara, som arbetat i en numera stängd bokhandel, reser till den lilla staden Broken Wheel i Iowa i USA för att träffa sin brevvän Amy. Det är stor åldersskillnad mellan de båda kvinnorna, men de har ändå funnit varandra genom breven och ett utbyte av böcker. När nu Sara är arbetslös och lite allmänt vilse i livet, tycker hon att det kan vara en god idé att besöka Amy. Dessvärre kommer hon till Broken Wheel på Amys begravningsdag - den gamla kvinnan har avlidit utan att Sara fått veta det. Amys vänner och släktingar känner sig dock skyldiga att ta hand om "turisten", även om de tycker att hon är underlig som är så intresserad av böcker och läsning. Sara, som tycker sig hamna i tacksamhetsskuld, vill göra något i gengäld. På samma gång vill hon också gärna visa invånarna vilken glädje man kan finna i att läsa böcker. Hon kommer på den lysande idén att öppna en bokhandel. Tiden i Broken Wheel ger Sara nya vänner, hon som bara umgåtts med böcker dittills. Hennes målsättning att väcka bokintresset hos invånarna leder till nya tankar hos både den ena och den andra, då de börjar besöka bokhandeln och läsa det Sara rekommenderar. De två månaderna, som Saras visum varar, går fort - alltför fort. Hennes nya vänner finner dock på råd.

Detta är en riktig feel good-bok och jag kan verkligen rekommendera den. Böcker och läsning omhuldas varmt och boktitlarna som omnämns är många. Det är väldigt intressant att följa Amys tankar om böcker och livet i Broken Wheel i breven till Sara, som man får ta del av omväxlande med de vanliga kapitlen. Saras utveckling och upplevelser tillsammans med sina nya vänner är också spännande att läsa.

Under lyssnandet på Katarina Bivalds bok, kunde jag inte låta bli att tänka på en annan berättelse om böcker och brevväxling, nämligen klassikern Brev till en bokhandel: 84, Charing Cross Road. Denna upplaga på svenska består av de två ursprungliga titlarna "84, Charing Cross Road" och "The Duchess of Bloomsbury Street". Det är Helene Hanff, som bodde i USA, som sammanställt sin brevväxling med ett litet bokantikvariat i London. Berit Skogsberg står för den svenska översättningen.


Omslag: Lisa Zachrisson

Från början inleddes brevväxlingen eftersom Helene Hanff sökte efter vissa titlar och gjorde en förfrågan om dessa hos Marks & Co i London. Inledningsvis var det Frank Doel som stod för kontakten med Helene. Sedermera utvecklades detta brevskrivande till vänskap med hela antikvariatet. Brevväxlingen varade mellan åren 1949 och 1969. Helene var själv skribent och läste mycket. Men det dög inte med vilka titlar som helst.

"Mitt problem är att när andra människor läser femtio böcker, läser jag en bok femtio gånger."

Givetvis omnämns åtskilliga boktitlar i breven mellan Frank och Helene, som fortsätter att vara flitig kund hos antikvariatet. Den sistnämnda är väldigt rakt på sak, ifall hennes tålamod tryter då leveranserna dröjer.

Detta är en mycket läsvärd bok. Men det gäller att man gillar att läsa en bok i brevform, eftersom hela första delen (baserad på 84, Charing Cross Road) är i denna form. Den andra delen (The Duchess of Bloomsbury Street) är skriven i dagboksform. Vill man undvika detta, kan man se filmen i stället. Den är också väldigt bra, med Anne Bancroft och Anthony Hopkins i huvudrollerna. Dessvärre tycks ingen av dessa båda titlar finnas som ebok ens på engelska. Så oavsett om man läser den svenska upplagan eller de båda böckerna på engelska, så får man stå ut med att det prasslar då man läser. ;-)

Ha en riktigt bra Världsbokdag med mycket läsning eller annan bokrelaterad sysselsättning! :-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...